Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 38 návštěvníků)

Klasické lívance

0.0
Klasické lívance

Potřebné ingredience

200g polohrubé mouky, 20g krupicového cukru, 350ml mléka, 1 vejce, 10g čerstvého droždí (cca čtvrtka standardně prodávané kostky), špetka soli, trocha oleje na smažení

Postup přípravy

Tahle základní dávka těsta vystačí při hodinovém kynutí a zdvojnásobení objemu těsta zhruba na 20 kusů lívanců. Násobte podle potřeb vaší rodiny. :)

1/ Vejce, mléko a droždí vyndat aspoň hodinku předem z lednice.
2/ Mléko nahřát, aby bylo vlažné, trochu odlít do hrnečku.
3/ Do odlitého mléka rozdrobit droždí a přimíchat lžičku cukru. Na teplém místě nechat vzejít kvásek. (Budou se dělat bubliny, zabere to asi 15 minut.)
4/ Mouku, zbylý cukr, zbylé mléko, vejce a špetku soli spolu rozmíchat dohladka. Potom přidat vzešlý kvásek a znovu promíchat. Těsto dát vykynout na teplé místo alespoň na 1 hodinu, než nabude alespoň dvojnásobku objemu. (Má konzistenci takové pěny.)
5/ Dobře nahřát pánev nebo lívanečník. Naběračkou nalívat porce těsta a na troše oleje (stačí kapka a rozetřít mašlovačkou) osmažit po obou stranách. (Chce to mít pánev nahřátou tak, aby se lívance dělaly poměrně svižně, jsou pak vláčnější. Naopak při příliš nízké teplotě budou na povrchu jakoby spečené a tenčí - což není tak dobré.)

U nás frčí jednak lívance obalené ještě zatepla v cukru se skořicí, jednak lívance mazané švestkovými povidly a završené zakysanou smetanou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Anny84 9. 4. 2019, 17:21
Tak tyto lívance nemají chybu (Y) Jsou opravdu vynikající |:o) (clamp) |:o) Děkuji za super recept (L)
lidare 27. 3. 2017, 21:12
:-) (jidlo) :-)
nelinka.micinka 1. 11. 2014, 20:08
Zítra vyzkouším :-) (L)
pasticka 7. 1. 2012, 21:27
Milá Marti, Váš recept na lívance mám už hodně dlouho uložený a až včera jsem se odhodla je zkusit. Nejlepší lívance pekla moje babička a musím říct, že tyto byly naprosto fantastické, úplně jako od babičky (Y) (Y) (Y) Děkuji az super recept, celá rodina chválila :-) (hello) Lenka S.
horama 8. 1. 2012, 19:27
@pasticka Děkuju za pochvalu a gratuluju k rodinnému kulinářskému úspěchu. (clamp) On tenhle recept nespadl z nebe, ale pekla podle něj i moje babička.
sarrka 13. 10. 2011, 17:52
Výborné (Y) (Y)jiné už dělat nebudu (clamp).Díky za recept.Lenka (pl)
horama 13. 10. 2011, 20:40
@sarrka Těší mě, že Vás potěšily. (Y)
lenka s krakenem 3. 10. 2011, 18:08
Lívance milujeme , jen k nim dáváme borůvkovou blemcu...... okapané borůvky( nebo čerstvé), cukr a smetana a vyšlehat. Nezdravý jak fík , ale dobrota ^o) ^o)
horama 4. 10. 2011, 13:41
@lenka s krakenem Mám tendenci jít to zkusit v úpravě se zakysanou smetanou. Že by v týdnu byly lívance? ,-)
Lukýšek 3. 10. 2011, 17:47
Děkuji za skvělou inspiraci. Přemýšlela jsem, co dát těm mým třem hladovým krkům k večeři :-) a opravdu jsme si moc pochutnali. Výborné. Míša
horama 4. 10. 2011, 13:39
@Lukýšek Gratuluji k výborné večeři. :-)
bufanda 31. 7. 2011, 17:50
Zrovna jsem je udělala a musím říct, že jsou výýýýborné (clamp) děkuji za parádní recept (L) (L) (L) Manžel i syn si blaženě pomlaskávali (jidlo)
horama 31. 7. 2011, 21:37
@bufanda Tak to gratuluju k tak vzorovým strávníkům. (L)
Vera N 25. 7. 2011, 7:56
(clamp) (clamp) (clamp)
horama 25. 7. 2011, 9:20
@Vera N (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie