(recept
si oblíbilo 84 návštěvníků)
bramborové placky s povidlama
Potřebné ingredience
Brambory, vařené ve slupce (nejlépe den předem), hladká mouka, sůl, rozpuštěné máslo
Postup přípravy
Toto je recept od mé tchýně, ertepláky jsou hodně podobné, jako lokše, ale ještě jednodušší, není v nich vejce :-). Dříve se pekly na rozpálených plotýnkách kamen.
Je to opravdu rychlovka a super tip, jak zpracovat přebytek vařených brambor no a hlavně je to velká dobrota.
Postup je jednoduchý: oloupané studené uvařené brambory nastrouháme najemno a přidáme trochu soli a tolik hladké mouky, dokud se těsto nelepí.
Já dávám někdy i celozrnnou mouku, půl na půl s hladkou a jsou taky výborné. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého tvoříme menší kuličky, ty potom vyválíme na pomoučeném vále válečkem na tloušťku cca 0,5cm. Rozpálíme si suchou rovnou pánev nebo plotýnku
a pečeme. Placka se nafoukne a v té chvíli jí otočíme na druhou stranu. Jde to celkem rychle a já je otáčím rukou s utěrkou.
Po upečení dáme na talíř a jen malinko pomašlujeme rozpuštěným máslem, skládáme na sebe.
Dají se jíst naslano nebo nasladko, tradičně se jedí s mletým mákem a cukrem. My je ale přikusujeme třeba i k polévce nebo jen tak :-).
Já placky plním povidlama !!!!!
Za receptík děkuji paní Petře A. ID 163267
Je to opravdu rychlovka a super tip, jak zpracovat přebytek vařených brambor no a hlavně je to velká dobrota.
Postup je jednoduchý: oloupané studené uvařené brambory nastrouháme najemno a přidáme trochu soli a tolik hladké mouky, dokud se těsto nelepí.
Já dávám někdy i celozrnnou mouku, půl na půl s hladkou a jsou taky výborné. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého tvoříme menší kuličky, ty potom vyválíme na pomoučeném vále válečkem na tloušťku cca 0,5cm. Rozpálíme si suchou rovnou pánev nebo plotýnku
a pečeme. Placka se nafoukne a v té chvíli jí otočíme na druhou stranu. Jde to celkem rychle a já je otáčím rukou s utěrkou.
Po upečení dáme na talíř a jen malinko pomašlujeme rozpuštěným máslem, skládáme na sebe.
Dají se jíst naslano nebo nasladko, tradičně se jedí s mletým mákem a cukrem. My je ale přikusujeme třeba i k polévce nebo jen tak :-).
Já placky plním povidlama !!!!!
Za receptík děkuji paní Petře A. ID 163267
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Zrušený účet
(upraveno)
9. 11. 2010, 17:32
Tak ty bych si tedy dala
zdenallicka
(upraveno)
9. 11. 2010, 17:27
Milujeme je.. CHystám se na ně asi v pátek..