Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 241 návštěvníků)

SALKOVÁ HMOTA na modelování-pěkně polopatě

0.0
SALKOVÁ HMOTA na modelování-pěkně polopatě

Potřebné ingredience

1konzerva kondenzovaného slazeného mléka(salko),1 balení sušeného polotučného mléka(400g),4 lžíce pšeničného sirupu,1-1,5 lžíce oleje,asi 20ml vlažné vody,1/2 lahvičky mandlového aroma(podle chuti a potřeby)

Postup přípravy

---V dostatečně velké misce smíchejte tekuté suroviny(salko,sirup,olej,vodu a aroma).
---Na míchání použijte nejlépe plastovou kuchyňskou stěrku,zabráníte tak hrudkování sušeného mléka
---Přisypávejte po lžících přesáté sušené mléko a míchejte.
---Ve finále,pokud bude míchání již obtížné a namáhavé,dodělejte hmotu na kuchyňském vále.
---Hmotu lze dělat i v DM se stejným postupem.
---Hotová hmota je po dodělání řidší.
---Nechte nezabalenou a nezakrytou 1-2 hodiny odpočinout při pokojové teplotě.(můžete i do druhého dne)
---Je-li po dostatečném odležení hmota stále "řídká",zapracujte do ní přesátý moučkový cukr.Nejprve si ale udělejte test kvality.Viz.níže.

TEST KVALITY
1.Uďobněte kousíček hmoty,udělejte kuličku a pokud je vrásčitá a nelesklá,nechte hmotu ještě odpočinout.Voda z hmoty ještě dostatečně nevyprchala!
2.Z kuličky udělejte váleček a ohněte.Pokud se rozlomí,či praskne je ve hmotě málo vody.Namočte si dlaně a vodu do hmoty zapracujte.
3.Pokud hmotu barvíte a špatně se probarvuje je v ní málo vody,i když se zdá být v pořádku.Opět si namočte dlaně a vodu zapracujte do hmoty.

DOBŘE UDĚLANÁ HMOTA MÁ KONZISTENCI MODELÍNY,JE LESKLÁ A PRUŽNÁ!!!

Fotopostup dodám!!!Své poznatky budu doplňovat!!!

suroviny na přípravu salkoše

z tekutých surovin udělat kašičku a postupně přidávat sušené mléko.

skoro všechno mléko zpracované...

...zbytek zapracovat na vále(silikonové podložce).Hotová hmota je opravdu měkká.

pokud jsou v hotovém salkoši hrudečky mléka,stěrkou se jich takhle zbavíte.

po odstátí hmoty si udělejte testík.Váleček nesmí po ohnutí prasknout.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

akin77 5. 8. 2009, 20:28
Ahoj Radunko - pekárničko! Zrovinka jsem dneska podle tebe upatlala další salkoš a snad bude zase super! Musím potvrdit, že je opravdu dobré přidávat vodu i olej a nechat marcoš stát - podle mých zkušeností mnohem lepší si počkat až "uzraje", než rozpracovávat pracně ztvrdlý...... Takže ti znovu a znovu děkuji za tvé vylepšení!!! (hello) (hello) (Y) (Y) (L)
Zrušený účet 3. 8. 2009, 14:33
Díky za super návod (F) (F) (F) Níže čtu, že lze použít i med. V jakém množství *-)Stejně jako sirupu? :-$
Radunna 3. 8. 2009, 16:23
@ Bych dala stejné množství :-$
Jentl 3. 8. 2009, 14:30
*-)Prosím, jak dlouho hmota vydrží (myslím samozřejmě zabalená a v krabici) aniž by ztvrdla? (hello)
Radunna 3. 8. 2009, 16:30
@Jentl Hotová hmota bude neustále trochu vysychat,i když je zabalená v lednici,proto skoro vždy před modelováním hmotu nechám buď při pokojové teplotě oteplat,nebo šupnu do mikrovlnky a namočenými dlaněmi prohňácám.Vždy jen ten kousek se kterým budu pracovat!Pokud hmotu nespotřebuju do měsíce,dám dětem na zbaštění :-$Ještě se jim z ni neudělalo zle,že by byla hmota zkažená ;-),takže má trvanlivost i delší jak měsíc. :-$
sakala 17. 9. 2009, 20:03
@Radunna trvanlivost se určuje, podle výrobků ketré do nich dáváte.... takže juknout na to do kdy má spotřebu salko a suš. mlíko... a podle toho se to dá poznat, jak dlouho vám vydrží... když budete dělat hmotu bez salka, tak vám vydrží v lednici i rok, podle suš. mlíka... :-)
ivina123 1. 8. 2009, 22:57
Dobrý večer,prosím Vás, chcem sa opýtať,môžem namiesto pšeničného sirupu použiť med? Ďakujem.
Radunna 1. 8. 2009, 22:59
@ivina123 určitě!!!ještě jsem z medu nedělala,ale holky to mají odskoušenoa hmota je také super (Y)
lenulamajdova 1. 8. 2009, 22:19
Chtěla bych se zeptat jestli jde tato hmota dělat i z plnotučného sušeného mléka.Máti se v obchodě přechytla a dovezla mi ho 3 krabice......díky.
Radunna 1. 8. 2009, 22:48
@lenulamajdova Já se obávám,že by při hňácání hmota uvolňovala tuk *-)vesměs se plnotučné nedoporučuje!!!
Vaculenka 1. 8. 2009, 21:25
dobrý den..chtěla jsem se zeptat..možná hloupý dotaz, ale nemám s tím žádne zkušenosti to kondenzované mléko slazené???Děkuji (L)
Radunna 1. 8. 2009, 22:16
@Vaculenka Ano,slazené :-$
nobstice 31. 7. 2009, 23:46
Raduš super, já ho dělám ze všech potahovek nejradši, ale nedávám tam ten olej! *-) tak to bude asi tím, že někdy dělá brikule ;-) a chutná mi - je ze všech úplně nejvíc nejlepčejší :-D :-D :-D :-D
Radunna 1. 8. 2009, 22:17
@nobstice Lenko,dávám i olej-figurky pak nepraskají :-$ :-)
Ilonáček 31. 7. 2009, 9:04
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
stambi 31. 7. 2009, 7:22
ÁAAAA naše pekárnička v akci......přesně takhle jsem to viděla na srazu na vlastní kukadla a šlo ti to jako po másle(nebo po salku?) :-D (Y) (Y) (Y)
Radunna 31. 7. 2009, 11:08
@stambi ;-) ;-) (hello)
Bára D. 31. 7. 2009, 7:13
Díky (L), test kvality je perfektní (Y)
Init 30. 7. 2009, 20:45
Radu, taky ho dělám, ale tys ho dovedla krásně po lopatě vysvětlit, paráda (Y) (Y) (Y)
Radunna 30. 7. 2009, 20:53
@Init Oli,právě dost často mi chodí meilem žádosti o radu,jak na salkoš,tak jsem si konečně našla chviličku a šupla to sem.Snad to někomu pomůže :-$ (L)
joshulka 23. 8. 2009, 18:58
@Radunna |:o) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie