Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Dort srdce porostlé růžemi pro maminku k 60. nar.

0.0
Dort srdce porostlé růžemi pro maminku k 60. nar.

Potřebné ingredience

MŮJ 8. DORT: +++ na korpusy- recept od Dáši V (onasi) ID 9782 + marcipánová hmota na potažení od Zdeničky (aero-orion) ID 79855 + máslovo-pudinkový krém (0,3 l mléka, pudinkový prášek vanilkový, 0,5 cm plátek Omegy, cukr, 1 máslo, hodně kakaa) + rybízová marmeláda + broskve z plechovky

Postup přípravy

KORPUSY:
__________

zde beze změn recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody

použila jsem kulatý korpus prům. 26 cm - 1 dávka - výška kurpusu vyšla cca 5 cm, rozkrojeno 2x
z korpusu jsem vykrojila srdíčko - na to jsem si předem připravila papírovou šablonku, aby byly co nejmenší ořezy a největší srrdíčko...

Původní postup na mramorovaný korpus zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinopu cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.

MARCIPÁN:
_________

Dělala jsem 2 dávky falešného marcipánu od paní Zdenky R. (aero-orion) ID 79855...

Marcipán jsem připravila: 1 dávka je toto:
- 25 dkg sušené mléko polotučné, 50 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
- 2 lžice kukuřičný sirup čirý (já mám pšeničný). Sirup dostanete ve zdravé výživě. Při použité glukozy stačí 1 vrchovatá lžíce
- 2 lžíce vody.
1 lžíce aroma sladká mandle - já dala méně
Marcipán zpracovat, pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat, Přelili byste ho. Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094&user=79855

Barveno: sypké barvičky Kovandovi

Když jsem potřebovala hmotu rozpracovat, dala jsem ji nahřát trošku do mikrovlnky, na slabý výkon cca půl minutky. Případně jsem přidala trošku sirupu a zapracovala, podsypla gustinem a dopracovala. Je to dřina, pokaždé mi to tuhne nebo se lepí :))


PUDINKOVÝ KRÉM:
_________________

Byla potřeba 1 dávka tohoto krému:
Přiznám se, že krém je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,3 l mléka, 1 pudinkového vanilkového prášku a cca 3 lžic cukru krupice jsem uvařila pudink. Do horkéh jsem vmíchala asi 0,5 cm plátek Omegy (100% tuk) a 2 lžíce cukru mučka, aby se neudělaly hrudky. Míchat a míchat do zchladnutí. Opravdu to funguje lépe než bez omegy . Našlehala jsem 1 máslo s kakaem, k tomu zašlehala prochladlý pudink.
Korpus jsem namazala svou domácí rybízovou marmeládkou a proložila ještě odkapanými broskvemi.


POTAHOVÁNÍ A ZDOBENÍ:
______________________

6 růžiček, pár poupátek, minipoupátka na dolní okraj a něco lístečků - na ně mám vykrajovátko s vytlačovátkem, dobrá věc, jde to rychle, vykrajuji a vytlačuji přes mikrotenovou fólii, okraje jsou pak takové hezky hladké.
Asi 1/4 marcipánu mi zbyla. Lepím štětečkem a vodkou.

Vykrojeno podle připravené šablony

takto krásně vyjde mramorovaný korpus od paní Dáši

příprava ozdob

promazáno, proloženo, takto obě patra

potaženo a jdu zdobit

tu 60 jsem pak nalepila na bok dortu do vynechaného místečka, až zatuhla a neohýbala se mi...

...

...

...

a na řezu...

Nebojte se a vyzkoušejte taky pro někoho z rodiny, dort je bezva dárek, neválí se pak léta na poličce, je to dobrota a jak říká můj manžel - jako to bylo ve filmu Pelíšky: nejlepší dárek je vlastnoručně vyrobený... V tom filmu to byl nalakovaný samorost, hi hi, dort je mnohem lepší!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

krupijdy 2. 12. 2011, 10:02
Vypadá nádherně (Y)
Bromovka 4. 12. 2011, 0:03
@krupijdy Děkujuuuu :-$
1987 22. 1. 2011, 19:03
Dort je nádherný.Můžu se zeptat ty pomůcky na té fotce příprav na růžičky to jsou na růžičky ?Nebo ty děláte jak?
Bromovka 19. 2. 2011, 12:29
@1987 Ano, Jani - na jedné fotce tam mám takové vykrajovátko kytičky - udělám si malý kužílek z marcipánu. Pak si vykrojím tímto vykrajovátkem jakoby kytičku, lžící obalenou do potrav. fólie si ty okraje lístečků jakoby rozžehlím, lístečky se zvětší a ztenčí se kraje. Kužílek postavím doprostřed a jednotlivé lístky po jednom nabaluji na kužílek a mám takové poupátko. Pak už používám kulaté vykrajovátko průměru 3 nebo 4 cm. Kolečka vykrojím, seříznu kousek na jedné straně, zase jakoby rozžehlím lžící a nabaluju postupně na připravené poupátko, podle toho, jak chci mít růžičku velkou a bohatou. Někde na youtube jsem kdysi viděla návod s tímto vykrajovátkem, ale oni měli více velikostí, pak už nepoužívali vykrojená kolečka. Já jsem sehnala vykrajovátko v eshopu Timidekor. Tak také vykrajovátko na lísteček s vytlačováním na pružince, super věc, krásný lístek, dobře se tvaruje. Jinak vykrajuji všechno přes potravinovou fólii, dělá to hladší řezy, okraje. Také jsem se učila podle návodů tady na MMB, je jich tam několik. (F)
sisi2 11. 1. 2011, 13:10
krásný (^) (^) (^) (Y) (Y) (Y) taky se chystám příští měsíc mamce upéct k 60 srdce, snad se mi povede ,-)
Bromovka 19. 1. 2011, 21:18
@sisi2 Děkujíí Simčo :-$
Údička 10. 1. 2011, 20:15
Moc krásný dortík. Přístí pátek mám dělat dort k 60tinám přítelovi maminky. Děkuji za inspiraci :-)
Bromovka 12. 1. 2011, 23:50
@Údička Tak to jste mě potěšila, opravdu. Držím palečky! (^) Martina
luciene1 10. 1. 2011, 8:28
Krááásný (Y) (Y) (Y) Podobný teď budu taky vytvářet...poprvé.. ,-) ,-),mám z toho hrůzu. Jen se chci zeptat,jak píšete,že lepíte vodkou,drží i ty velké růže? Jedna paní mi radila jedlé lepidlo,ale to už teď nemám čas shánět,vodka by byla jednodušší :-p
Bromovka 12. 1. 2011, 23:56
@luciene1 Luci, na minulém dortu jsem do růží dolů píchla cca polovinu párátka, a druhou půlkou jsem to zapíchla do dortu. Růže byly i na oblém okraji - je to můj dort kytice, je to i vidět na řezu, jak je to prošpikované párátky. Na tomto dortu bylo jen 6 růží na rovné ploše, dole jsem to ještě tochu zarovnala nožíkem, pak natřela štětečkem, nechala malinko zavadnout a pak nalepila. drželo to dobře, k mému překvapení. Růže jsem si připravila den dopředu, byly už celkem tvrdé, ale po natření vodkou plocha pěkně lepila. Držím palečky, ať se (^) povede. Martina

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie