Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

MAKOVEC Z NEMLETÉHO MÁKU s bílou čokoládovou čepicí plněný povidly (podle časopisu Delikatesy)

0.0
MAKOVEC Z NEMLETÉHO MÁKU s bílou čokoládovou čepicí plněný povidly (podle časopisu Delikatesy)

Potřebné ingredience

220 g nemletého máku, 200 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 200 g margarínu, 4 vejce, 1,5 dl mléka, 1 sáček prášku do pečiva, špetka soli, 200 g bílé čokoládové polevy, švestková povidla (rum), nebo mameláda

Postup přípravy

V míse vyšleháme žloutky a margarín se třemi čvrtinami cukru (150 g) do pěny. V jiné míse smícháme mouku s mákem a práškem do pečiva. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého zašleháme zbylý cukr (50 g). Do žloutkové pěny opatrně vmícháme mléko a nalijeme ji do mísy s moukou a mákem. Pomalu promícháváme a postupně přidáváme sníh, až vznikne hladké těsto. Nalejeme do do vymazaného a vysypaného pekáče (lepší je asi na pečicí papír), vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečeme asi 40 minut (podle trouby:-). Upečené těsto vyklopíme z pekáče, podélně rozkrojíme na dva pláty (nejjednodušší je to nití), spodní díl potřeme povidly popř. marmeládou a přiklopíme vrchním plátem. Třetinu polevy (čokolády) necháme vychladnout v ledničce a pak ji nastrouháme na hrubém struhadle na hoblinky. Zbytek rozpustíme ve vodní lázni (přidávám ještě kousek 100% tuku) a rozetřeme na makovec. Když začne poleva tuhnout, posypeme ji hoblinkami a necháme zcela stuhnout. Podle fantazie můžeme ještě dozdobit např. lentilkami či čímkoliv jiným podle chuti a fantazie, ale nemusí být. Makovec je výborný "jen" s polevou!!
Dobrou chuť!
Zkuste, určitě bude chutnat!

hotové těsto vlijeme do pekáče popř. do dortové formy nebo i jiné podle toho, jaký chceme mít tvar (já ho jednou dělala do formy "kapr" a vypadal parádně! :-)

je hotovo
(až ho budu dělat příště, zkusím vyfotit podrobnější obrázkový postup)

pro tatínka k narozeninám. Pekli jsme s manželem klasicky na plechu, ale pozor, korpus se pak po rozkrojení dost láme, takže bych doporučovala alespoň z dávky a půl příště udělat, pokud chceme péct na klasickém obdélníkovém plechu

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Yla 8. 4. 2011, 14:03
mám ráda makovec a momentálně doma nemám si na čem umlet mák,takže mě tento recept vysloveně potěšil, už se peče a těším se na výsledek (Y)
omandra 18. 5. 2011, 20:30
@Yla tak doufám, že se povedl, paní Ilono. A hlavně, že chutnal :-)
žabada 4. 4. 2011, 11:03
,-) ,-) to je recept akorát pro mne, nerada melu mák ,-) díky :-)
marcelau 2. 4. 2011, 19:24
to vypadá krásně, to bude asi moc veliká dobrůtka (child9) (hello) (child8)
omandra 2. 4. 2011, 22:26
@marcelau díky!dobrůtka to rozhodně je, těm, kteří mají rádi mák, tak můžu jedině doporučit, i když je to trošku pracnější, stojí to za to (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie