Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 295 návštěvníků)

Zákusek - Větrník na plechu

0.0
Zákusek - Větrník na plechu

Potřebné ingredience

750ml vody, 22,5dkg ceressoftu (nebo másla), 22,5dkg hl. mouky, špetka soli, 8-9 vajíček

Postup přípravy

Vodu rozpustíme spolu s ceresoftem a špetkou soli, pak přidáme NAJEDNOU hladkou mouku a za stálého míchání mícháme na slabém ohni tak dlouho, dokud se těsto nelepí ani na hrnec, ani na vařečku (asi tak 4 minutky).

Za občasného promíchání necháme vychladnout.

Do vychladlé hmoty přidáváme PO JEDNOM vajíčka. Jestli jsou menší, tak 9 vajec, když jsou střední velikosti tak 8. Důležité je opravdu každé vajíčko krásně vymíchat a pak přidat až další (jde to i robotem, ale já dělám ručně :-)

Vymažeme si 2 plechy nejlépe ceresoftem, ale může být i máslo, a na ty dva plechy stěrkou rozetřeme hmotu (těsto od oka rozdělíme na 2 díly). Jde to pěkně. Vznikne nám tenká vrstva. Ale to je právě ono :-)
Dáme péct na 200 st. a prvních 15min troubu v žádném případě neotvíráme. Nejlépe je péct v horkovzdušné troubě (použít ventilátor, ať je přívod horkého vzduchu všude stejný).

Pečeme zhruba tak 30-40 min. Nebojte se, nespálí se. Je třeba, aby povrch byl na dotyk trochu takový křupavější (medové barvy), protože těsto jak chladne, tak trochu ještě změkne. Takže se nebojte, nebude to křupat, když se pak zakousnete.... Z trouby vytáhněte a nechte pozvolna vychladnout, nééé do zimy - může vám to pak spadnout, a to by byla škoda.

Na náplň používám nejčastěji: 3 pudinky karamelové (nebo salko na karamel uvařené), 700ml mléka, skoro celé máslo a cukru dle chuti. Uděláme klasický krém (do vychladlého pudinku vmícháme máslo - nebo varianta se salkem: vmícháme také pudink a máslo, prostě jaký kdo má rád krém).
Na první plát těsta naneseme karamel.náplň, na to dám ušlehanou jednu šlehačku a přiklopíme druhým plátem. Dáme na chvíli do ledničky, a můžeme podávat. Zdobím jen moučkovým cukrem, ať to není přeplácané. Je to úžasná dobrota.
PS: Tento skvělý zákusek Vás opravdu vyjde celkem levně, do těch 100,-Kč, podle náplně. Těsto vyjde ccca na 40,-Kč na oba plechy.

takhle to vypadá na celém plechu. Oba pláty těsta takhle krásně naběhnou - udělají takové "mraky"
Je to strašně jednoduché a docela rychlé, na to, jaká je to famózní záležitost!!!!!!!!!!!!!!!!!

pohled z boku. Náplň :-) každý si může udělat tu svou. U nás se prodává zákusek, jmenuje se Povidloň, a je to to samé těsto, jen se dají na první plát povidla, a pak šlehačk a pak druhý plát. Taky výborné. Jen jeden malý kousek stojí 15,-Kč...... takže si to raději peču sama :-)

a ty verze "povidloň". Tedy namazat spodní korpus povidly a na to ušlehanou šlehačku. Výýýborné.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie