Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 269 návštěvníků)

+++ Kakaové řezy s tvarohem a jablky +++ (náš nejoblíbenější moučník)

0.0
+++ Kakaové řezy s tvarohem a jablky +++      (náš nejoblíbenější moučník)

Potřebné ingredience

Za tento výtečný recept děkuji pí Bednářové, originál je uveřejněný na serveru Recepty.cz... Sice jsem si řezy trochu poupravila pro naše chutě, ale základ je prakticky shodný. Tyhle řezy musím dělat téměř každých 14 dní, jak si je rodina žádá.

Postup přípravy

Na těsto:
300 g hladké mouky
50 g cukru krystal nebo krupice
50 g kakaa,
1 prášek do pečiva
120 g Hery nebo másla
1 vejce

Na náplň:
2 tvarohy (je jedno, jestli vanička nebo alobal)
2 vejce
200-250ml mléka
1/2-3/4 hrnku cukru (jak kdo rád sladký tvaroh)
1 vanilkový cukr

Nahoru na posypání:
minimálně 6 nahrubo nastrouhaných velkých jablek (dávám i víc)
1 skořicový cukr
trochu rumu
rozinky (na obměnu lze použít mandlové lupínky, kokos, nasekané ořechy,...)

Smícháme všechny sypké přísady (mouka, prášek do pečiva, cukr, kakao), přidáme nadrobno pokrájenou Heru (trochu povolenou, ne tuhou z lednice) a 1 vejce. Promneme hmotu mezi prsty jako když děláme žmolenku a to tak, aby se i Hera téměř zapracovala. Vsypeme do pekáče velikosti 30x40 cm vyloženého papírem na pečení (já peču v tom klasickém s vyšším okrajem).

V míse vedle si ušleháme 2 tvarohy s mlékem, cukrem, vanilkovým cukrem a 2 vejci (spíše aby byla směs řidší). Nalijeme opatrně na těsto, spíše malým proudem cik cak, aby se dostalo na celý prostor pekáče a nezůstalo moc suchých míst.

Smícháme nahrubo nastrouhaná jablka se skořicovým cukrem, rozinkami (těma nešetřím) a na chuť přilijeme trochu rumu (já dávám tak 1 panáka a druhýho do sebe :o). Kdo chce, může posypat mandlovými lupínky, ořechy nebo kokosem, ale není třeba moc chutí míchat.

Pečeme při 180 °C cca 20-30 minut. Po upečení necháme vychladnout a až poté krájíme.

Možná se to úplně čerstvé těsto bude trochu drolit, ale nejpozději do druhého dne řezy krásně zvláční a vše se dokonale spojí. Já je proto peču den dopředu. Zatím jsem nenašla chutnější recept na moučník. A čím dýl leží, tím je lepší. Jenže víc jak dva dny u nás stejně většinou nevydrží... :o)

Dobrou chuť!

Nahrubo nastrouhaných 8 jablek (já krátce krouhám v mixéru).

Jablka smícháme se skořicovým cukrem a rozinkami

Přilijeme rum (dle chuti, já dávám panáka až dva), jablka to hezky vcucnou.

Smícháme všechny sypké přísady (mouka, prášek do pečiva, cukr, kakao), přidáme nadrobno pokrájenou Heru a 1 vejce.

Promneme a vytvoříme něco jako žmolenku, Heru se snažte co nejvíce rozemnout, ať nezůstanou velké hrudky.

Pak si musíme pořádně umýt ruce :oD

Nasypeme do pečícím papírem vyloženého pekáče, rovnoměrně rozprostřeme až do rohů.

V míse ušleháme 2 tvarohy s mlékem, cukrem, vanilkovým cukrem a 2 vejci.

Ve výsledku by měla být směs spíše řidší, kdyžtak přilijeme trochu mléka a ještě jednou zamícháme.

Opatrně malým proudem vlijeme směs na těsto.

Na tvarohovou směs rozprostřeme rovnoměrně jablkovou směsku.
Jak je vidět, někdo z naší rodiny rozinky nejí, takže 1/4 pekáče je bez nich :o)

A do půl hodinky upečeno.
Necháme zcela vychladnout než nakrájíme a zkusíme vydržet do druhého dne, až se trochu rozleží :o)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

chucky 1111 15. 4. 2012, 20:11
Dnes vyzkoušeno a jsou dobré,jsme si pochutnali,půl pekáčku je pryč (clamp)
Vanusak 17. 4. 2012, 10:11
@chucky 1111 Verčo, druhý den jsou řezy proleželé snad ještě lepší! (Y) Jsem ráda, že jste si pochutnali. (L)
nasta77 15. 4. 2012, 15:43
Ivčo, recept určo zkusím :-) díky za tip (L)
Vanusak 15. 4. 2012, 20:03
@nasta77 Naďo, budu ráda, když vyzkoušíte. Uvidíte, že si pochutnáte! (L)
micinator 14. 4. 2012, 15:52
Ivi, dnes jsem dělala vaší buchtu a musím říct že výsledek naprosto dokonalý, lepší moučník sem dlouho nejedla... (clamp) doufám že bude stejně tak chutnat i mému příteli (zajic)
Vanusak 15. 4. 2012, 12:50
@micinator Anet, určitě bude chutnat, tomu věřím. ,-) Ještě jsem se snad nesetkala s někým, kdo by si na něm nepochutnal. (Y)
kopretina123 7. 2. 2012, 21:52
Také vyzkouším. Možná by jako obměna šlo prohodit tvaroh a jablka - nezkoušel jste to někdo? A ještě: úplně bytostně nesnáším dělat drobenku rukou. Používám na ní vidličku s dlouhými špičkami a jde to nádherně.
Vanusak 8. 2. 2012, 16:22
@kopretina123 Hanko, obrátit jsem to nezkoušela, ale je potřeba, aby ten spodek byl provláčněný tou vrstvou nad tím, což tekutý tvaroh splňuje. Nevím, jak by to bylo jen s jablky uprostřed. *-) A jinak k tomu prohnětávání - mně to tou vidlčkou prostě nejde a rukama je prostě rukama... ,-)
jaziri 7. 2. 2012, 13:23
Právě jsem vyndala z trouby tyto skvělé řezy, neodolala jsem a hned je ochutnala, jsou luxusní. (Y) |:o)
Vanusak 7. 2. 2012, 19:54
@jaziri Katko, díky za vyzkoušení a jsem ráda, že chutnají |:o) Pokud vydrží - tedy vydržíte vy, uvidíte, že zítra budou ještě lepší. (Y)
JanaSk 12. 5. 2011, 21:02
Tak jsem je taky dnes s dcerkou zkusila a jsou výborné!!! |:o) |:o) |:o) Moc ráda bych je nechala do zítra rozležet, ale mám jisté podezření, že se to nepovede... :-) :-) :-) Zatím stále chodím a uždibuju. :-) :-) :-) Teď se přidal i taťka... Díky za recept! Jana
Vanusak 13. 5. 2011, 11:10
@JanaSk Jano, tak to jste lapeni... :-D Jakmile zachutná, stanete se jeho chuťovým otrokem ,-) Je fakt výborný a sakra, já na něj zase dostala chuť... |:o)
chucky 1111 17. 4. 2011, 7:59
Také vyzkouším :-)
Vanusak 17. 4. 2011, 12:57
@chucky 1111 Verčo, určitě vyzkoušejte a pak dejte vědět. :-)
lidare 16. 4. 2011, 17:11
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (C) :-)
Vanusak 16. 4. 2011, 21:22
@lidare Lído, díky! |:o) Zkoušela jste? :-)
wruska 16. 4. 2011, 14:58
rezy vypadaji uzasne a dle komentaru vidim, ze vsem chutnaji tak je udelam na Velikonoce, uz se tesim a diky za inspiraci, s pozdravem Vera (clamp)
Vanusak 16. 4. 2011, 17:04
@wruska Věro, určitě budou chutnat i u vás, jen je zkuste udělat den předem, jsou mnohem lepší, když se ten spodek rozleží a zvláční. :-)
100ml 3. 4. 2011, 11:38
Ivi o dnes jsem delala vaše řezy a vyborna mnamka, jenom jsem ochutnala ja ,chlapi jsou na vylete a az prijedou hup šup a budou pryc, diky za recept .Jana
Vanusak 3. 4. 2011, 16:52
@100ml Jani, a jestli dočkají dalšího dne, jsou ještě lepší, krásně zvláční od jablek. :-) Jsem ráda, že chutná! (Y)
martinato 4. 12. 2010, 19:01
Mňamka, jdu péct podruhé během dvou týdnů :-) (clamp) (clamp), rodinka se olizovala za ušima...
Vanusak 5. 12. 2010, 21:10
@martinato Paráda, další rodina lapená... :-D Dobrota, co? (L)
martinato 7. 12. 2010, 20:56
@Vanusak ,-) teda čtu v tom škodolibou radost :-p, njn uznávám veliká dobrota.......
Janakarger 29. 9. 2010, 13:48
Dobrý den,tak dnes jsem řezy udělala a musím říct,že jsou opracdu výýýýýborné. :-) :-) :-) :-o :-o :-o :-oMyslím,že do večera bude plech prázdnýýýý :-p :-p :-p :-pU vás se dělá každých 14dní a u nás bude každýýýý týden. ^o) ^o) ^o) ^o) (zip) (zip) (zip) (zip)Všem doporučuji (F) (F) (F) (F)
Vanusak 13. 10. 2010, 11:44
@Janakarger Jani, tak paráda, že chutnalo i u vás! :-) Teď když je jablek všude plno, se u nás taky koláč peče mnohem častěji... |:o)
zdenan 29. 8. 2010, 11:36
určitě to zkusím,jablek je dost :-)
Vanusak 29. 8. 2010, 18:57
@zdenan A čím víc jich je na těchto řezech, tím líp |:o) Zkuste! (D)
Vyhnanice 27. 8. 2010, 16:12
zítra přijede návštěva, tak je jdu upéct,dám vědět jak řezy chutnaly ^o) ^o) ^o)
Vanusak 29. 8. 2010, 10:17
@Vyhnanice Tak se pak pochlubte :-) (L)
citren 26. 8. 2010, 22:24
(Y) (Y) (Y) musím zkusit (zajic) (zajic) (zajic)
Vanusak 27. 8. 2010, 13:37
@citren Zkuste (D) Jestli budou chutnat jako u nás, tak moc dlouho nepřežijou... (smich) (smich) (smich)
Jajasa 10. 8. 2010, 15:58
Ivo, právě jsem dopekla a je perfektní!! (clamp) (clamp) Moc děkuji za receptík... (Y) (F)
Vanusak 10. 8. 2010, 16:25
@Jajasa Jani, tak dobrou chuť, zítra bude ještě lepší, pokud tedy zbyde.. ,-) ,-) ,-)
wruska 6. 8. 2010, 6:59
Moc dobra buchta....jen jsem dala mene kakaa, 30g a i tak to bylo dostatecne kakaove...diky za receptik. s pozdravem Vera. (clamp)
Vanusak 6. 8. 2010, 14:53
@wruska Jsem ráda, že chutnalo :-) Já taky dávám kakaa od oka, jak kdy (zajic)
marta906 3. 8. 2010, 15:24
Dobrý den dnes ráno jsem našla váš recept a hned buchtu upekla (clamp) jen aprosto vynikající (Y) (Y) jenom ta varianta - nechat do druhého dne - tak ta u nás neprošla 3/4 plechu už jsou pryč !! (C) (flower) (flower)
Vanusak 3. 8. 2010, 21:39
@marta906 Je to asi všude stejný, třetí den nepřežije... :-) (smich) Jsem ráda, že chutnala.
majoočka 2. 8. 2010, 8:41
Ivo, zkoušela jsem v sobotu- trošku jsem jen změnila těsto- měli jsem dost zbytků musli- takže jsem i s moukou / té jsem potom dala míň/ zapracovala musli a totéž musli jsem dala i navrch na jablíčka, no tak skoro zdravý moučníček, děkuju moc za inspiraci ,-)
majoočka 3. 8. 2010, 9:48
@majoočka Ivo, já myslela takové ty sypké směsi do jogurtu, to dcera vždy otevře a to co je na dně už nedojí, že to už je jen takové sypání, no tak je mi to líto vyhodit, když mám takové 3-4 sáčky, tak s tím vždycky něco vymyslím anebo popřidávám do bábovkového těsta nebo nepečených koláčů, pohárů a tak, potom se to vtéto podobě dojí, (zajic)
Vanusak 3. 8. 2010, 21:38
@majoočka Jo tááák, no jasný ,-)
Vanusak 2. 8. 2010, 10:57
@majoočka Ale to není vůbec špatný nápad, to taky vyzkouším, musli tyčinek tam máme taky spoustu, díky i já vám za inspiraci. (Y) (D) Tohle se mi tady líbí, jedna dokáže inspirovat druhou... (clamp) Super! (L)
Alele 30. 7. 2010, 21:19
Jsou výborné, u nás také velmi oblíbené. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie