Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Potahovaný - Šmoulinka

0.0
Potahovaný - Šmoulinka

Potřebné ingredience

dort pro dceru. Letos žádné modelování 3D dortu nebo postaviček. Trochu jsem ji tentokrát odbyla, ale musím říct,že zabrat mi dal taky. Nechala jsem si všechno na jeden den, trochu nestíhačka. Navíc k oslavenkyni přibyla dvouměsíční sestřička a ta se nechtěla nechat přemluvit,aby ten den prospala. Takže při hňácání potahové hmoty jsem zároveň ještě nohou jezdila s kolíbkou uspávala, to malý ubrečený škvrně. Ale radost nakonec dcera měla, takže účel byl splněn :-) A první co vzalo za své, byla Šmoulinka :-)

Postup přípravy

Na netu jsem si našla předlohu pro šmoulinku tady: http://www.postavy.cz/smoulinka/obrazky/
vytiskla do požadavané velikosti a pak přes fólii vytlačovala obrys na vyválený plát mléčného marcipánu a pak vyřízla.

Průměr dortu: 26cm

Korpus:
Mramorový dort: 375g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 6 vajec, 360g cukru moučka, 250ml oleje, 125 ml vroucí vody, kakao
Postup: bílky ušlehat s polovinou cukru, v druhé míse ušlehat žloutky s druhou polovinou cukru, může se přidat vanilkový cukr. Postupně přilévat olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodou.
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme kakaem.
Do formy (na dně s pečícím papírem - strany nevymazávám) střídavě klademe na střed těsto po lžících - 1lžíce tmavého a 2lžíce světlého těsta.
Péct na 150stupňů s větrákem cca 55min.

VANILKOVÝ KRÉM
1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukr
Postup:
Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za občasného zamíchání necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: jen přidat do části krému kakao a trošku rumu a znovu vyšlehat.

DOMÁCÍ FONDANT - 1 PL želatiny, 1/4 hrnku studené vody(62ml), 1ČL AROMA-MANDLOVÉ MŮŽE BÝT JAKÉKOLIV, 1/2 hrnku-125ml medu (příp. kukuřičného sirupu), cca 900 g prosátého moučkového cukru - záleží jak se směs zpracovává, 1/2 ČL ztuženého tuku

Šmoulinka:
Falešný marcipán podle Arielll:
100g sušeného polotučného mléka, 100g moučkového cukru, 1,5 lžičky oleje, 2 lžíce pšeničného (kukuřičného sirupu) - lžíci nestírat prstem, nechat volně stéct, trocha vody (asi 15ml - velmi opatrně, raději méňe a kdyžtak přidávat podle konzistence, já pak nenalívám,ale zapracovávám namočenýma rukama)
Postup: vše smíchat dohromady

detail

bok

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

blanuse 13. 9. 2011, 20:35
je super (clamp) (clamp) (clamp)
Fish bone 13. 9. 2011, 19:13
Dobrý den....dort je opravdu kouzelný :)jste šikulka tvořit něco tak hezkého za bojových podmínek (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (F) |:o) (F) |:o)Pokoušela jsem pracovat s marcipánem ale bohužel nejde mi potáhnou korpus,zkoušela jsem tvorbu dvou marcipánů al e nezadařilo se lepí se a taje.. S pozdravem Mirka
pavlis 13. 9. 2011, 19:35
@Fish bone Děkuju moc za pochvalu, bylo to opravdu náročný ,-) S tím marcipánem... proto já potahuju dorty jen tou domácí potahovou hmotou. Musí se jen vystihnout správná tuhost, když otočím v ruce hmotu nesmí mi rychle stékat dolů. Pak vím,že z dortu nepoteče a pravidlo že se pod potahovku nedává moc krému a potahuje se až dobře vychlazený je stejne jako u potahování marcipánu. Ještě v lednici dávám na zadní stěnu alobal.
HHaannuullee 12. 9. 2011, 13:19
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie