Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 154 návštěvníků)

MÁSLOVÉ SNĚHULKY naše NEJ cukroví...recept po prababičce

0.0
MÁSLOVÉ SNĚHULKY   naše NEJ cukroví...recept po prababičce

Potřebné ingredience

těsto: 280g hladké mouky, 280g másla (Hera), 3 žloutky, trochu citronové šťávy- dáme odpočinout do chladu



sníh: 3 bílky, 420g jemného krystalu nebo krupice









....................................................rozpis pro pol.dávku: 140g hl.mouky,140g másla,2 žloutky,citr.štáva
2 bílky, 280g cukru

Postup přípravy

Z uvedených surovin připravíme vláčné těsto a dáme vychladit.Mezi tím vymíchám sníh.Prosím,já to dělám ručně.Nemám žádnou zkušenost se šlehačem na tento sníh.Míchá se přiblížne 20-25 minut,pokud možno,stále a jedním směrem.Doporučuji podstrčit drahé polovičce,je to trochu makačka.

Sníh je hotový, když už pěkně tuhne a dělá takové špičky...je pevný a nestéká.
Naplníme cukrářský sáček,celá dávka se tam vejde.

Vyválíme těsto,těsto se podsypává hladkou moukou,vykrájíme kolečka,přeneseme na pech a na to nastříkáme kopečky(sněhulky).

Dáme péci do mírně teplé trouby.Já peču na 150-160 stupňů.Sněhulky by měly být lehounce narůžovělé.
Jak dlouho přesně nevím,já už to odhaduji podle oka,tak těch 8 minut,možná 10.Doporučuji troubu sledovat,po druhém pechu je to fofr.

Je to možná pro někoho pracné,ale toto cukroví už po tom nemusíte vzít do ruky (myslím tím další plnění nebo zdobení).Vždy mělo úspěch....u nás mizí jako první!!!
Pokud dobře dávkujete,sníh by měl přesně vystačit na celé těsto.

Pozn:v původním receptu se na vyválené těsto maže sníh a pak se krájí tyčinky(hůlčičky)-takže někdo ten recept dělá takhle,mě to přijde pracné a patlavé,tak jsem si vymyslela tyto kolečka...dobře se to dělá,je toho víc a dobře se to jí,šup do pusy a nechat rozplynout (žádné drobení)

takto vypadá těsto

příprava sněhu

ušehaný sníh...je vidět,že dělá špičku...když se vytáhne vařečka

naplněný sáček...koncovka hvězdička

vyválené těsto

vykrájená kolečka

nastříkaný sníh

upečeno

tolik kousků je z dávky 280g mouky

inspirace

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Pavla s 14. 12. 2009, 9:04
Tak to musím vyzkoušet ^o) (clamp) (clamp) (Y)
Jarčaa 13. 12. 2009, 21:18
Vyzkoušeno, sníh jsem míchala v kuch. robotu a dobrýýýý!!!! Perfektní cukrovíčko, je to velká dobrota...Ukládáme do oblíbených.... (clamp) (clamp) (clamp)
Renynika 14. 12. 2009, 8:45
@Jarčaa tak to je super...jsem ráda,že chutná...krásné Vánoce (stromecek) (jezisek)
romanareh 13. 12. 2009, 14:39
8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| já to musím taky zkusit +o( nevím kdo to bude u nás všechno jíst *-) už tu toho mám až nad hlavu ;-) ale zkusit to fakt musím (smich) (smich) (hello) (L)
romanareh 13. 12. 2009, 20:50
@romanareh tak mám hotovo (Y) a je to super (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) každému to chutná určitě budu péct každý rok (H) jo a taky jsem použila mixér a super (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) ještě jsem to trošičku oživila :-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2516861
Renynika 13. 12. 2009, 21:03
@romanareh no super...máte to krásné...já dávám trochu víc sněhu,ale na poprvé vám píši za 1 (Y) (clamp)...tak ať vám chutná....a přeji krásné Vánoce (kolednici) (jezisek) (stromecek)
Renynika 13. 12. 2009, 18:21
@romanareh zkuste... :-)zkuste...nebudete litovat (jezisek)
anibag 13. 12. 2009, 12:50
(flower) Renčo,do těsta na sušenky se nedává žádný cukřík? ;-),,asi ne,,dnes vyzkouším a dám vědět (L)díky za receptík (banky)
Renynika 13. 12. 2009, 13:38
@anibag ne nedává... :-)
anibag 13. 12. 2009, 14:33
@Renynika (Y) paráda,už mám připravený těstíčko,šlo to nádherně a pouštím se do bílků.... (L)
Renynika 13. 12. 2009, 18:21
@anibag tak dejte vědět.jak se podařilo (F)
sigma 12. 12. 2009, 21:01
Tak jsem práve dopekla, sněhulky jsou (L) (L) (L) (L) (L), sníh jsem vyšlehala mixerem, byl krásně hustej a vůbec nestéká, drží tvar. Díky moc za receptík, Lenka (Y) (Y) (Y) (andel)
Renynika 12. 12. 2009, 21:57
@sigma tak to jste šikulka... (Y) :-) že vám to šlo mixérem jsem ráda,že chutnají my je milujem.. (L) (K)
xkacerka 12. 12. 2009, 20:07
Jak dlouho se asi musí nechat uležet? Pokud je upeču teď, vydrží až do Vánoc? Moc děkuju. (Y) (Y) (Y)
Renynika 12. 12. 2009, 21:50
@xkacerka určitě vám vydrží...prakticky se da jíst hned...ale do Vánoc se pěkně uleží...není to ořechové,nebo perníkové cukroví...které má svůj čas aby změklo...léta ho pečem a není žádný problém...pokud zbyde..mrazím ho a pak vytahuji na Velikonoce...ale málo kdy zbyde (zajic)
xkacerka 13. 12. 2009, 8:35
@Renynika Děkuju. Určitě ho upeču. (clamp) (clamp) (clamp)
Mirunka07 12. 12. 2009, 11:37
Včera jsem vyzkoušela a jsou výborné (Y) (Y) Jen mi ty sněhulky moc nedrží na těch kolečkách :-S. Tak nevím, kde jsem udělala chybu *-) Jinak (clamp) (clamp) a přeji krásné vánoce (stromecek)
Alka J. 12. 12. 2009, 13:30
@Mirunka07 Mě se spíš zdá, že mi to udělaly ty menší - víc propečené - co dělala dcerka. Možná budete muset kolečka máznout marmeládou a přilepit :-$
Renynika 12. 12. 2009, 13:26
@Mirunka07 Věro,některý rok se mě to stává také...myslím,že je to tím,že to ještě chvilku chtělo péct...nebo cukrem...letos mám plnou krabici od bot a všechny drží. Jsem ráda,že vám chutnají...a také přeji krásné svátky (kolednici) (jezisek) (stromecek)
Jarmila1 12. 12. 2009, 10:46
(clamp) (clamp) (clamp)
Zdenka55 11. 12. 2009, 19:38
Prosím, tie bielky sa miešajú varečkou, alebo šľahajú? Nerozumiem tomu? Môžte to spresniť ako na to?Ďakujem
Renynika 11. 12. 2009, 21:02
@Zdenka55 Zdeňko...vymíchává se to ručně vařečkou těch 20-25minut..bez přestávky a jedním směrem...pořád do kola...do šlehače to nedávejte...sníh by se vám neudělal
kokšoza 2. 12. 2011, 13:00
@Renynika Vřelé díky za tuto radu, léta jsem zuřila u bezé, proč mi to nehoustne. Bohužel tchýně zemřela dřív než mě stihla domistrovat v cukrařině a zrovna toto téma už nestihla. Konečně letos budou sněhová bezé kolečka na stromeček, jako od "maminky" (já ji milovala, jako vlastní mámu). (L) (L) (L) (L)
Renynika 15. 12. 2011, 17:56
@kokšoza nemáte zač, já letos byla líná a chvíli to míchla šlehačem a pak vařečkou..není nad poctivou práci....když se to dělá ručně....krásně se do sněhu pomalu nahání vzduch...pak drží jako sádra (Y)
kokšoza 29. 12. 2011, 0:01
Renynika 29. 12. 2011, 20:35
@kokšoza (Y) (clamp) (clamp)ty jsou (zajic) (zajic) (zajic)
Alka J. 11. 12. 2009, 13:13
I já jsem je dnes zkoušela, bohužel jsem se bílky pokusila šlehat šlehačem a ani po 40 minutách nebyl sníh tuhý, pořád v něm byl nerozpuštěný cukr. Přemýšlela jsem , že jsem mohla zkusit dát moučkový cukr. To jsem si do teď myslela, že nejsem úplně levá! :-(
Renynika 11. 12. 2009, 13:39
@Alka J. Dobrý den,v receptu je psáno ručně...bohužel se šlehačem to právě asi nejde...nevím..nezkoušela jsem...asi to pomale šlehání rukou,vhání vzduch do bílků a oni krásně zvětšují objem a tuhnou....
Alka J. 11. 12. 2009, 18:53
@Renynika Tak jsem se na ty bílky vrhla ještě jednou, vymíchala jsem je vařečkou a opravdu za 23 minut bylo umícháno :-) :-) :-) Teplé byli naprosto vynikající, vůbec není poznat, že ta spodní část není sladká. Vevnitř byli takové měkoučké, snad ta trvanlivost bude OK! Jinak nám moc chutnají, dokonce jsem jich snědla asi 15 hned po upečení, což nikdy nedělám, jsem většinou tak nadýchaná, že mi to stačí :-$ Moc děkuji za recept! (clamp) (clamp) (clamp)
Renynika 11. 12. 2009, 21:09
@Alka J. tak to vás obdivuji,že jste se do toho dala ještě jednou (clamp) já většinou,když se mně něco nepovede,tak jdu od toho...to vám tleskám (clamp) (clamp). S trvanlivostí nemějte strach,ve vnitř to není syrové..jen vláčné,díky tomu máslovému spodku...není to klasická pusinka...ale tím jak to člověk rozkouše,tak se smíchají v puse ty dvě chutě a je to mňamózní... (zajic) Vánoce u nás bez sněhulek neexistují...nebojte já je taky chodím tajně mlsat :-D
Alka J. 11. 12. 2009, 21:35
@Renynika Děkuji, mě bylo líto toho těsta v lednici, nevěděla jsem, co s ním. ;-) No myslím, že vydrží do zítřka, takže tu trvanlivost ani řešit nemusím :-) Děkuji a přeji hezké Vánoce (banky)
Renynika (upraveno) 11. 12. 2009, 23:02
@Alka J. já vám také přeji hezké Vánoce (vanoce) (jezisek)
Hanka R 11. 12. 2009, 10:21
(Y) tak jsem se do nich pustila druhý plech v troubě není to složitý a chutnají výborně (L) dík za inspiraci a přeji krásné (stromecek) (andel)
Renynika 11. 12. 2009, 11:09
@Hanka R děkuji...jsem ráda,že se povedly a že chutnají...složité to není...jen někoho odradí to míchání sněhu...také přeji krásné svátky... (kolednici) (stromecek)
jajulik 10. 12. 2009, 18:16
(Y) (Y) (Y) (clamp)
Dagmajka 10. 12. 2009, 18:09
Jůů, sněhulky je krásný název :-) Moje teta tohle cukroví peče a říká tomu "non plus ultra" ;-) Krásné Vánoce (andel)
Renynika 10. 12. 2009, 21:09
@Dagmajka non plus ultra?..to je hezký název....já bych spíš řekla...pořád je jich málo ;-)....krásné Vánoce (stromecek) (andel)
Ilonáček 10. 12. 2009, 16:43
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
růžovka 10. 12. 2009, 15:25
Dobrý den Renato, právě jsme vytáhla první plech sněhulek z trouby a myslím, že se u nás moc dlouho neohřejí ;-) ;-). Moooooc chutné cukrovíčko. Příště ještě musím vychytat sníh, měla jsem ho řídší, tak nemám takové pěkné pusinky jako vy, ale spíše kopečky (smich). Děkujíííí, že jste se o recept podělila. (F) (F) (F) (F) Katka
Renynika 10. 12. 2009, 16:41
@růžovka Katko,tak to jste rychlá jako blesk. ;-) Někdy se to stane i mě nebo mamce,záleží jak byly velké bílky,na kvalitě cukru nebo na míchání. Každopádně jsem ráda,že vám chutná (jidlo) u nás se"vyžere" vždy první.
žingi 10. 12. 2009, 11:32
tak to vypadá super,ale přesně jak píše paní,já pusinky taky jen pomalu suším (F) (F) (F) (Y)
anulim 10. 12. 2009, 11:29
moc pěkné cukroví (Y) (Y) (Y) jen se zeptám, není ta sněhová pusinka pak navch tvrdá a uvnitř tekutá, když se peče samotné, tak při hodně nízké teplotě - jen se suší. *-) *-) *-)
Renynika 10. 12. 2009, 11:44
@anulim tekutá u vnitř není...nevím *-)klasické pusinky jsem nedělala...u toho je ve spod máslové těsto..a musí to držet...sušením by to možná k sobě nepřilnulo a pak by to odpadávalo.... (hello)
anulim 10. 12. 2009, 17:38
@Renynika Omlouvám se, ale ještě budu šťouravá, do těsta se nedává žádný cukr? Cokroví se mi moc líbí na pohled a určitě je i dobré chuťově, tak tu pořád hloubám. Možná zkusit kolečka upéci zvlášť a pusinky usušit také zvlášť a pak to slepit džemem, ale to by asi bylo pak už něco jiného. Vyzkoušíme, uvidíme, že. Recept si s dovolením ukládám do oblíbených, abych také inovovala. Hezké vánoce!!!!!!! (kolednici) (stromecek) (stromecek) (andel) (andel) (andel)
Renynika 10. 12. 2009, 17:52
@anulim ano do těsta se nedává žádný cukr...je vlastně jen máslové, jakoby bez chuti,ale s tím sladkým vrškem je to zajímavá chuťová kombinace...určitě by to šlo slepovat džemem..jsou takové recepty,že se upeče spodek a navrch se lepí sněhový protějšek..ale už to mění chuť toho receptu...vyzkoušejte,uvidíte...já vám také přeju hezké vánoce (jezisek) (kolednici) (stromecek)
darinka30 10. 12. 2009, 10:08
super...vypadaju krasne a vobec nepochybujem ze su aj vyborne.. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie