Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 15 návštěvníků)

Čočková polévenka - krémová podle Janinky

0.0
Čočková polévenka - krémová podle Janinky

Potřebné ingredience

200g čočky (cca 1/5 sáčku) 1 bobkový list 2-3 stroužky česneku 1 cibule Půlka petržele (kořen) 1 větší mrkev 20 kapek citronové šťávy 3 ČL soli 3x mlýnkem otočit pepř 1 ČL majoránky, 1 ČL drcenný kmín 1 větší brambor 1 PL oliv oleje Hrst ovesných vloček 1,5 litru vody 3 hodiny namočit čočku předem Příprava přibližně 45 minut varu

Postup přípravy

1. 3 hodiny předem nechám namočit čočku ve studené vodě – zvětší se. Nechám okapat na cedníku.
2. Na sporák dám střední hrnec s 1 PL oleje, ale nezapínám ještě
3. Na prkénku nakrájím na tenké kolečka česnek a na drobno cibulku.
4. Sporák zapnu na nejnižší stupeň a spěním cibulku s česnekem. Mezitím na kostičky nakrájím petržel a brambor a na struhadle na hrubo nastrouhám mrkev. Vše přidám k cibuli a osmahnu.
5. Do hrnce přidám hrst ovesných vloček a zaliju 1,5 l vroucí vody. Dobře zamíchám a uvedu k varu – přidám bobkový list, 1 ČL majoránky a drceného kmínu a soli. 3x otočím mlýnkem s pepřem. Jakmile je polévka v bodu varu, snížím plamen a vařím do změknutí cca 35 minut.
6. Uvařenou čočku oddělám do misky (kolik bude talířů tolik oddělám lžící čočky) a polévku rozmixuju do hladka tyčovým mixérem.
7. Do krémové polévky vrátím odebranou čočku a vařím ještě 10 minut. Dle chutí dochutím solí a citronem (dala jsem ještě 1 ČL soli a 20 kapek citronu).
8. Příloha: osmažená uzenina (párek na kostičky) s cibulkou v kastrůlku na oleji.

Vařila jsem poprvé 1. listopadu 2010. Musím se pochválit - příteli tak chutnalo, řekl že je lepší než od maminky :D :D. Jako hlavní jídlo k tomu jsme měli zapékané brambory a upekla jsem bublaninu s meruňkami. Úžasná mňamka. Určitě zkuste.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

poppysek 9. 9. 2015, 12:26
Ahoj, právě jsem podobnou dělala a dívám se, zda je na netu někdo, kdo ze 3/4tin také čočku mixuje. Supeeer. (Y) |:o) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie