(recept
si oblíbilo 141 návštěvníků)
Výborný domácí chleba z podmáslí a čerstvých kvasnic, pečeme denně

Potřebné ingredience
200ml podmáslí, 180ml vody, lžící oleje a lžíci octa, 2hrnky hladké mouky (používám T650 anebo i klasickou 00, hrnek (změřila jsem vodou, přesně 3dcl)), dále 1hrnek žitné mouky, malou lžičkou cukru, 2malé lžičky soli, 1/2 kostičky kvasnic, semínka (sypu slunečnici, asi 3velké lžíce, také lněné semínko,apod. Ale slunečnice u nás nesmí chybět :-)
Postup přípravy
Do pekárny naliju podmáslí, vodu, přidám ocet a olej a malou lžičku cukru. Na to 2hrnky hladké mouky (hrnek vrchovatý, zarovnaný s okrajem) a 1 hrnek žitné mouky. Do rohu 2malé lžičky soli, trošku ji zakryju moukou abych vyhrábla malý důlek uprostřed, kde rozdrobím 1/2kostičky kvasnic. Dávám na program basic.
Pokud přeženu s vodou a těsto je řídké, dosypávám žitnou moukou. Těsto musí být spíše tuhé než řídké, někdy dokonce se válí v pekárně pouze jedna koule na jedné hřídeli, neva, pak se to promíchá a je to fajn. Četla jsem někde, že když je tuhé těsto, tak naráží do stěn pekárny, miska se třepe a tím se to těsto natřásá. Mám zkušenosti, že když je to řídké, tak se chleba propadne.
Pokud někdo chce sušené kvasnice, tak dávám celý sáček, na hmotnost 1/2kg mouky. Tento recept tady někde je, ale bohužel kvasnic se udává pouze 2čajové lžičky, dlouho jsem bojovala než jsem na to přišla, proč je zdrclý a malý, chce to více kvasnic :-).
Pokud přeženu s vodou a těsto je řídké, dosypávám žitnou moukou. Těsto musí být spíše tuhé než řídké, někdy dokonce se válí v pekárně pouze jedna koule na jedné hřídeli, neva, pak se to promíchá a je to fajn. Četla jsem někde, že když je tuhé těsto, tak naráží do stěn pekárny, miska se třepe a tím se to těsto natřásá. Mám zkušenosti, že když je to řídké, tak se chleba propadne.
Pokud někdo chce sušené kvasnice, tak dávám celý sáček, na hmotnost 1/2kg mouky. Tento recept tady někde je, ale bohužel kvasnic se udává pouze 2čajové lžičky, dlouho jsem bojovala než jsem na to přišla, proč je zdrclý a malý, chce to více kvasnic :-).

1

2

3
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

princessO2
(upraveno)
29. 12. 2011, 17:18
prave jsem zapla novou pekarnu od Jeziska,tak uvidime jake bude prvni dilko




nahlásit
Vera N
(upraveno)
23. 11. 2011, 12:24




nahlásit
Slezulka
(upraveno)
27. 9. 2011, 17:11
Prosím poradíte mně, na jaký program zapnout,když nemám program basic.Jsem začátečník a recept se mně moc líbí. Předem děkuji


nahlásit

KLAKLA
(upraveno)
3. 10. 2011, 15:22
@Slezulka
basic jako základní program, já ho mám pod číslem 1 a trvá 3hodiny
, zkoušela jsem i rychlochleba na 2hodiny a taky to jde


nahlásit
Slezulka
(upraveno)
5. 10. 2011, 10:33
@KLAKLA
Děkuji moc za odpověď, chleba jsem už pekla a je na jedničku s hvězdičkou

nahlásit
R.D.
(upraveno)
26. 9. 2011, 12:27
Pro velký úspěch pečeme každý den, díky.

nahlásit

trala
(upraveno)
26. 7. 2011, 10:20








nahlásit

KLAKLA
(upraveno)
3. 8. 2011, 6:31
@trala


nahlásit

Rozina
(upraveno)
27. 4. 2011, 18:31
Dobrý den, tak netuším, kde se stala chyba, ale totálně se propadl....
Dokonce nejvíc ze všech doposud upečených... A to jsme si dali moc záležet...





nahlásit

KLAKLA
(upraveno)
28. 4. 2011, 8:34
@Rozina
jak popisuji níže, řídké těsto...anebo hodně kvasnic...Proto jsem odměřila i hrnek, ať nepoužíváte o něco menší hrneček a tím méně mouky... Tento recept mám vychytaný, téměř 3roky už jej peču, takže vím, kde je chybka
nahlásit

lokoska
(upraveno)
9. 4. 2011, 19:26








nahlásit

KLAKLA
(upraveno)
9. 4. 2011, 20:34
@lokoska
to jsem ráda
, i my ho pečeme pořád




nahlásit
cozumel
(upraveno)
7. 4. 2011, 20:17
Fakt supr chleba - dělala jsem z podmáslí. Krásně šel vyklopit a ani se nepřilepil na hnětací metly a i ty šly krásně vyndat. Určitě se zařadí mezi mé oblíbené




nahlásit

KLAKLA
(upraveno)
8. 4. 2011, 11:34
@cozumel
Evi díky,
, taky jsem s tím rok bojovala než na to přišla
, ještě rada, může se stát, že ho přelijete a těsto bude řídké, dosypávám moukou,aby byl hustý tak akorát, to časem uvidíte



nahlásit
prajsulena
(upraveno)
7. 4. 2011, 8:28
Dobrý den Světlano, receptík vypadá výborně..... letím do obchodu pro podmáslí
. Vyzkouším a pisnu, jak jsem dopadla
, ale věřím, že bude super
. Hezké jarní dny








nahlásit

růžík
(upraveno)
13. 3. 2011, 12:27
Dobrý den Světlanko
, děkuji za receptík
, chlebík jsem dopoledne upekla
tedy jen s malou obměnou
podmáslí totiž vůbec nekupujeme tedy jsem ho nahradila bílým jogurtem
ale určitě to vůbec nevadí
, protože chlebíček je opravdu super











nahlásit

KLAKLA
(upraveno)
6. 4. 2011, 12:34
@růžík
tak z jogurtu jsem ještě nezkoušela, ale když nemám podmáslí dávám mléko, i domácí mléko, které zbylo a nedá se už pít
, tak jsem ráda, že to funguje i jinde


nahlásit