Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 97 návštěvníků)

Svíčková - vynikající, rychlá, dietní a jednoduchá

0.0
Svíčková - vynikající, rychlá, dietní a jednoduchá

Potřebné ingredience

Maso (hovězí, ale může být jakékoliv), větší cibule, kousek slaniny, pytlík zeleniny pod svíčkovou (nebo čerstvé 200g petržele, 200g celer, 300g mrkev), kousek másla, koření: 10 kuliček nové koření, 8 kuliček pepře, 5 bobkových listů, 3 hřebíčky. Bílý jogurt. Na ochucení: sůl, cukr, citron (ocet)

Postup přípravy

Omáčka je vynikající, dietní a navíc tak jednuduchá, že jí opravdu zvládne i začátečník. Je podle rodinného receptu, který mám po mé babičce. Ta do omáčky ještě navíc dávala lžíci koření saturejka. Je pak daleko lepší.

Den předem si uvaříme zeleninu s cibulí a slaninou, vše nakrájeno na větší kusy. V létě dělám z čerstvé zeleniny, ale v zimě si kupuji zmraženou zeleninu pod svíčkovou. Chuťově je to srovnatelné. Cca 20minut zeleninu za občasného míchání dusíme. Maso natřeme rozpuštěným máslem a dáme na noc do lednice.

Druhý den maso osmažíme ze všech stran. Přidáme k zelenině. Osolíme a přidáme koření. Nalijeme vodu, aby bylo maso zakryté. Přiklopíme a necháme cca 2 hodiny dusit. Pak vyndáme maso a nakrájíme na kousky. Omáčku propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme ponorným mixérem (nezapomeneme vyndat koření). Přidáme bílý jogurt a provaříme. Zahušťovat není třeba, zelenina zahustí sama. Dochutíme solí, cukrem a citrónem popř. octem). Dle chuti dozdobíme brusinkami a šlehačkou.

Jako příloha kynuté knědlíky. Vynikající a léty ověřený recept mám zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=121882&user=1482

Zeleninu, cibuli a slaninu den předem uvaříme

Uvařená zelenina. Dáme do lednice.

Maso den předem pomáslujeme a dáme do lednice

Druhý den osmažíme maso ze všech stran

Připravíme si koření

K osmaženému masu přidáme zeleninu, zalijeme vodou, osolíme a přidáme koření. Vaříme cca 2 hodiny

Vyndáme maso a koření a omáčku rozmixujeme

Přidáme jogurt (popř. zakysanou smetanu) a necháme provařit. Ochutíme solí, cukrem a citronem

Podáváme s knedlíkem. Na maso můžeme dát brusinky a šlehačku - my šlehačku nemáme rádi, tak pouze brusinky. Dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

zdobivá 9. 11. 2014, 12:04
Díky.... (Y). Uvařila jsem Vaší omáčku a musím uznat je vynikající |:o) |:o) (Y). Byla jsem pochválena od dětí a manžela ,-) a ani nepoznali, že tentokráte nemají tu smetanovou tučnou ,-) ,-) ,-) Ještě jednou děkuji za svělý receptík...... (Y) (clamp) (clamp)
mnamnulka 19. 11. 2014, 16:07
@zdobivá Není zač. Hlavně že chutnala... (hello)
lomačka 9. 12. 2012, 16:14
No moc dietní to není holka :-D Jinak moc dobrá taky dělám :-D
mnamnulka 9. 12. 2012, 22:09
@lomačka Omáčka by dietní být měla - je podle Dr. Havlíčka ze Jste co jíte. Ale pravda, že ty knedlíky k tomu nejsou příliš dietní (H)
Tweetas 19. 9. 2012, 14:23
Dnes jsem zkoušela a byla výborná :) (Y)
AlenaTurzova 4. 6. 2012, 13:48
hm mnam dneska vyzkousim (pl)
mnamnulka 7. 6. 2012, 16:38
@AlenaTurzova Tak jak jste dopadla? :-$
Helunda 3. 4. 2012, 14:12
Opravdu výborná......vyzkoušeno, moc chutnáááá (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
mnamnulka 3. 4. 2012, 18:23
@Helunda Díky (flower)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie