Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 603 návštěvníků)

Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané

5.0
Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané

Potřebné ingredience

2 kg švestek,
2 lžíce octa,
50 dkg cukru,
1/2 káv. lžičky mleté skořice,
3 roztlučené hřebíčky,
4 pol. lžíce rumu

Postup přípravy

Jsem milovnice všeho sladkého a pečeného. A když jsem jednou ochutnala tahle povidla, už jsem jiná nechtěla. Vždycky jsem kupovala nebo nějaká domácí dostala. Ale až díky tomuto receptu je dělám a budu dělat jen sama. Jsou božííííí, doslova luxusníííí. A navíc receptík vůbec není tak pracný, jak by se mohl někomu zdát. Zvládla jsem to i se dvěma malýma dětma a výsledek opravdu stojí za to.

Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....

vypeckované a octem pokapané švestky, připravené do trouby

po 25 minutách posypané první dávkou cukru (25 dkg)

po 15 minutách, před nasypáním druhé dávky cukru (posledních 25 dkg)

po upečení... teď už jen přidat hřebíček, rum a skořici a rozmixovat

rozmixované... už jen naplnit sklenice

z jedné dávky mám čtyři 350 ml sklenice

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Veronika N. 7. 8. 2011, 18:29
Dnes jsem také zkoušela, chutnají báječně :)) Jak dlouho vydržely zavřené??
zjelenice 7. 8. 2011, 19:25
@Veronika N. Nám vydrží na celý rok, přesně. Jsme žrouti (zajic)
Veronika N. 8. 8. 2011, 15:18
@zjelenice Zuzko a můžu se zeptat kde je máte,jestli v lednici...nemáme sklep ani studený špajz, tak přemýšlím kam s nimi :))
Hupcza 6. 8. 2011, 18:17
moc dobré, jednoduché ...přidala jsme ještě trošičku badyánu
Dada34 5. 8. 2011, 21:38
Teda to vypadá opravdu lákavě. Musím zítra pro švestky a pustím se do toho (Y) (Y) (Y)
Dada34 6. 8. 2011, 21:40
@Dada34 Tak dnes vyzkoušeno a je to opravdu velice nenáročně a hlavně strašně dobré (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
hejdučátka 5. 8. 2011, 21:27
Dobry den, prave hledam na netu nejaky recept na povidla, protoze se nam letos urodilo nejak moc svestek a tenhle me vazne zaujal. Neni tak narocny, jako jine, kde se musi povidla 3-5hodin varit! Vyzkousim a tesim se na mlsani! (clamp) (H) (Y)
emca91 3. 8. 2011, 14:48
až se mi dělaly boule za ušimaTak jsem také dostala košík švestek a jelikož to u nás nikdo nejí,tak jsem se pustila do vašich povidel a ani se nestihly ohřát ve špajzce,byly luxusní |:o) |:o) |:o) i já která bych kupovaná nevzala do pusy,jsem (zajic) (zajic)
kaha8872 1. 8. 2011, 15:24
Ahoj Zuzko, zkoušela jsem povidla a jsou úžasná (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp).Nejprve jsem dělala jen z dávky a teď už mám skleniček.Ještě musím vyslat manžela s dcerou pro švestky, aby bylo do zásoby. :-) :-).Jsou stokrát lepší než kupovaná a za chvilku hotová a to ocení hlavně maminy na MD.
lidare 28. 7. 2011, 21:03
(Y) (Y) (Y)tak to je príma recept,taky kupuji povidla.Tak aspoň budu mít domácí,díky (Y) :-)
zjelenice 7. 8. 2011, 19:23
@lidare ... není nad domácí... to mi věřte (H) a tahle jsou výbornáááááá, určitě vyzkoušejte (flower)
Bonsaj 28. 7. 2011, 20:44
Dobrý večer, i my jsme je dneska udělali a zítra jedeme znova min dalsi 3 várky.-) Děkujeme za super receptik. jsou užasna. (F) |:o) Jana
marfer 25. 7. 2011, 23:14
DOBRÝ VEČER ZUZI. TED JSEM DODĚLALA POVIDLA A MUSÍM HNED NAPSAT OPRAVDU VŠICHNI VYZKOUŠEJTE VYNIKAJÍCÍ OPRAVDU LEPŠÍ JSEM NIKDY NEJEDLA PROSTĚ BÁSEN (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
kykina 6. 10. 2010, 18:52
Ahoj povidlačky. Právě jsem dodělala a jsou opravdu výtečné. Jenom jsem je nedělala ze švestek,ale z jablíček. Dala jsem jen cukr a příští várku zkusím se skořicí a s rumem. Ale i jen s cukrem jsou vynikající, stále ještě olizuji pekáč. Danielo,neboj se z jablek udělat,jsou stejně dobrá jako z čehokoliv jiného. A Zuzi,Tobě patří veliký dík za skvělý recept (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (F) (F) (F) (F) (F)
zjelenice 11. 10. 2010, 12:27
@kykina ... teda Maruško.... mooooc děkuju za pochvalu. Je fajn, že už některá vyzkoušela i ta jablíčka.
Hotaska 23. 9. 2010, 13:38
Zuzko, tak povidla jsou ještě teplá a já olizuji mixér, jsou vážně mňam. A protože jsem extra líná "hospodyně", použila jsem švestky mražené z loňského roku (nemusela jsem je sbírat :-p) a na plech pečící papír :-D a mám to bez práce téměř úplně. Moc děkuji (Y) Alena
mumlina 18. 9. 2010, 19:14
Právě jsem dodělala, opravdu fantastický, úplně mě to uchvátilo,dala jsem cukr hroznový a protože více sladí tak jen 180 g a místo rumu 3 lžičky rumové esence a je to opravdu výýýýýýýborný,škoda švestek na hnojníku,když se to může takhle nádherně zpracovat,už také nic jiného dělat nebudu, děkuji za recept Iveta H. (Y) (Y) (Y)
zjelenice 20. 9. 2010, 14:05
@mumlina Ivet, není zač...... o něco tak výborného by byl hřích se nepodělit (hello)
bariska 17. 9. 2010, 14:08
Zuzko, včera jsem se odvážila vyzkoušet povidla, měla jsem strach, že se mi připálí, ted lituji, že jsem nevyzkoušela dřív. Povidla jsou úžasná, nic se nepřipálilo, krásně tuhla (Y) (Y) (Y) akorát jsem použila poslední švestky co jsme měli na stromě (jablka) tak mě napadlo,šlo by to i z jablek? díky za super recept (flower)
zjelenice 20. 9. 2010, 14:03
@bariska ... tak to netuším, nikdy jsem z jablíček nezkoušela.... každopádně můžete být první, tak pak dejte vědět, jaká povidla jsou. A jsem ráda, že receptík se osvědčil (H)
janula33 16. 9. 2010, 21:04
mnam (Y) (Y) (Y)
enicara 16. 9. 2010, 13:56
(Y) (Y) vyzkoušeno :-) :-) je výborná. Dělala sem ji z durancií, takže trochu pracnější odpeckování, ale stálo to za to. Mňamka (radost) (radost)
Vladik.b 31. 8. 2010, 17:51
TAK JSEM PRÁVĚ DOVAŘILA. První várka trochu horor. Použila jsem varné sklo a švestky jsem měla do 3/4, švestky přetekly. 8-| ,-) :-|. Jo chybami se člověk učí. DRUHOU VÁRKU JSEM ROZDĚLILA DO 2 smaltákú a protože mi pro změnu chybělo trochu švestek doplnila jsem ostružinami. Výsledek famo´zní. Moc děkuji za recept, synové povidla milují.
zjelenice 20. 9. 2010, 14:06
@Vladik.b ... no to může být zajimavá kombinace (clamp) (clamp) (clamp)
Verdaska 14. 8. 2010, 17:48
Tak tohle je naprostá bomba (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)akorát je ještě hřeji v ručníku. Nikdy jsem o povidla moc nestála, ale to co jsem doposud ochutnala nebyla povidla ,-) ,-) ,-)moc díky za recept (Y) (Y) (Y)budu dělat další dávku-fakt fantazie :-) :-) :-)
zjelenice 15. 8. 2010, 20:37
@Verdaska mám fakt radost, že jste další v řadě povidlových :-D
donas 13. 8. 2010, 22:56
dnes jsem dělala z dvojitý davky mnela jsem moc švestek a nelituji fakt supr už jsem si recept založila a budu ho dělat (clamp) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
zjelenice 15. 8. 2010, 20:32
@donas tak to je paráááááádaaaaa (H) díky za pochvalu (flower)
Verdaska 13. 8. 2010, 21:01
Zuzko už se těším až vyzkouším po tolika chvály :-) :-).. Jen se chci zeptat, zda ty časy platí i pro horkovzdušnou troubu? Díky :-) :-)
zjelenice 15. 8. 2010, 8:32
@Verdaska Veroniko, tak to Vám bohužel nejsem schopná říct.... nikdy jsem to na horkovzduch nezkoušela..... ale určitě se povedou ,-)
Veronika N. 4. 8. 2010, 10:52
Dobrý den,tedy to vypadá přímo úžasně,přítel povidla miluje,tak je vyzkouším!! Můžu se zeptat,jak je potom skladujete-jestli v lednici a jak vám asi dlouho vydrží neotevřené,než se začnou kazit?? Děkuju (Y)
zjelenice 10. 8. 2010, 9:14
@Veronika N. ... trochu později , ale přece.... povidla skladuji jen tak ve skříňce a nestalo se mi, že by se zkazila. :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie