(recept
si oblíbilo 599 návštěvníků)
Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané

Potřebné ingredience
2 kg švestek,
2 lžíce octa,
50 dkg cukru,
1/2 káv. lžičky mleté skořice,
3 roztlučené hřebíčky,
4 pol. lžíce rumu
Postup přípravy
Jsem milovnice všeho sladkého a pečeného. A když jsem jednou ochutnala tahle povidla, už jsem jiná nechtěla. Vždycky jsem kupovala nebo nějaká domácí dostala. Ale až díky tomuto receptu je dělám a budu dělat jen sama. Jsou božííííí, doslova luxusníííí. A navíc receptík vůbec není tak pracný, jak by se mohl někomu zdát. Zvládla jsem to i se dvěma malýma dětma a výsledek opravdu stojí za to.
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....

vypeckované a octem pokapané švestky, připravené do trouby

po 25 minutách posypané první dávkou cukru (25 dkg)

po 15 minutách, před nasypáním druhé dávky cukru (posledních 25 dkg)

po upečení... teď už jen přidat hřebíček, rum a skořici a rozmixovat

rozmixované... už jen naplnit sklenice

z jedné dávky mám čtyři 350 ml sklenice
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

kokodak1984
(upraveno)
27. 9. 2020, 14:17
Letos vyzkoušeno prvně. Jednoduchá příprava, výborná chuť.
Určitě zařadíme každoročně, budou-li švestky. Díky za recept.



anaba
(upraveno)
5. 9. 2018, 15:11
jdu na ně,díky za recept


Preburda
(upraveno)
4. 9. 2018, 15:59
Povidla z tohoto receptu je "nadpozemská mana"
Děkuji za recept







Houska68
(upraveno)
21. 8. 2018, 15:28
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat zda mixujete na tom plechu nebo přendáte do kastrolu? Mám ponorný tyčový mixer a bojím se, aby povidla nebyla všude. Malovat sice chceme, ale né letos....


akdaren
(upraveno)
25. 9. 2018, 19:23
@Houska68
já jsem tu rovnou pekla ve velkém kastrolu a mohla mixovat a mixovat

bedla7
(upraveno)
5. 9. 2018, 10:47
@Houska68
Dělala jsem a riskla mixovat v pekáči mám vyšší okraj a dobré kuchyň jsme malovat nemuseli



Amynka31
(upraveno)
23. 8. 2018, 17:25
@Houska68
Já dělala dnes a přelila do hluboké mísy a mixovala v ní

Amynka31
(upraveno)
23. 8. 2018, 17:25
@Houska68
Já dělala dnes a přelila do hluboké mísy a mixovala v ní
Franzovka
(upraveno)
6. 9. 2017, 16:01
vynikající, i za cenu kupovaných švestek a trochu práce budu určitě dělat každý rok

denny.kal
(upraveno)
25. 9. 2016, 11:16
hotovo a jsou luxuxní, moje první povidla a opravdu snadná díky za recept


evicela
(upraveno)
19. 9. 2016, 19:38
dnes jsem dělala dvě dávky ale pokud jsou švestky zralé a sladké je půl kg cukru moc, dala jsem na 2kg švestek jen 30 dg a je to ok


Anad
(upraveno)
27. 8. 2020, 14:43
@evicela
Dobrý den, přesně tak, pokud jsou švesky zralé a sladké, stačí jen 30 dkg. povidla jsou daleko chutnější.


andrejka02
(upraveno)
19. 9. 2016, 13:25







































Lovečanda
(upraveno)
17. 9. 2016, 18:49
Bože to je ždrádýlko, už peču druhou várku, ale musím hlídat čas, první jsem tam nechala o trochu dýl a je to moc husté
Ale jinak



Nadys
(upraveno)
13. 9. 2016, 20:57


Yvia1
(upraveno)
13. 9. 2016, 18:26
Povidla jsem dělala minulý týden. Recept jsem dodržela přesně a po upečení zůstalo dost šťávy. Doporučuji péct déle nebo šťávu odlít. Je dobrá i do vody na pití. Povidla jsou výborná.
Eminka
(upraveno)
13. 9. 2016, 14:42
Také jsem dělala podle Vašeho receptu. Jen se mi to pořád zdálo řídké a světlé, a tak jsem vydržela a pekla skoro hodinku. Povidla jsou úplně tmavá, hustá, skoro jako kupovaná! Takže kdo chce hustší třeba do buchet, zkuste vydržet a péct déle.
andelo2
(upraveno)
13. 9. 2016, 10:53
Tak ty jsou naprosto bombový
nechala jsem si to kapku ridčí, využijeme i jako džem
skoro bez práce





srneckova
(upraveno)
18. 8. 2016, 8:21






krišon
(upraveno)
17. 8. 2016, 19:03
Letos zkusím váš recept, švestek máme opravdu hodně a dnes jsem definitivně skončila s kompotem ....
wictorie
(upraveno)
17. 8. 2016, 11:54
Krásný den, právě jsem naskleničkovala povidla dle Vašeho receptu
jsou luxusní, zkoušela jsem jednu várku, ale švestek máme dost, takže pokračování zítra
moc moc doporučuji, jsou výborná a krásně hustá



KáKá
(upraveno)
16. 8. 2016, 13:44
Povidla jsou luxusní,jiná už dělat nebudu
Jen jsem dala 24 dkg cukru x 2 a to třtinového a rozmixovala úplně ,takže jsou skoro černá,nádherně hustá,díky moc



Bigman
(upraveno)
18. 9. 2015, 12:05
Moc díky za recept, povidla opravdu vynikající, všem doporučuji. Je to mňamka!!! Rudolf Vogel

BLANKA
(upraveno)
14. 9. 2015, 14:30
Výborné máme trochu hustší ale nevadí díky za recept

jzemanka
(upraveno)
7. 9. 2015, 9:10
Chtěla bych poděkovat za super recept, včera jsem ho dělala a dnes prubnu ještě jednu várku. Je dobrý, rychlý a nenáročný. Měla jsem recept i od tchýně ale ten nebyl tak dobrý.

