Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Omáčka z domácího protlaku a mletého masa na špagety (recept od kamarádky z Valašska :-)) VELICE RYCHLÉ!!

0.0
Omáčka z domácího protlaku a mletého masa na špagety (recept od kamarádky z Valašska :-)) VELICE RYCHLÉ!!

Potřebné ingredience

250 g mletého masa (nebo dvojnásobek podle počtu strávníků), 2 - 3 lžíce hladké mouky (na zahuštění,kdo má radši řidší,vynechá), 200 g rajčatového protlaku (nejlépe domácí, je to úplně jiná tisíckrát lepší chuť a už se pak nemusí ani moc dochucovat), voda, 1 x menší pórek, 1 x masox, 3 stroužky česneku, bazalka

Postup přípravy

Mleté maso osmahneme na lžíci sádla (nemusí být). Po opražení zaprášíme moukou, promícháme, přidáme protlak, opět zamícháme a zalejeme potřebným množstvím vody, aby měla směs omáčkovitou konzistenci (dala jsem asi necelý litr, dost se vyvaří). Přivedem k varu, přidáme pórek pokrájený na kolečka, masox (kdo má radši výraznější chuť) a dusíme podle potřeby asi 10 - 15 minut (sledujeme, dokud se masox zcela nerozpustí). Poté přidáme prolisovaný česnek, ještě krátce povaříme (maso nesmí být tuhé) a nakonec dochutíme bazalkou. Podle potřeby dosolíme či jinak dochutíme. Díky masoxu a výbornému protlaku však není třeba již dochucovat :-)

Klasicky uvaříme špagety, které směsí polejeme. Na závěr můžeme dát strouhaný sýr.


Snad Vám bude chutnat tak, jako nám. Talíř je vždy uplně vylízaný :-)

po uvaření

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Martitina (upraveno) 22. 7. 2020, 9:58
To přece není boloňská omáčka +o( To je jako by jste vařila segedín a místo vepřového tam dala krůtí a místo zelí kapustu. Jako může to být dobré, ale ten název nechápu a ten masox taky ne (zip)
omandra 5. 4. 2020, 10:28
@Martitina Pro rýpaly jsem název opravila.. Myslím,že si kazdy může vařit co chce,jak chce,ne?? A co máte za problém s masoxem?? Jestli vám nešmakuje,nedávejte a nemusíte příště urážlivě komentovat. Jak píši,převzala jsem od kamarádky,nikdy jsem nezkoumala,jak se dělá pravá boloňská omáčka, jestli víte, napište a nehrajte si na chytrou,takoví lidé jsou fakt nejlepší,česká povaha,vsichni všechno víme nejlíp a všichni všechno máme potřebu komentovat :-S
P.A.V.L.A 24. 8. 2014, 23:42
(Y) (Y) (Y)
markid 27. 4. 2013, 19:23
super (Y) dělala jsem minulý týden, všem moc chutnalo, tak dnes dělám znovu (F) díky za recept (hello)
137 28. 8. 2011, 12:57
já dělam se sekanýma rajčatama a jen z hovězího mletého (Y) (Y). V receptu nechápu na co mouka a ten masox *-). Směs má zahustit zelenina (L)
omandra 24. 8. 2014, 20:28
@137 já dělám nejradši z domácího protlaku od babičky (takže vlastně také sekaná rajčata ,-) ) a jinak mouka na zahuštění, ale fakt jen trochu, nic extra, té zeleniny tam zas až tolik není,prakticky jen pórek a ten to tedy moc nezahustí ,-)
Žirafka1 (upraveno) 27. 4. 2013, 20:04
@137 :-$ Také mě zde chybí rajčata, dále strouhaná kořenová zelenina a určitě bych boloňské špagety dělala na olivovém oleji. Mouku vůbec nepoužívám.....vařím tak dlouho,až se tekutina z rajčat a protlaku naprosto zredukuje a omáčka krásně obalí špagety (flower) (hello) Pravá boloňská omáčka není právě moc rychlá,ale celkem pracná - pokud je to pravá italská.....někdo přidává i víno a nechá vyvařit atd. Je to ale naprostá lahůdka
omandra 24. 8. 2014, 20:31
@Žirafka1 a jinak já tu nikde nepíši,že se jedná o pravou boloňskou omáčku, o kořenové zelenině nic nevím, nevím, proč bych ji tam musela dávat, snad mohu dát recept takový, jak jej dělám já a ne tak, jak jej dělají všichni nebo se "má dělat" *-) nejsem žádná extra kuchařka, tak proč si neudělat ke špagetám něco jednoduššího a rychlého a přitom velice chutného .. a víno, pivo apod. nerada používám k vaření, to radši vypiju ,-) ,-)
omandra 30. 8. 2011, 20:49
@137 mouka proto, neb kromě pórku zde žádná zelenina není, která by směs zahušťovala a mouky je uplné minimum (není to žádná "moučná" omáčka..) a masox je kvůli lepší chuti, dělala jsem i bez něj, ale nebylo to ono, pořád tomu něco chybělo
anaba 28. 8. 2011, 12:32
přes týden asi vyzkouším,chlapi tohle milujou |:o) |:o)
Vera N 26. 8. 2011, 23:56
(Y) (Y) (Y)
Zrušený účet 26. 8. 2011, 10:07
Dělám naprosto stejně (Y) A s tím protlakem máte pravdu, kupované nemají tu správnou chuť, kolikrát se mi nepodařilo dobře ochutit rajskou omáčku, protože základ stál za houby +o(
omandra 28. 8. 2011, 11:10
@ přesně tak, ty protlaky z obchodu.. škoda mluvit, je to bestak samý éčko a kdoví co, není nad domácí protlak, a když ho člověku udělá babička, tak ještě lepší (clamp)
fizy 11. 2. 2012, 16:52
@omandra tak a teď ještě ten recept na domácí protlak :-)....
fizy 11. 2. 2012, 16:50
@omandra tak a teď ještě ten recept na domácí protlak :-)....

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie