Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Dobešův dort

0.0
Dobešův dort

Potřebné ingredience

7 velkých vajec (žloutky a bílky odděleně),150g krupicového cukru smíchaného s 1 sáčkem vanilinového cukru neo ¼ lžičkou pravé mleté vanilky,150g hladké mouky (prosáté)
Na oříškový griliáš: 120g krupicového cukru,100g lískových oříšků,trochu oleje na potření plechu

Na máslový krém: 120g čokolády na vaření (nejlépe se 70% podílem kakaové hmoty),6 velkých žloutků,120g krupicového cukru,220g změklého másla

Na čokoládovou polevu: 300g čokolády na vaření (nejlépe se 70% podílem kakaové hmoty),100g másla,2 lžíce smetany ke šlehání

Postup přípravy

1.Troubu předehřejeme na 180, horkovzdušnou na 160°C. Podle formy nebo podle talíře o pr. 20 cm nakreslete na pečicí papír šest kruhů – budou podkladem pro jednotlivá patra dortu.

2.Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušlehejte v míse do pěny, nejlíp to jde elektrickým šlehačem. V jiné míse a čistou metlou ušlehejte bílky do polotuha, velmi opatrně přisypte zbytek cukru s vanilkou a šlehejte dál, až vznikne pevný a lesklý sníh. Spolu s moukou ho pak opatrně zatřete do ušlehaných žloutků.

3.Pečicí papíry s nakreslenými kruhy položte na pracovní plochu na plechy. Do kruhů rozetřete těsto. Postupně vložte plechy do trouby a upečte pláty dozlatova, trvá to dvanáct až patnáct minut. Vyjměte je, a jakmile vychladnou, sloupněte je z papíru a uložte nejlépe do plechovky, proložené pečicím papírem. Díky tomu korpusy nevyschnou.

4.Připravte griliáš: Na malém plameni rozpusťte cukr ve třech lžících vody. Pak plamen zvyšte a vařte, až karamel získá tmavě zlatou barvu, občas pánví zakružte. Vsypte oříšky a směs vylijte na plech potřený olejem. Nechte vychladnout, odlomte kousek na ozdobu a zbytek nalámejte do robota a rozmixujte na „písek!.

5.Teď je na řadě máslový krém: Čokoládu rozpusťte buď v misce, kterou dáte nad hrnec s mírně vroucí vodou nebo v mikrovlnce (dvakrát-až třikrát po minutě na 75% výkon). Žloutky vyšlehejte do pěny. Cukr svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stáleho šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Vešlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.

6.A už můžete sestavovat dort! Každou placku potřete částí máslového krému a posypte drceným griliášem. Zbylým máslovým krémem pak potřete boky i poslední plát. A dejte korpus vychladit. Na polevu spolu rozpusťte čokoládu a máslo (opět vroucí vodou nebo v mikrovlnce), vmíchejte smetanu a dejte vychladit, až dosáhne dobře roztíratelné konzistence. Polevou pak potřete vychlazený korpus a posypte ji oříšky v karamelu. Dort podávejte nakrájený na řezy.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie