Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 124 návštěvníků)

Lasagně (jak se vaří v římě :-)-jednoduchý recept,na co dávat pozor...........

5.0
Lasagně (jak se vaří v římě :-)-jednoduchý recept,na co dávat pozor...........

Potřebné ingredience

lasagně,plechovka rajčat-pelati,sul,pepr,olivovy olej,mozarella(1sacek postaci),1cibule,řapíkatý celer staci kousek-jako mrkve),1mrkve,mleté maso stačí 200g pro 4osoby,bobkový list.........sýr parmezán,nebo grana padano nebo gran moravia(čím vice sýru tím jsou chutnější..) na bešamel:máslo,2lžice mouky(cca)mléko(dávám od oka") ,sůl pepř,muškátový oříšek

Postup přípravy

na oliv.oleji zpěnime na kousky nakrájenou menší cibuli,1 mrkev,kousek celeru,poté přidáme mleté maso,opečeme a přidáme rajčata a bobkový list trochu osolíme a můžeme přidat i pepř (podle chuti) .
Necháme vařit asi 15-20minut.........
Mezitim si připravíme bešamel,záleží kolik budeme dělat lasagni,do jak velké misky a kolik vrstev,já dělám 4vrstvy do formy asi 30x40 cm stačí na to 3/4 litru tekutin(omáčka z masa a bešamel)
na másle zpěníme mouku,uděláme jišku,jakmile mouka začne zlatavět,ztlumíme oheň a přídáme mléko,rozšleháme hrudky,osolíme opepříme a podle chuti dáme trochu muškátového oříšku.........můžeme i přidatkousek syru....
chvíli povaříme...........bešamel musi být spíše řídší než úplně hustý
na dno nádoby,nejlip hranate,nalijeme trochu oliv oleje,potom trochu omáčky z rajčat plus trochu bešamelu,dáme vrstvu lasagní,na ne opet obe omáčky plus kousky mozarelly a nahoru nastrouhamé sýr,po celé ploše lasagní..............
opakujeme až máme 4-6vrstve lasagní.........poslední vrstvu necháme bez mozarelly,dáme omáčky a hustě zasypeme sýrem.

ˇˇˇˇˇˇlasagně musi být potopené v omáčce,ve které se vlastně potom vaří...čím vice omáčky tím lépe.ˇˇˇˇˇˇ

necháme uležet asi 10-20minut
poté dáme péct na 180-220C asi pul hodiny,až začne povrch lasagni zlátnout..................


po upečení vyndáme z trouby a necháme trochu zchladnout,asi 15-20minut,jinak z lasagni omáčka vytéká
......

lasagně můžeme připravit take bez rajské omáčky a MASA,.
Použijme bešamel a např DYNI...

dáme zpěnit menší cibuli na oliv olej,přidáme kousky dýně asi 300g, zalijeme vodou,a uvaříme spíše dusíme,vody nesmí být moc aby zůstala chuť dýně.........jakmile je dýně uvařená všechno rozmixujeme a přidáme k bešamelu...............poté použijeme na lasagně,můžeme vynechat i mozarellu...ale hlavně použijeme opět hodně strouhaného sýru.........
fotku dodám :-)
tohle je recept jak je dělám já podle moji italské tchýně...........:-)

PRVNI VRSTVA lasagni.....(já je mám olámané protože mám misku dole užší a nevejdou se mi,takže je musim odstřihnout a takhle se lámou :-( takže se omlouvám za takovou neestetičnost..)

další vrstva s mozzarelou a nastrouhaným sýrem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Paluna 26. 4. 2014, 23:45
(Y) (Y) (Y)
sharpeiaia 11. 9. 2014, 18:23
@Paluna [A]děkuji Všem za komenty a vyzkoušeni receptu,vašich reakcí si nesmírně vážim (L) (L)
P.A.V.L.A 17. 1. 2014, 20:54
(Y) (Y) (Y)
laskonka333 17. 1. 2014, 20:45
(Y)
barborka2010 4. 1. 2014, 19:33
Právě jsem dovečeřela lasagne podle vašeho receptu a musím říct, že jsem vybrala opravdu dobře. Byly vynikající, děkuji za recept.
sharpeiaia 22. 5. 2014, 15:04
@barborka2010 To me opravdu tesi barboro,snazila jsem se recept popsat tak aby kazdy dokazal udelat vyborne lasagne z obycejnych surovin (L)
Vera N 3. 10. 2011, 20:13
(Y) (Y) (Y)
lonik 23. 9. 2011, 22:35
(Y)
iwis8 14. 5. 2011, 15:02
Ja ich robím s klasickým celerom, ten mám totiž vždy poruke, a musím povedať že takéto lasgne sú úžasne, robievam ich podobne a vďaka vám som ich priviedla k dokonalosti. Ja osobne ich mám najradšej také polovychladnuté, keď sa všetka tá šťava vpije do cestovín je to delikatesa (L) Ja inak ten paradajkový základ používam na cestoviny všeobecne a dochutím či už tuniakom, šunkou, mletým mäsom alebo len pridám cesnak , prípadne mäso z vývaru a mám komplet obed ,-) A pre tých čo sa boja hlavne zeleru a vynechávajú ho, skúste pridať aspoň kúsoček a úplne najemno nastrúhať, dodá tomu úžasnú vôňu a chuť a vlastne sa akoby rozvarí, takže na tanieri vám prekážať nebude. Osobne zeler veľmi nemusím, ale toto si bez neho už neviem predstaviť
sharpeiaia 16. 5. 2011, 19:26
@iwis8 s řapíkatým celerem je dělají v itálii,kde maji lasagně původ a je hodne aromatický,spíš jde asi o tu vuni co omáčce dá,ale pokud na ni člověk není zvyklý,asi může vadit...já se naučila řapíkatý celer používat,protože jsme v itálii a nekecám TADY KOřenovÝ celer neexistuje,PROSTE jej neseženete *-) dělám s nim vynikajici čočku...ragů omáčku...toho tuňáka spíše do špaget :-$ hezký den (L)
iwis8 27. 6. 2011, 13:42
@sharpeiaia Tak my tiež dlhšiu dobu žijeme v anglicku a tu zeler náš zoženiem akurát tak v Tescu, inak je všade len ten stonkový, už som ho aj pár krát držala v ruke , že beriem skúsiť, ale som si to potom akosi rozmyslela, nevedela som na čo iné by som ho ešte mohla použiť *-) Toho tuniaka dávam iba na špagety, ale tie má dcéra aj tak najradšej s rajčinovou omáčkou, tuším al pomodoro originál?
sharpeiaia 26. 4. 2012, 21:19
@iwis8 ano tuňák se přidá do rajčatové omáčky,nejlip osmahnutý kousek česneku plus pelati a nakonoce tunák :-)) tak děláme tady :-))anebo s cibuli,záleží na preferencích :-)) :-)
MatildaH 27. 4. 2011, 12:32
Podle Vašeho receptu se mi poprvé v životě podařily lasagně (H) (H) A to už jsem na ně chtěla zanevřít a to by byla velká škoda 8o| Díky za podrobný recept (drink) (Y)
sharpeiaia 27. 4. 2011, 22:23
@MatildaH to mě ale náramně těšííííííííííííííííííííííííí :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) děkuji za komenty (flower) (L)
Michala28 21. 3. 2011, 14:27
Už jsem je dělala 2x, také jako Monika bez celeru a víc masa, sýry:klasika eidam,gouda, madeland, ale musím říct, že jsou úúúúúúžasné!!! |:o)
Lucrecia 23. 2. 2011, 13:51
Dnes jsem dělala lasagne podle Vašeho receptu a mohu jen doporučit. Dala jsem více masa (cca 400g) a vynechala celer, ale i tak jsou moooc dobré (Y)
sharpeiaia 28. 2. 2011, 15:42
@Lucrecia dekuji ,-) jasne kazdy da nebo odebere co mu zrovna nechutna...dulezite jsou dve omacky(besamel a druha s prichuti... dnes jsem delala lasagne taky a mam i nafoecno,takze pridam fotecky :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie