Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 126 návštěvníků)

Hovězí guláš v tlakáči - jiný už nejíme

5.0
Hovězí guláš v tlakáči - jiný už nejíme

Potřebné ingredience

Máme raději libový guláš, kde se maso pomalu rozpadá, bohužel klasická kližka mi doma neprojde... A ve vychladlém musí stát naběračka...

Postup přípravy

Tento recept jsem našla kdysi na RECEPTY.cz a od té doby jiný nedělám. Na něm jsem se odnaučila bát papiňáku.

Na cca 3l guláše používám:
1 kg hovězího masa (nejlépe přední, zadní, plec apod.). Vystačí nám tak pro 6 osob.
5 velkých cibulí
5 stroužků česneku
2 lžíce sladké papriky
1 lžička pálivé papriky (vozím si pálivé koření z Tuniska a to je špice)
1 lžička drceného kmínu
1 lžička majoránky (nemusí být, ale příjemně ovoní)
1 kostka hovězího bujonu
na zahuštění starší plátky chleba nebo tmavá jíška - bobky, lze použít i nastrouhaný syrový brambor
olej nebo sádlo
pepř
sůl

Nakrájíme si maso na kostky o velikosti, jak nám vyhovují, já dělám menší, ačkoliv správný guláš by měl být na větší kostky.
V hrnci si rozehřejeme sádlo nebo olej, necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme mletou papriku a max. půl minuty mícháme a rychle přidáme nakrájené maso. Opékáme a mícháme několik minut, dokud se maso nezavře a nepustí šťávu, úplně se rozvoní. Osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín a podlijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené, ale aby bylo vidět - spíš aby se dusilo, ne vařilo. Promícháme, zavřeme hrnec a cca 30 min. necháme dusit. Já občas nechávám o 10min. déle, máme raději, když se maso už rozpadá. Přidáme vroucí vodu s rozpuštěnou kostkou bujonu a provaříme. Do vroucího guláše přidáme na zahuštění nastrouhaný starší chléb (tak 3 plátky), nebo ještě přisypeme hotovou jíšku - bobky, anebo když se mi chce, oloupu si brambor a syrový nastrouhám na malých dírkách struhadla. Provaříme a přidáme prolisovaný česnek, majoránku, ev. ještě dochutíme solí a pepřem.
Pro obměnu chuti někdy přidávám podušené houby (většinou mám v mrazáku po celý rok v malých kelímcích).

Nechávám vychladnout a proležet do druhého dne, je tak hustý, že v něm pak stojí naběračka.

Dobrou chuť!

Budeme potřebovat na dochucení

směs koření kari a chilli paprik, originál z Tuniska - není samozřejmě podmínkou

Na zesklovatělé cibuli mícháme kostky až do uzavření, pustí šťávu.

Podlijeme vodou.

Zavřeme hrnec a na půl hodinky dáme dusit.

Po půl hodině otevřeme a začínáme dochucovat a zahušťovat.

Přilijeme vroucí vodu s rozpouštěnou kostkou bujonu.

Zahušťuji nejraději nastrouhaným starším chlebem.

Někdy přidávám podušené houby.

Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a provaříme. Pokud je nutné, ještě zahustíme.

Používám bobky - hotovou tmavou jíšku (nebo nastrouhaný syrový brambor).

Hotový necháme uležet do druhého dne.

Ve správném guláši musí stát lžíce (i naběračka), tvrdí manžel...

Na talíři zdobíme cibulí.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 22. 2. 2021, 20:07
(Y)
Raguella 21. 2. 2021, 17:39
Dobrý den,dnes jsme uvařili guláš podle Vašeho receptíku a moc nám chutnal. (Y) děkuji za receptík a určitě se k němu budeme moc rádi vracet. (hello) (L) (F) :-)
Olča01 14. 12. 2018, 14:16
Dnes jsem objevila váš výborný recept na guláš a je opravdu skvělý,už jsem skoro zapomněla,jaká je to paráda ten tlakový hrnec.Moc děkuji,recept jsem si uložila.Olina :-) (Y)
Vanusak 17. 12. 2018, 9:04
@Olča01 Olgo, díky. (F) Je pravda, že od té doby, co jedu spíš vaření s pomalým hrncem, šel tlakáč hodně stranou. Ale guláš opravdu stále jedině v něm. :-)
kaťa582 14. 7. 2017, 13:28
Opravdu výbornýýý (clamp) (Y) :-)
Vanusak 24. 7. 2017, 17:26
@kaťa582 Katko, děkuju. (F) Jsem ráda, že chutná. :-)
Dobruna 7. 9. 2015, 8:15
prosím jak se to koření jmenuje z toho Tunisu kde se dá koupit. poradíte... děkuji
Vanusak 11. 9. 2015, 21:34
@Dobruna Je to druh pálivého kari. Prostě na trhu ochutnávám z pytlíků. Teda, ochutnávala jsem... Už se tam dlouho nepodíváme... (zip)
P.A.V.L.A 2. 9. 2015, 21:57
(Y) (Y) (Y) (Y)
Vanusak 6. 9. 2015, 10:06
@P.A.V.L.A (F)
P.A.V.L.A 28. 8. 2015, 21:05
(Y) chválím
Vanusak 2. 9. 2015, 21:49
@P.A.V.L.A Pavlo, díky! (F)
krišon 28. 8. 2015, 7:59
Bez tlakového hrnce si nedovedu své každodenní vaření představit a guláš dělám stejně, akorát my máme rádi kližku (ale od známého řezníka, protože není kližka jako kližka), bujon nepřidávám a zahušťuju obvykle záklechtkou .... včera jsem dodělala, přes noc odpočíval v lednici, protože druhý den je nejlepší ....
Vanusak 28. 8. 2015, 19:59
@krišon Jasný, každý má rád jiné maso, mně by kližku moc nejedli... Máme rádi libové. :-) Dneska už ale víc používám pomalý hrnec, ten odsunul papiňák stranou. (Y)
Marky Mar 25. 8. 2015, 22:30
Teď jsem ho dovařila a je luxusní (clamp). Děkuji za tip, ohledně zahuštění bramborou. To mě nikdy nenapadlo (Y) Zítra si šplhnu u toho mého chlapa (objimam)
Vanusak 27. 8. 2015, 23:55
@Marky Mar Markét, není zač, jsem ráda, že chutná! :-) A snad guláš chutnal i manželovi. |:o)
tři beránci 27. 9. 2014, 17:21
teda Ivčo, ten je! (Y) nepoužívám bujón, přidala jsem malý rajčatový protlak a zahustila jsem záklechtkou a výsledek je naprosto dokonalý, taky mě nebaví stát u guláše a míchat, takže papiňák je perfektní a maso se rozplývá na jazyku, díky za recept! Lucie (F)
Vanusak 29. 9. 2014, 15:50
@tři beránci Lucko, moc díky za chválu a za vyzkoušení. (F) Za tu dobu, co ho dělám, jsou různé obměny časté. A bujon už i já často nepoužívám. Jsem ráda, že chutnalo. :-)
mattysek22 2. 2. 2013, 15:12
Vařila jsem minulý týden a měl úspěch (Y) (Y)
Vanusak 3. 2. 2013, 22:51
@mattysek22 Martino, jsem ráda, že chutnalo. |:o)
Alča + cácorky 9. 3. 2012, 17:08
výborný receptík - gulášek právě dovařen a je senzační (Y)
Vanusak 9. 3. 2012, 20:47
@Alča + cácorky Aleno, snad vydržíte do zítra, bude ještě lepší! (Y) A díky za vyzkoušení, jsem ráda, že chutná. (L)
petulisek 2. 1. 2012, 10:28
Dělám skoro stejně, jen předem ty kostky masa poválím v hladké mouce s paprikou a pepřem. Jako třeba ptáčky.... pak teprv osmahnu, zaliju vodou a dusím cca tak jako v receptu. MŇAM (Y)
Vanusak 2. 1. 2012, 16:40
@petulisek Petro, díky za tip na obměnu, někdy to takhle zkusím. (L)
želva17 2. 1. 2012, 0:16
tak tohle fakt nemusím.Žádný zázrak.Rozvařené maso... +o( +o(
Vanusak 2. 1. 2012, 10:19
@želva17 A nám právě tak chutná! (Y)
ivana.king 2. 1. 2012, 7:59
@želva17 :-$ Vždyť vám ho nikdo nenutí! ,-)
zuzazuza55 2. 8. 2011, 13:58
(Y) (Y)..dělám také tak , přidávám také rajský protlak.Bez tlakáče bych témšř neuvařila.Brambory na malé kousky na br.kaši za 8-10 min. :-)mám víc času být na PC :-) :-) :-)
Vanusak 2. 8. 2011, 19:07
@zuzazuza55 Zdenko, já samotné brambory ještě nezkoušela, ale prý se v něm dá dělat opravdu téměř všechno. S rajským protlakem někdy vyzkouším, díky za tip na obměnu. (L)
luccess 2. 8. 2011, 12:11
(Y) výborný
Vanusak 2. 8. 2011, 19:05
@luccess Lucko, díky! (L)
JaninaB74 4. 5. 2011, 17:18
Rozhodla jsem se, že je na čase, abych se taky naučila dělat guláš. Vybrala jsem si ten Váš a musím říct, že byl naprosto úžasný. Už jsem ho dělala třikrát a vždy má velký úspěch. Moc děkuji za recept. (Y)
Vanusak 4. 5. 2011, 21:24
@JaninaB74 Tak to už jste velká holka, když už máte v repertoáru guláš! (Y) Těší mě, že gulášek se ujal a že má už pravidelný úspěch. :-) Jen tak dál! Děkuju! (L)
sieta 16. 1. 2011, 18:28
Já hovězí maso jinde než v tlakáči nedělám. Vyzkoušela jsem to jen jednou a dělalo se 3 hodiny +o( Takže gulášek taky jen z tlakáče ^o) (Y)
Vanusak 16. 1. 2011, 18:30
@sieta Já dokud jsem nevyzkoušela tlakáč, tak jsem v podstatě ani guláš nedělala, nechtělo se mi u toho stát a míchat... ,-)
Tinča 28. 1. 2011, 14:54
@Vanusak a už vám někdy tlakáč "vymaloval" kuchyni?? :-o
katkadu 25. 7. 2013, 15:50
@Tinča Tlakáč nee, ale kdysi nám bouchla šlehačková láhev s pařížskou šlehačkou 8o| a bylo vymalováno (hello).
Vanusak 28. 1. 2011, 20:54
@Tinča Tino, myslím, že ty dnešní papiňáky jsou už jiný než ty postarší hliníkové. U těch se to stávalo. :-p Bála jsem se ho na začátku hodně, mám z něj stále respekt a držím se stranou, ale znám kuchařky, co v něm třeba uvaří i Salko v plechovce a to já bych si teda nelajsla... ,-)
ladamuri 2. 8. 2011, 14:18
@Vanusak a já jsem je dostal všecgny tři jako svadební dar v r. 1979 a mám dodnes a nikdy nebouchl!!! (Y)
Zrušený účet 16. 1. 2011, 18:12
(Y) (Y) (Y) (Y) (zajic) a jestli můžu :-$ :-$zkuste přidat malou plechovku rajského protlaku :-$ :-$ :-$
Vanusak 16. 1. 2011, 18:18
@ Díky Dášo, vyzkouším jedině až nebude omladina doma, mladá polovina rodiny mi totiž nejí ani kečup, ani rajskou, takže by určitě to tam cítili... +o( Přitom rajská je taková dobrota! :-)
SUDAL 16. 1. 2011, 18:03
vypadá dobře,vyzkouším,můžete mě napsat,jak se to koření z Tuniska jmenuje?Díky
Vanusak 16. 1. 2011, 18:13
@SUDAL Tak to Vám bohužel nepovím, kupuju na chuť a vůni ,-) Ale je to vždy z hromádek směsí s kari a chilli paprikou, barvou je to normálně jako pálivá paprika, možná víc do oranžova. Vyfotím pytlíček a přidám foto. :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie