(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Omáčka z domácího protlaku a mletého masa na špagety (recept od kamarádky z Valašska :-)) VELICE RYCHLÉ!!
Potřebné ingredience
250 g mletého masa (nebo dvojnásobek podle počtu strávníků), 2 - 3 lžíce hladké mouky (na zahuštění,kdo má radši řidší,vynechá), 200 g rajčatového protlaku (nejlépe domácí, je to úplně jiná tisíckrát lepší chuť a už se pak nemusí ani moc dochucovat), voda, 1 x menší pórek, 1 x masox, 3 stroužky česneku, bazalka
Postup přípravy
Mleté maso osmahneme na lžíci sádla (nemusí být). Po opražení zaprášíme moukou, promícháme, přidáme protlak, opět zamícháme a zalejeme potřebným množstvím vody, aby měla směs omáčkovitou konzistenci (dala jsem asi necelý litr, dost se vyvaří). Přivedem k varu, přidáme pórek pokrájený na kolečka, masox (kdo má radši výraznější chuť) a dusíme podle potřeby asi 10 - 15 minut (sledujeme, dokud se masox zcela nerozpustí). Poté přidáme prolisovaný česnek, ještě krátce povaříme (maso nesmí být tuhé) a nakonec dochutíme bazalkou. Podle potřeby dosolíme či jinak dochutíme. Díky masoxu a výbornému protlaku však není třeba již dochucovat :-)
Klasicky uvaříme špagety, které směsí polejeme. Na závěr můžeme dát strouhaný sýr.
Snad Vám bude chutnat tak, jako nám. Talíř je vždy uplně vylízaný :-)
Klasicky uvaříme špagety, které směsí polejeme. Na závěr můžeme dát strouhaný sýr.
Snad Vám bude chutnat tak, jako nám. Talíř je vždy uplně vylízaný :-)
po uvaření
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Martitina
(upraveno)
22. 7. 2020, 9:58
To přece není boloňská omáčka To je jako by jste vařila segedín a místo vepřového tam dala krůtí a místo zelí kapustu. Jako může to být dobré, ale ten název nechápu a ten masox taky ne
omandra
(upraveno)
5. 4. 2020, 10:28
@Martitina
Pro rýpaly jsem název opravila.. Myslím,že si kazdy může vařit co chce,jak chce,ne?? A co máte za problém s masoxem?? Jestli vám nešmakuje,nedávejte a nemusíte příště urážlivě komentovat. Jak píši,převzala jsem od kamarádky,nikdy jsem nezkoumala,jak se dělá pravá boloňská omáčka, jestli víte, napište a nehrajte si na chytrou,takoví lidé jsou fakt nejlepší,česká povaha,vsichni všechno víme nejlíp a všichni všechno máme potřebu komentovat
P.A.V.L.A
(upraveno)
24. 8. 2014, 23:42
markid
(upraveno)
27. 4. 2013, 19:23
super dělala jsem minulý týden, všem moc chutnalo, tak dnes dělám znovu díky za recept
137
(upraveno)
28. 8. 2011, 12:57
já dělam se sekanýma rajčatama a jen z hovězího mletého . V receptu nechápu na co mouka a ten masox . Směs má zahustit zelenina
omandra
(upraveno)
24. 8. 2014, 20:28
@137
já dělám nejradši z domácího protlaku od babičky (takže vlastně také sekaná rajčata ) a jinak mouka na zahuštění, ale fakt jen trochu, nic extra, té zeleniny tam zas až tolik není,prakticky jen pórek a ten to tedy moc nezahustí
Žirafka1
(upraveno)
27. 4. 2013, 20:04
@137
Také mě zde chybí rajčata, dále strouhaná kořenová zelenina a určitě bych boloňské špagety dělala na olivovém oleji. Mouku vůbec nepoužívám.....vařím tak dlouho,až se tekutina z rajčat a protlaku naprosto zredukuje a omáčka krásně obalí špagety Pravá boloňská omáčka není právě moc rychlá,ale celkem pracná - pokud je to pravá italská.....někdo přidává i víno a nechá vyvařit atd. Je to ale naprostá lahůdka
omandra
(upraveno)
24. 8. 2014, 20:31
@Žirafka1
a jinak já tu nikde nepíši,že se jedná o pravou boloňskou omáčku, o kořenové zelenině nic nevím, nevím, proč bych ji tam musela dávat, snad mohu dát recept takový, jak jej dělám já a ne tak, jak jej dělají všichni nebo se "má dělat" nejsem žádná extra kuchařka, tak proč si neudělat ke špagetám něco jednoduššího a rychlého a přitom velice chutného .. a víno, pivo apod. nerada používám k vaření, to radši vypiju
omandra
(upraveno)
30. 8. 2011, 20:49
@137
mouka proto, neb kromě pórku zde žádná zelenina není, která by směs zahušťovala a mouky je uplné minimum (není to žádná "moučná" omáčka..) a masox je kvůli lepší chuti, dělala jsem i bez něj, ale nebylo to ono, pořád tomu něco chybělo
anaba
(upraveno)
28. 8. 2011, 12:32
přes týden asi vyzkouším,chlapi tohle milujou
Vera N
(upraveno)
26. 8. 2011, 23:56
Zrušený účet
(upraveno)
26. 8. 2011, 10:07
Dělám naprosto stejně A s tím protlakem máte pravdu, kupované nemají tu správnou chuť, kolikrát se mi nepodařilo dobře ochutit rajskou omáčku, protože základ stál za houby
omandra
(upraveno)
28. 8. 2011, 11:10
@
přesně tak, ty protlaky z obchodu.. škoda mluvit, je to bestak samý éčko a kdoví co, není nad domácí protlak, a když ho člověku udělá babička, tak ještě lepší
fizy
(upraveno)
11. 2. 2012, 16:52
@omandra
tak a teď ještě ten recept na domácí protlak ....
fizy
(upraveno)
11. 2. 2012, 16:50
@omandra
tak a teď ještě ten recept na domácí protlak ....