Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Špikovaná telecí kýta dušená na zelenině

0.0
Špikovaná telecí kýta dušená na zelenině

Potřebné ingredience

500g telecí kýty (vcelku), 2 lžíce másla, 20g slaniny (vcelku), 1dl dobrého bílého vína, 1 stroužek česneku, 1 lžička hladké mouky, 1 menší kořenová petržel, 2 menší mrkve, 1 menší cibule, 1 lžička mleté papriky, sůl

Postup přípravy

1/ Jednu mrkev, slaninu a stroužek česneku nakrájet na klínky.
2/ Druhou mrkev a kořenovou petržel nakrájet na kostičky, cibulku pokrájet najemno.
3/ Pomocí delšího štíhlého nože probodávat (uvnitř i mírně říznout) v mase kapsy a do nich vtlačit klínky mrkve, slaniny a česneku. Maso osolit.
4/ V kastrolu rozpálit máslo a maso na něm ze všech stran opéct, aby se uzavřelo a zbarvilo lehce dohněda.
5/ Kýtu vyndat a udržet v teple (např. na talíři přikrytém pokličkou od kastrolu), do kastrolu vhodit nakrájenou zeleninu a osmažit doměkka.
6/ Zeleninu zaprášit lžičkou mouky a zalít lžicí vody, zasmahnout.
7/ Přidat mletou papriku a osolit. Vše zalít vínem a nechat ho co nejvíce odpařit.
8/ Vrátit do kastrolu telecí kýtu, podlít malým množstvím horké vody (aby se zelenina ponořila) a nechat dusit doměkka. (Trvá to zhruba 75 minut, ale vždycky záleží na kvalitě masa. Zkuste do něj prostě píchnout příborovou vidličkou.)
9/ Měkké maso vyndat, zabalit do alobalu a nechat aspoň 10 minut ležet nenaporcované.
10/ Šťávu se zeleninou rozmixovat na omáčku. (Není třeba být extra pečlivý, nějaké kousky mohou zůstat.)
11/ Maso naporcovat a můžete podávat.

Pozn.: Jako přílohu doporučuji opékané brambory.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Eviiiiik 22. 12. 2011, 23:33
Děkuji za chutný typ. Místo bílého vína jsem použila kvalitní suché červené a vynechala petržel, neb nebyla a opravdu velká dobrota (Y)
horama 23. 12. 2011, 19:15
@Eviiiiik Děkuju za pochvalu. Vaření s vínem (v různých významech toho spojení) je obecně prima. (D)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie