(recept
si oblíbilo 466 návštěvníků)
LUXUSNÍ linecké - krásně voňavé a žluťoučké !!!
Potřebné ingredience
260g hladké mouky, 110g cukru moučka, 180g másla (musí být!!!), 2 žloutky, nastrouhaná citrónová kůra z jednoho citrónu (musí být !!!)
Postup přípravy
Nabízím vám recept na klasické linecké, který mám od své maminky, ta od své atd. atd. Je generacemi prověřený.
Zpracujeme těsto, necháme v lednici chvíli uležet, lepší je, když vál potom malinko pomoučíme, ale jen tak, aby cukroví nebylo od mouky. Peču na 180, asi 6-7 minut, podle tloušťky cukroví. Marmeládu (pužívám klasickou lineckou) si rozehřeju v kastrolku, míchám metličkou, a až je tekutější a hladká, dám trošku na plný kousek a nahoru dám s dírkou. Vyzkoušejte, má krásnou žlutou barvu, je voňavoučké a móóóc dobré. Určitě vám bude chutnat!
Zpracujeme těsto, necháme v lednici chvíli uležet, lepší je, když vál potom malinko pomoučíme, ale jen tak, aby cukroví nebylo od mouky. Peču na 180, asi 6-7 minut, podle tloušťky cukroví. Marmeládu (pužívám klasickou lineckou) si rozehřeju v kastrolku, míchám metličkou, a až je tekutější a hladká, dám trošku na plný kousek a nahoru dám s dírkou. Vyzkoušejte, má krásnou žlutou barvu, je voňavoučké a móóóc dobré. Určitě vám bude chutnat!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
fojaa
(upraveno)
11. 12. 2010, 10:51
Mňamky
lussis
(upraveno)
11. 12. 2010, 11:25
@fojaa
Krásné Vánoce
anaba
(upraveno)
8. 12. 2010, 19:48
o víkendu vyzkouším..linecké milujeme,tak to bude z několika dávek
lussis
(upraveno)
8. 12. 2010, 21:25
@anaba
Ani, někdy jsem dělala taky ze dvou dávek, ono když se to slepí, tak potom, kde nic, tu nic, že? Ale letos jsem dělala menší tvary, tak mi bude stačit jedna Tak příjemné pečení!
ZuTab
(upraveno)
8. 12. 2010, 19:42
chtěla jsem se zeptat, jestli mohu nahradit strouhanou kůru tou sušenou, která se prodává v sáčku jako koření, předem moc díky za odpověď
lussis
(upraveno)
8. 12. 2010, 19:46
@ZuTab
Zuzko, já myslím, že určitě. Tak ať se délko podaří! Krásný Advent!
ZuTab
(upraveno)
9. 12. 2010, 8:57
@lussis
Moc díky Luci, pustíme se do toho příští týden. I Vám krásný Advent a ještě hezčí svátky
lussis
(upraveno)
9. 12. 2010, 11:07
@ZuTab
Jana.Astra
(upraveno)
8. 12. 2010, 16:54
Jsem již starší generace a nikdy jsem žádné jiné nedělala, jen těsto s máslem a taky ta citronová kůra. Do dnešního dne jsem nevěděla, že je to těsto luxusní. Dělala ho tak moje maminka, ta mě to naučila a já to dělám celá léta a moje dcery taky a vždy všem chutnalo. A to jsme obyčejná rodina, žádné luxusní poměry. Děvčata věřte máslo je máslo, žádná Hera a nic podobného se mu nevyrovná. Přeji hezké svátky a pěkně pečte!
Marhulka1
(upraveno)
8. 12. 2011, 18:11
@Jana.Astra
a vaše ckukroví snad luxusní není nepodceňujte se já myslím, že ho pečete luxusní i když jste jak píšete obyčejná rodina já myslím, že v tomto případě luxisní znamená výborné....... mějte se přeji krásné vánoce
Michellinka
(upraveno)
10. 12. 2010, 8:37
@Jana.Astra
Tak pod to se podepíšu. Dodneška jsem "naše" linecké považovala za klasiku Když jsem poslala syna na nákupy na pečení, tak se prý styděl, když dával to obrovské množství másla do vozíku Taky nic jiného než máslo nepoužíváme. To radši upeču všechno jen z jedné dávky, ale ošidit vánoční cukroví se nedá. Jo a taky jsem starší generace, tenhle recept jsem si opsala od mojí babičky z jejího sešitku receptů, který si psala jako holka.
cipofka
(upraveno)
8. 12. 2010, 20:02
@Jana.Astra
Jsem střední generace, taky děláme jen toto těsto a taky nevím, že je luxusní Mohla bych napsat stejný příspěvek jako Vy, jen dcera má teprve necelé 4 roky, tak to předávání receptu mě teprve čeká.
lussis
(upraveno)
8. 12. 2010, 16:59
@Jana.Astra
Moje řeč !!! Krásné svátky!
KačenkaT
(upraveno)
8. 12. 2010, 16:23
tak těsto je v lednici, jsem zvědavá, jaké budou díky za receptík
Petik 74
(upraveno)
7. 12. 2010, 23:51
Musí být máslo?A co Hera?
lussis
(upraveno)
8. 12. 2010, 6:46
@Petik 74
Petruš, dávám máslo pro lepší chuť, je to fakt poznat. Ale samo, že každý, jak chce, však zkuste, Lucka. Krásné svátky.
Elvela
(upraveno)
8. 12. 2010, 5:53
@Petik 74
mám velice podobný recept a dávám tam půl na půl máslo s herou
lussis
(upraveno)
8. 12. 2010, 10:02
@Elvela
To jsem ještě nezkoušla, taky nemusí být špatné...