(recept
si oblíbilo 27 návštěvníků)
Domácí chleba
Potřebné ingredience
na kvásek - cca 2dc vlažné vody a 2dc mléka, půl kvasnic, půl lžičky cukr moučka, na těsto - 3 hrnky žitné mouky (chlebové), 2 hrnky hladké pšeničké mouky, lžička soli, lžička ml. kmínu
Postup přípravy
do 0,5l hníčku dám půl na půl vlažné vody a mléka, půl lžičky cukru moučka a rozdrobím půl kvasnic, nechám nabobtnat
na těsto si připravím 3 hrnky žitné mouky (chlebové), 2 hrnky hladké pšeničné mouky, přidám lžičku soli, lžičku ml. kmínu, zamíchám, vleju připravený kvásek a zpracuji dohromady, tak aby bylo těsto spíš tužší, přiliju vody nebo přisypu mouku, míchám el. mixérem, nebo ručně, potom dám do mísy, vysypané moukou, my dáváme do dortové formy, necháme asi hodinu kynout,
vykynuté pečeme buď v dortové formě, kdy po chvilce sundáme boční část, nebo se dá přendat na moukou vysypaný plech, chleba poprášíme moukou a pečeme v dobře vyhřáté troubě, nejdříve 10 min na 250st, potom teplotu snížíme na cca 150-180st a pečeme asi 40 min, ničím nepotíráme, nepřidáváme ani olej ani ocet, kůrka je také křupavá :-)
z toho samého těsta jsme začali dělat dalamánky, je to praktičtější na svačinu a rychleji upečené a má to všude kůrku :-) akorát jsme přidali do těsta tu lžičku oleje a potírali vodou s octem, jak tady někteří radí :-)
na těsto si připravím 3 hrnky žitné mouky (chlebové), 2 hrnky hladké pšeničné mouky, přidám lžičku soli, lžičku ml. kmínu, zamíchám, vleju připravený kvásek a zpracuji dohromady, tak aby bylo těsto spíš tužší, přiliju vody nebo přisypu mouku, míchám el. mixérem, nebo ručně, potom dám do mísy, vysypané moukou, my dáváme do dortové formy, necháme asi hodinu kynout,
vykynuté pečeme buď v dortové formě, kdy po chvilce sundáme boční část, nebo se dá přendat na moukou vysypaný plech, chleba poprášíme moukou a pečeme v dobře vyhřáté troubě, nejdříve 10 min na 250st, potom teplotu snížíme na cca 150-180st a pečeme asi 40 min, ničím nepotíráme, nepřidáváme ani olej ani ocet, kůrka je také křupavá :-)
z toho samého těsta jsme začali dělat dalamánky, je to praktičtější na svačinu a rychleji upečené a má to všude kůrku :-) akorát jsme přidali do těsta tu lžičku oleje a potírali vodou s octem, jak tady někteří radí :-)
těsto, dobře se s ním pracuje
těsto vložené do dortové formy, dá se různě naříznout
těsto kyne
před vložením do trouby
první dalamánky
necháme chládnout na mřížce, lehce posypeme solí
druhé dalamánky jsme dělali hned další den, nechali jsme je víc propéct
další chlebík
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Kandzi
(upraveno)
8. 11. 2011, 10:37
Kačí! Chleba jsem si včera upekla po tom, co jsem se už fakt naštvala na ty kupované, věčně se rozpadají a je v nich tolik dír, na druhý den nejsou dobré Musím podotknout, že jsem nikdy v životě nedělala nic kynutého s droždí a proto VÁS TAK STRAŠNĚ MOC MUSÍM POCHVÁLIT ZA TAK SUPER RECEPT, který je parádně popsaný a ten chleba!!!!Chutná výtečně Zvládla jsem ho i já a od teď nepeču žádný jiný, jen zkusím do chleba něco přidávat navíc ať mám více druhů.Děkuji moc za recept
katka X.
(upraveno)
5. 9. 2012, 13:05
@Kandzi
moc mě těší, že se povedl a když příjdete na něco zajímavého co se dá přidat, tak mi pisněte mějte se hezky
bsimonka
(upraveno)
5. 8. 2011, 20:35
Chleba už jsem vyzkoušela a měl doma opravdu velký úspěch Chuťově mnohem lepší než ty do domácí pekárny z krabičky Dneska ho peču znovu Opravdu moc dobrý
nula
(upraveno)
16. 5. 2011, 16:06
určitě zkusím vypadá dobře