(recept
si oblíbilo 603 návštěvníků)
Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané
Potřebné ingredience
2 kg švestek,
2 lžíce octa,
50 dkg cukru,
1/2 káv. lžičky mleté skořice,
3 roztlučené hřebíčky,
4 pol. lžíce rumu
Postup přípravy
Jsem milovnice všeho sladkého a pečeného. A když jsem jednou ochutnala tahle povidla, už jsem jiná nechtěla. Vždycky jsem kupovala nebo nějaká domácí dostala. Ale až díky tomuto receptu je dělám a budu dělat jen sama. Jsou božííííí, doslova luxusníííí. A navíc receptík vůbec není tak pracný, jak by se mohl někomu zdát. Zvládla jsem to i se dvěma malýma dětma a výsledek opravdu stojí za to.
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....
vypeckované a octem pokapané švestky, připravené do trouby
po 25 minutách posypané první dávkou cukru (25 dkg)
po 15 minutách, před nasypáním druhé dávky cukru (posledních 25 dkg)
po upečení... teď už jen přidat hřebíček, rum a skořici a rozmixovat
rozmixované... už jen naplnit sklenice
z jedné dávky mám čtyři 350 ml sklenice
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lussis
(upraveno)
28. 7. 2010, 17:20
Uložila jsem si, až dozrají švestky, určitě vyzkuším, zní to dobře! Lucka
Karla.C
(upraveno)
11. 11. 2009, 11:30
Za tehle recept moc a moc děkuji.Povidla jsou fakt super žravá .Dělala jsem je úplně poprvé a super.Hned se po ochutnání hlásila maminka, že chce recept a samo sklenici.Takže jsem udělala rozdala a něco si nechala.Jestli bude zas velká úroda, tak toho budu muset udělat opravdu hodně.Takž díky, díky.
fojaa
(upraveno)
28. 10. 2009, 21:28
Dnes jsme dělala mlsnotinu od vás a je to vážně fantazie .A hlavně!Je to rychlovka
JanaS73
(upraveno)
22. 10. 2009, 22:29
Také jsem je vyzkoušela a jsou opravdu super
veronique1980
(upraveno)
6. 10. 2009, 18:24
Právě jsem dodělala povidlíčko, to je mňamka, jsou jiná, než klasika od mamky, ty jsou hodně tuhá, musí se skoro krájet a poté rozehřívat, pravda je ta, že jsou to povidla na několik let... nevím co udělají tato, jak je to s trvanlivostí... ale ať je to jak je to, stejně do jara nevydrží, protože jsou výborná, pořád chodím a nabírám jednu lžičku za druhou... těším se, co udělají po úplném zchladnutí. Díky za inspiraci k podzimu.
miskabu
(upraveno)
5. 10. 2009, 20:57
tak jsem taky zkusila povidla a jsou výborný, už se těším na koláče
Jana9
(upraveno)
3. 10. 2009, 19:57
Tak jsem udělala váš receptík Zuzko a jdu an další várku..jsiou vynikající akorát mámj jen dvě lahvičky jednu 700ml a jedno 300ml... ještě jednou mooc děkuji za super receptík
zjelenice
(upraveno)
4. 10. 2009, 19:43
@Jana9
Jani, díky za uznání.....
Jana9
(upraveno)
3. 10. 2009, 9:03
Dneska bych chtěla ty povidla dělat...jen mám na vás prosbu..jak roztloukáte ten hřebíček?děkuji Jana
Holinka
(upraveno)
3. 10. 2009, 9:33
@Jana9
Ja jsem je roztloukla palickou na maso, mam takovou obycejnou a z jedne strany je drevena, slo by to i kladivkem
Jana9
(upraveno)
3. 10. 2009, 9:45
@Holinka
děkuji tzo mě nenapadlo... jste hodná
Holinka
(upraveno)
2. 10. 2009, 20:56
Milá Zuzko, děkuju moc za super recept. Povidla jsou užasnáááá. Ještě se musím naučit kynutý buchty . Mám je docela hustá, ale na bychty je to asi lepší. Měla jsem stejnou zkušenost s jednou paní, že jí rychle vychladla, nenapadlo mě je dát ještě ohřát, dala jsem je do sklenic a pak ještě šoupla do vypnuté teplé trouby, tak se mi ta víčka doufám chytí. Zítra budu pokračovat...a ještě bych tam mohla mít i o trochu míň cukru, ale to zaleží jak je má kdo rád. Mám z toho radost . Martina
zjelenice
(upraveno)
3. 10. 2009, 17:10
@Holinka
Marti, není zač. A pokud máte domácí pekárnu, tak buchtičky budou taky raz dva těsto z ní je jedna báseň
lenka 1
(upraveno)
1. 10. 2009, 19:03
Právě jsme s přítelem dodělali povidla,jsou úplně luxusní,lepší jsme v životě nejedli,moc díky za recept
zjelenice
(upraveno)
3. 10. 2009, 17:08
@lenka 1
teeeeda, tak tomu se říká týmová prácička. Počítám, že přítel asi taky rád dobré papáníčko e
Mončjatko
(upraveno)
1. 10. 2009, 14:39
Mňamózní....
zjelenice
(upraveno)
3. 10. 2009, 17:06
@Mončjatko
dííííky Moni
avynka
(upraveno)
28. 9. 2009, 21:03
Přidávám se k frontě těch, kteří váš receptík chválí . Jednoduché a naprosto VYNIKAJÍCÍ !!! Dneska jsem dělala švestkové, zítra dělám várku z hrušek a pozítří opět švestičky . MŇAM, MŇAM.....pochvala ode mě i od mé mamky ....
zjelenice
(upraveno)
1. 10. 2009, 11:11
@avynka
Ivo, díky.... povidlování zdar...
solvi
(upraveno)
27. 9. 2009, 13:33
Dobrý den, musím Vás straaašně pochválit za receptík. Já teda normální kupovaný povidla nemám ráda a tyhle jsem dělala kvůli příteli, který je miluje. Ale tyhle jsou úžasný, olizovala jsem mixér do poslední kapky S kupovanýma nemají nic moc společnýho. Velká pochvala a díky.
zjelenice
(upraveno)
1. 10. 2009, 11:09
@solvi
díky moc Moni... jen tak se neříká, že láska prochází žaludkem.... a co by ženská neudělala pro spokojené bříško drahé polovičky, že...
Jančča
(upraveno)
27. 9. 2009, 11:10
No mňááám. Už jich máme z 6ti kg. Ale nedělala jsem je v troubě, ale v titanovém hrnku. Super recept, dík .
zjelenice
(upraveno)
1. 10. 2009, 11:08
@Jančča
díky za pochvalu... důležité je, že se povedla, ať už v hrnci nebo v troubě
samotinka35
(upraveno)
26. 9. 2009, 18:39
Dobrý den , právě jsem povidla dodělala a jedním slovem je to ŽRÁDLO. .Moc díky za skvělý recept , jiná povidla už dělat nebudu.
zjelenice
(upraveno)
27. 9. 2009, 19:28
@samotinka35
Je fajn, že recept taaaak chutná Jeto super, moc mě to těší
gabb
(upraveno)
26. 9. 2009, 11:18
Právě jsem dodělala a jiné už opravdu dělat nebudu jsou výtečný díky za recept .
zjelenice
(upraveno)
27. 9. 2009, 19:27
@gabb
Gabi, tak to je velká pochvala, díky...
nikaela
(upraveno)
25. 9. 2009, 21:53
Taky moc chválím jako Maruška,patřím už mezi starší a ráda se přiučím.Taky jsem vždy michala a stála u plotny 5-6hod.Váš recept je bezva, už žádné míchání,jde to i bez toho.Moc dík.
zjelenice
(upraveno)
27. 9. 2009, 19:26
@nikaela
Díky Jaruško, jsem moc ráda, že i kuchařinky "starší", jak říkáte ocení receptík...
majkam
(upraveno)
25. 9. 2009, 13:40
Dobrý den Zuzko , na povidla je tu už tolik chvály ,že moje je zbytečná - ale nedá mi to .Jsem už starší generace a něco povidel už navařila a hlavně se jak blbec namíchala , tento receptík je fakt SUPER a Vy šikulka .Moc děkuji
zjelenice
(upraveno)
25. 9. 2009, 19:20
@majkam
Moc děkuju za pochvalu, Maruško. Jsem ráda, že jste spokojená.
Silvie.K
(upraveno)
23. 9. 2009, 22:31
Dobrý večer, já už jsem chválu psala, ale musím se podělit o zážitek. Dala jsem skleničku povidel ochutnat mojí mámě no a při příští návštěvě mě na stole čekaly 4kg vypeckovaných švestek, že je chce taky . Babička si hrála s Nelinkou no a já pekla povidla, ještě že je to tak jednoduchý recept a člověk si u toho zvládne i vypít kávičku . Recept rozdávám v širokém, dalekém okolí a všichni jsou moc nadšení . Povidla jsou prostě SUPER . Děkuji Silva
zjelenice
(upraveno)
25. 9. 2009, 19:19
@Silvie.K
No Silvi, teda... tak to mě těší. S takovou by měla babička chodit častěji, co
Janys2
(upraveno)
22. 9. 2009, 22:31
Povidla super, zkoušela jsem dvě várky a jsou výborná. Vytekl mi s nimi mixér, všude rudo, ale vonělo to krásně . Jana
zjelenice
(upraveno)
25. 9. 2009, 19:17
@Janys2
Díky Jani... hlavně, že povidla chutnají uklidit se dáv ždycky všechno