(recept
si oblíbilo 406 návštěvníků)
Mazanec / Vánočka jemný a křehký jak vatička

Potřebné ingredience
1 kg mouky hladké, 20 dkg cukr krupice, 4 dcl mléka, 1dcl rumu - do něj namočíme 100g rozinek (přidáme do těsta i s rumem) 42g droždí.. citronová kůra 3 celé vejce 1/4 kl lžička soli ¤ dáme si rozpustit máslo asi 4 dkg a k tomu přidáme vrchovatou lžíci sádla a ještě 4 lžíce oleje ¤
Postup přípravy
Z kg mouky je to na dva mazance/vánočky.rnrnUděláme kvásek:rnkvasnice, část vlažného mléka + cukr = rozkvedláme a necháme vykvasit.rnPak mouku, cukr, zbytek mléka, rozinky s rumem, citrónovou kůru, vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk - olej, přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto. necháme kynout. Doba je individuální. Já mám mísu na kynutí od Tupperware a to je za chviličku.rnvykynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na dva díly a vypracujeme bochník, na plech dáme pečící papír a vypracovaný bochník, necháme kynout ještě tak 30 min, po vykynutí pomažeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat plátky mandlí ). A dáme do vyhřáté trouby péct. Doba pečení je individuální, já mám plynovou troubu, peču na menší plamen, po 20ti minutách už lezu do trouby a otáčím. kdo má elektrickou, je to taky jiné. Musíte znát tu svou jak se peče kynuté.rntento RCPT je jednoduchý, ale absolutně luxusní. nemá chybu.rnrnrnJe to jak na vánočku, tak na mazance, jidáše, vosí hnízda atd.rnZa naší rodinu doporučuji, kouzlo jemnosti je v třech druhů tuků, tak se snažte dodržet. Především sádlo je hodně důležité. Tři druhy tuku zaručí křehkost a jemnost několik dní, pokud to ovšem doma vydržíte, mě se to zatím doma nepovedlo. ,-)
Od doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně :-)
Od doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně :-)

vypracovaný bochník

vykynutý, potřený vajíčkem

pečený

nákroj

dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Mirisek21
(upraveno)
12. 4. 2009, 16:52












nahlásit

Ink
(upraveno)
12. 4. 2009, 15:00





nahlásit

martism
(upraveno)
12. 4. 2009, 10:15
Moooc děkuji za bezva recptík
,jsem ráda,že jste se s námi o něj podělila
,je to nejbáječnější
recept na domácí mazanec
,jaký jsem kdy měla
.Už jiný péct nebudu
.Krásné Velikonoce
Martina












nahlásit

Pleya
(upraveno)
11. 4. 2009, 21:25
zítra chci zkusit jen z poloviční dávky, mám dát dvě nabo jen jedno vejce?
Poprví budu dělat kynuté těsto, tak snad se povede. Díky za radu


nahlásit

ivigirl
(upraveno)
12. 4. 2009, 12:05
@Pleya
Markét, klidně dejte dvě jestli máte kupované, jestli domácí, můžete jedno, ale ani dvěma nic nezkazíte. Snad jsem neodepsala pozdě
. Děkuji a krásné



nahlásit

Bylinka1
(upraveno)
11. 4. 2009, 19:38
Dobrý den paní Ivetko
.Moc děkuji za opravdu vynikající receptík na mazanec
!!!!Upekla jsem dneska odpoledne 2krásné obří kousky a jeden už je se@raný
!!!A to jsem myslela,že mi vydrží i na pondělí
.No nic,zítra udělám ještě z půl kila
.Je opravdu jako vatička
.Krásné Velikonoce













nahlásit

eňucha
(upraveno)
11. 4. 2009, 18:41
Ivetko, moc Vám děkuji, že jste si dala tu práci a vložila tento recept i s fotkama. Mazanec už mám v troubě a vypadá dost dobře
A je mi upřímně jedno, že nevlastníte licenci na kynuté těsto























nahlásit

milu
(upraveno)
11. 4. 2009, 12:48
Dobrý den Ivetko, děkuji za super receptík..mazanečky jsem upekla a jsou opravdu výborné a jako vatička
....určitě u něj zůstanu,vyzkoušela jsem jich více,ale tento je skvělý
...díky a krásné Velikonoce....





nahlásit

kopretin.a
(upraveno)
11. 4. 2009, 11:34
Tak upečeno - udělala jsem jen místo mazance věnec
je výborný, těsto krásně vykynulo, ale osobně musít říct, že nějaký rozdíl oproti jinému receptu, kde bylo jenom máslo jsem nezaregistrovala
...ale jinak



nahlásit

Jitule64
(upraveno)
10. 4. 2009, 22:22
Milá paní Iveto, je bezva, že ráda navštěvujete webové stránky "Pečení s láskou" paní Zdeničky, kde jste receptík také zkopčila, ale je slušností se autora zeptat, zda-li můžete recept vložit na jiné stránky. Je hezké napsat "recept jsem našla na netu...", ale mohla jste být tak slušná a přidat přímo ZDROJ tj: http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/
nahlásit

miru005
(upraveno)
13. 4. 2009, 19:18
@Jitule64
Paní Jitko,je mi úplně jedno od koho vlastně recept je!!!Je spíše pro mě důležité,že ho sem paní Iveta dala,protože mazanec byl opravdu výborný.



nahlásit

ivigirl
(upraveno)
13. 4. 2009, 20:15
@miru005
díky



nahlásit

ivigirl
(upraveno)
11. 4. 2009, 10:06
@Jitule64
Milá pí Jitko, peču to dle svého, a jaké stránky já navštěvuji vám je h. Díky za upoz, že je i u Zdeničky, jí se sice omluvím,ale rcpt je hlavně odjinud
, nicméně jsem zjistila, že je podobně podobný. Jsou bezva lidi, co se starají o jiné


nahlásit

žingi
(upraveno)
10. 4. 2009, 20:37
Taky jsem před hodinkou zadělala těsto,pěkně kyne.Mám to z půlky dávky,tak uvidím.Dělám to jen na zkoušku,na ráno do práce a v neděli by to bylo na ostro




nahlásit

Paulinka
(upraveno)
10. 4. 2009, 20:31
DOBRÝ VEČER .... TAKY PRÁVĚ PEČU A MUSÍM ŘÍCT, ŽE KRÁSNĚ MI TO TADY VONÍ
TĚSTO JSEM DĚLALA V PEKÁRNĚ JE TO ÚŽASNÁ VĚCIČKA
PAK PÍSNU JAK CHUTNAL






nahlásit

Paulinka
(upraveno)
10. 4. 2009, 22:34
@Paulinka
TAK OPRAVDU JE LUXUSNÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ





nahlásit

aero-orion
(upraveno)
10. 4. 2009, 20:24
Tak ten recept velmi dobře znám, jeho přesné znění je tady
http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/domaci-pekarna-a-recepty/vanocka-s-receptem-a.html A jen potvrdím povede se každému a mazanec vydrží vláčný i týden.
Používám na vánočky mazance i šneky je mnam.













nahlásit

Lucaso
(upraveno)
10. 4. 2009, 20:07
Dobrý večer Iveto, dnes jsem upekla mazance podle Vašeho receptu
. Povedly se. Děkuji za prima receptík







nahlásit

Neškudlinka
(upraveno)
10. 4. 2009, 17:54



nahlásit
Hnědovláska
(upraveno)
10. 4. 2009, 15:19
Taky jsme ho vyzkoušeli a je mňam

nahlásit
nikita
(upraveno)
10. 4. 2009, 13:06
Recept vypadá suprově. Nemám sádlo, jde to bez něj??

nahlásit

Elka
(upraveno)
10. 4. 2009, 12:22
Ivetko,je opravdu výborný
..moc děkuji za receptík







nahlásit

fája
(upraveno)
10. 4. 2009, 12:03
Dobrý den, Ivet, včera jsem se dala také do mazanců podle Vašeho receptu a dostala jsem ze všech stran chválu
, takže zítra bude pokračování
Děkuji za bezva recept









nahlásit

kopretin.a
(upraveno)
10. 4. 2009, 11:19
co to je 1/2 kl...je to před solí

nahlásit

žingi
(upraveno)
10. 4. 2009, 20:36
@kopretin.a
ano,je to kávová lžička
sůl se do kynutého těsta dává pokaždé
a klidně dejte i celou.Já dávám celou na poloviční dávku






nahlásit

fája
(upraveno)
10. 4. 2009, 12:01
@kopretin.a
No já bych řekla, že by to mohla být kávová lžička



nahlásit

Jáňa2
(upraveno)
10. 4. 2009, 10:51
Ivet, právě peču první z poloviční dávky, budu péct 2 ks.Vypadá velmi dobře
, už se moc těším, ale prasknul mi
. Snad na chuť to nebude mít vliv. Přejeme hezké Velikonoce
.



nahlásit

luciasanta
(upraveno)
10. 4. 2009, 10:57
@Jáňa2
Jani, na druhý udělejte nahoře křížek, tj. těsto nařízněte .(pára bude mít kam utéct).
nahlásit