Rajčatový protlak podle mé babičky
Potřebné ingredience
4 kg rajčat (domácích), 4 velké cibule, 30 g česneku, 60 g soli, půl malé lžičky palivé papriky, 2 velké lžíce sladké papriky, 5 bobkových listů, 4 kuličky nového kořeni, 50 cukerínů, 1 lžíce skořice, 2 hřebíčky, špetku zázvoru a anýzu, 125 ml octa
Postup přípravy
Vše vaříme dohromady asi 2 hodiny na mírném plameni, pak rozmixujeme, případně i prepasirujeme (komu vadí semínka z rajčat). Horké dáváme do sklenic a sterilizujeme 20 min na 80…
Kuřecí řízečky s lečem - VELICE RYCHLÁ A SNADNÁ…
Potřebné ingredience
1 kg kuřecího masa, 1 velké lečo, 1 solamyl (250 g), 5 vajíček, 1,5 dl oleje, 1 polévková lžíce vegety, 0,5 kávové lžičky soli
Postup přípravy
Maso nakrájíme na nudličky, dáme do mísy, přecedíme lečo a přidáme k masu (bez láku), přidáme solamyl, vejce, olej, vegetu a sůl.
Vše smícháme a necháme přes noc v lednici …
Segedínský guláš z Loskutáka
Potřebné ingredience
400 g vepřového masa z plecka a bůčku (ale já dávám cokoliv, co je z vepřového po ruce ;-) ), 300 g kysaného zelí, 2 cibule, pepř, sůl, 2 lžíce mouky, 200 ML smetany, 3 lžíce sladké papriky, 2-4 bobkové listy, 4-6 kuliček nového koření
Postup přípravy
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, cibuly nakrájíme na větší kousky a přidáme ji k masu, dáme papriku, promícháme, aby se maso s paprikou pěkně spojilo, přidáme…
Omáčka z domácího protlaku a mletého masa na špagety …
Potřebné ingredience
250 g mletého masa (nebo dvojnásobek podle počtu strávníků), 2 - 3 lžíce hladké mouky (na zahuštění,kdo má radši řidší,vynechá), 200 g rajčatového protlaku (nejlépe domácí, je to úplně jiná tisíckrát lepší chuť a už se pak nemusí ani moc dochucovat), voda, 1 x menší pórek, 1 x masox, 3 stroužky česneku, bazalka
Postup přípravy
Mleté maso osmahneme na lžíci sádla (nemusí být). Po opražení zaprášíme moukou, promícháme, přidáme protlak, opět zamícháme a zalejeme potřebným množstvím vody, aby měla směs…
Kyselica (recept od přítelkyně z Valašska)
Potřebné ingredience
5 brambor, 2 valašské klobásy, půl sáčku kysaného zelí, 1 sladká smetana (nebo zakysaná), 1 vejce, kmín, sůl, (pepř, česnek)
Postup přípravy
- brambory nakrájíme na kostky, stejně i klobásy, obojí dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kmín, osolíme a necháme vařit, dokud nejsou brambory měkké (asi půl hodiny)
-…
MAKOVEC Z NEMLETÉHO MÁKU s bílou čokoládovou čepicí…
Potřebné ingredience
220 g nemletého máku, 200 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 200 g margarínu, 4 vejce, 1,5 dl mléka, 1 sáček prášku do pečiva, špetka soli, 200 g bílé čokoládové polevy, švestková povidla (rum), nebo mameláda
Postup přípravy
V míse vyšleháme žloutky a margarín se třemi čvrtinami cukru (150 g) do pěny. V jiné míse smícháme mouku s mákem a práškem do pečiva. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého…
miništrůdlíčky - jak se podařily mně :-)
Potřebné ingredience
lístkové těsto, strouhanka, vejce, olej, cukr, vanilka, jakákoliv náplň - jablka, jahody, ostružiny,...
Postup přípravy
těsto rozválíme, vytvoříme čtverce, na jednu půlku orestovaná strouhanka, na ni ovoce, druhá půlka - rýhy rádýlkem nebo nožem, okraje potřít vejcem a stranu s prořízlými otvory…
Letní těstovinový salát
Potřebné ingredience
250 g vřetének (těstoviny), 100 g žampiónů (nejlépe čerstvé), citronová šťáva, 1 červená + 1 zelená paprika, 120 g tvrdého sýra (nebo sýr podle chuti, neměla jsem tvrdý, tak jsem dala 1 bílý sýr Akawi Ranko), okurek..... Na zálivku: 6 lžic oleje, trochu octa, 1 střední cibule, pažitka (nemusí být), sůl, trošku cukru
Postup přípravy
Příprava zálivky:
ve skleničce s uzávěrem promícháme olej, ocet, jemně nakrájenou cibuli, pažitku, sůl, cukr a dobře protřeseme. Necháme chvíli odležet.