Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 141 návštěvníků)

Červené vánoční perníčky - pro inspiraci :-)

0.0
Červené vánoční perníčky - pro inspiraci :-)

Potřebné ingredience

400 g hladké mouky, 150 g prášk. cukru, 100g medu, 60g másla,2 vejce, 1 lžička sody bikarbony, 15-20 g (1/2 balíčku) perníkového koření.Na potírání: 1 žloutek, 1 lžíce mléka nebo smetany. Na zdobení: 1 bílek, 150g práškového cukru+trošku škrob. moučky

Postup přípravy

Do rozpuštěného vlažného medu přidáme máslo, cukr, koření a dohladka vymícháme, přidáme vajíčka, znovu promícháme a nakonec přidáme mouku smíchanou se sodou. Těsto dobře vypracujeme a necháme nejméně 2 hodiny odležet. Před spracováním těsto propracujeme rukama. Vykrojené medovníčky pokládáme na vymaštěný nebo papírem na pečení vystlaný plech a pečeme při teplotě 200°C 4-5 minut. Upečené horké medovníčky potíráme žloutkem smíchaný s mlékem nebo smetanou. Tu červenou barvu docílíte, když do žloutku přidáte červené potravinářské barvivo (nebo dle vaší oblíbenosti lze použít i jinou barvičku - zelenou, modrou....)

Vykrajujeme a klademe na plech. Pečeme 4-5 minut.

Ještě horké potíráme žloutkem s mlékem a přidaným barvivem.

Takže ještě nenazdobené vypadají takto.....

a nazdobené pak takto....

a takto....

nebo takto...

a takto. Hezké vánoce 2007 !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

LucieS 6. 10. 2007, 12:15
Jsou opravdu nádherné (Y) Já nikdy nemám nervy se s tím takhle zdobit, tak to odfláknu. Já ještě do těsta přidávám na špetku nože anýz, hřebíček a skořici - to je potom vůně (F) Také kvůli dětem lze přidat potravinářské barvivo do polevy - to dělám hlavně na Velikonoce, ale bíle zdobené jsou stejně nejhezčí - to dokazují ty Vaše - opravdu krásné (L)
parice 4. 10. 2007, 15:55
Jsou moc krásné. Jste moc šikovná. Už mám hotové těsto v lednici, ale nemám odvahu začít. Což upéct, to zvládnu, ale zdobení nevím nevím :-o :-o :-o :-o :-o Budu se snažit, abych je mohla pověsit na stromeček. Moc děkuji za bezva nápad. (F) (F) (F) (F) (F)
Lucik33 5. 10. 2007, 5:59
@parice Tak to držím palečky, aby se opravdu povedly !!! (Y) (Y) (Y)
promimi 30. 9. 2007, 17:31
No tak to je nádhera!!! A s tím barvivem super nápad! Před Vánocemi se určitě přijdu znovu inspirovat!!!! (vanoce) No a trik s protlačováním bílku přes silonky taky určitě vyzkouším- každoročně se vztekám, když se mi ucpe pytlík 8o| Mooooc děkuju za inspiraci! (Y) (Y) (Y)
Mončjatko 30. 9. 2007, 16:28
Luci, chci se zeptat, jestli se dají potřít tím žloutkem s barvivem už před pečením? Vy sama píšete, že je potíráte až po upečení. (flower)
Lucik33 30. 9. 2007, 20:10
@Mončjatko Ano, potírám je až po pečení, protože jsou pak pěkně lesklé. Před pečením nepotírám vůbec ničím.
Janžurka 30. 9. 2007, 12:11
(child12) (child12) (child12)Řekněte...že jste to ofotila z kuchařky?!?!? (P) (vanoce) (vanoce)Každoročně se o to marně snažím...a výsledek...Jak od dětí z pomocné školy!!! (smich) (smich) (smich)
Lucik33 30. 9. 2007, 13:09
@Janžurka Ne ne :-D, jen jsem se inspirovala slovenským časopise Medovníčky, co vychází každým rokem kolem listopadu. a s těmi, co tam jsou se ty moje nedají vůbec srovnat - podle nich jsem břídil (N)
Jitule64 29. 9. 2007, 22:54
... a za jak dlouho se mohou jíst? (jezisek)
Lucik33 30. 9. 2007, 11:56
@Jitule64 No, je třeba je nechat chvilku odležet, ale řekněte to dětem, těm je to stejně jedno, i když jim to křupe v puse :-D
Jitule64 30. 9. 2007, 22:00
@Lucik33 ;-) ;-) ;-) To máš svatou pravdu... :-D :-D :-D (flower)
krystufek 29. 9. 2007, 22:41
to je bomba (Y) máte je moc krásně nazdobené. my je taky pečeme každý rok na vánoce a velikonoce, ale takhle krásně nazdobené je nemám. Ani se mi to doho nechce, protože ti mí chlapi jsou schopní sníst na posezení všechny ;-). Ale ta červená barva je dobrý tip. Díky (Y) Jen polevu nedáváme do sáčku, ale umotáme kornoutek z takového silnějšího propisovacícho papíru
jituskadablik 29. 9. 2007, 18:58
Luci máte perníčky moc hezké (Y)já je peču taky každý rok a zásobuju s nimi celé okolí ;-)Jak těmi drobnými perníčky,tak i chaloupkami všech velikostí (flower)Zdobím je ale,že si udělám z pečícího papíru kornoutek a do něj dávám polevu.Mě to prostě s igeliťákama nejde a nejde ;-)Tak pečení zdar (hello) (hello) (radost) (jezisek)škoda že bydlíte tak daleko
Lucik33 29. 9. 2007, 19:43
@jituskadablik Tak to vás obdivuji, já jsem ráda, že to po večerech stihnu nazdobit aspoň pro sebe a chaloupku jsem ještě nikdy nepekla...možná časem. Tohle jsou moje 3 perníčky, takže snad se budu zdokonalovat a k té chaloupce se taky někdy dostanu ;-)
Zrušený účet 29. 9. 2007, 18:23
Máte je skutečně nádherné. Já nemám výtvarný talent. Ale aspoň jsem si objednala na internetu plastovou zdobičku, která vypadá jako tuba. Snad mi to s ní letos půjde líp, protože klasické pytlíky byly na nic, včetně igelitových, protože praskaly v rukou. Doufám, že mi s tou tubou pošlou i opravdu tenké špičky na zdobení. Čím jste to zdobila vy? :-)
Lucik33 29. 9. 2007, 18:37
@ já celoročně schovávám igelitové pytlíky a taštičky, které nemají svary a jsou pevnější. ;-) Ale i tak to trvá docela dlouho, než se povede ta správná konzistence polevy, je třeba to ručně míchat a míchat třeba i půl hodiny vařečkou (ne metličkou, pak jsou tam bublinky a zdobení padá). A bílek protlačuji přes silonky a cukr asi 3x přesívám...Tak snad se vám letos taky podaří. (Y)
vocilka 5. 10. 2007, 10:04
@Lucik33 Já mám vyzkoušený v mixéru, ale ne metličkama, ale takovýma těma dvěma noži... cukr to rozbije, takže se hrudky nedělají. Mám schované pytlíky ze socialistickýho mlíka, ty byly nejlepší, ale jen ty s tenkým svárem ;-). Svoje perníčky mám taky v receptech, jsou hned měkké a dají se jíst hned (Y)
Mončjatko 5. 10. 2007, 10:09
@vocilka Dano, dívala jsem se na Vaše perníčky a máte je taky krásné nazdobené, moc pěkné... (clamp) (Y) (hello)
Zrušený účet 30. 9. 2007, 15:52
@Lucik33 Aha, tak to je zajímavé. Já jsem totiž vždy šlehala polevu šlehačem a určitě ne tak dlouho. No to musím zkusit podle vás. S těma silonkama taky dobrý, to by mě nenapadlo. To se mám ještě co učit :-)
Majčik 29. 9. 2007, 17:58
BOŽKU TY JSOU ALE NÁDHERNÉ :-$TAKOVÉ BY SE MI NA VÁNOCE LÍBILI (jezisek)TEDY ASI SE POKUSÍM JE UDĚLAT (jidlo)ALE NEVÍM ZDA SE MI TO PODAŘÍ JAKO VÁM (pusa) (vanoce) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Lucik33 29. 9. 2007, 18:15
@Majčik To chce jen tréning a pevnou ruku. Ta poleva je brnkačka, horší je to se zdobením 8-| :-)
Majčik 30. 9. 2007, 9:24
@Lucik33 to věřím, já takové polevy dělám na cukrový. Mám také v albíčku. Kupuji hodně bílou poleu a ta jde krásně obarvovat. (Y) (Y) (Y)Mohu si tak udělat krásně stromečky, kapříky, srdíčka, zvoneček (jidlo)no to je něco pro mě, když něco hezky vypadá. Perníčky už jsem jednou zkusila takhle barvit ale moc se to nepovedlo ;-)
Mončjatko 29. 9. 2007, 15:01
Jsou moc pěkné... (clamp). Máte je nádherně nazdobené (Y) (flower).
Lucik33 29. 9. 2007, 15:50
@Mončjatko Moc děkuji za pochvalu... [A]
analeh 29. 9. 2007, 14:21
krásné (Y) no ta červená mě taky nějak neseděla ale už vím (Y)
Lucik33 29. 9. 2007, 15:55
@analeh Dá se na to použít jakákoliv barva. Už jsem je kombinovala i s bledě modrou a v kombinaci se stříbrnou na stromečku to dělá velkou parádu. (radost)
Kacur 29. 9. 2007, 13:26
Milé maminky, tak jsem "vypátrala", že Lucka používá až do té polevy potravinář.barvivo. Tzn. do toho žloutku se šlehačkou (má to napsané u sebe v albíčku :-) - Nevadí Luci, že jsem odepsala za Vás???? ;-) (smich)
Lucik33 29. 9. 2007, 15:45
@Kacur Nevadí, já jsem tady úplně nová, takže to nějak nestíhám a mile mě překvapilo, kolik jsem tu našla vzkazíků.... :-$
judina 29. 9. 2007, 13:15
Sice hezké červené pernčky ;-)Ale jak se té červené docílí jsem se nedočetla ;-)
Lucik33 29. 9. 2007, 15:48
@judina Už jsem doplnila do receptu. Omlouvám se, že to nebylo hned, ale nějak mi to nedošlo (smich)
Navis 29. 9. 2007, 12:56
Taky mě zajímá jak jste udělala tu červenou barvu *-) *-)Nikde v receptu jsem to nenašla :^).Jinak tyto perníčky taky tak peču (Y)
Zrušený účet 29. 9. 2007, 12:16
Můžu se zeptat na tu červenou barvu - vznikne to potřením žloutkem s tím mlékem, nebo jste ji dělala zvlášť s potravinářskou barvou? *-) Pardon za hloupý dotaz :^)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie