Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Rýžové kuličky s kokosem

0.0
Rýžové kuličky s kokosem

Potřebné ingredience

Ingredience: * 200 g uvařené bílé rýže * 40 g medu * 40 g mletého kokosu * případně 20 g rýžového nápoje „Zajíc“ * 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * pár celých oloupaných menších mandlí

Postup přípravy

Mezi rychlé vánoční cukroví můžeme zařadit i tyto dezertní kuličky z vařené rýže. Jsou dosti podobné klasickým bílým kuličkám „Rafaelo“, ale na rozdíl od nich jsou méně tučné a tudíž vhodné i do dietního režimu jak pro oslabenou slinivku, tak i pro nemocné celiakií.

Kokos je z velké části nahrazen uvařenou rýží, která zde zastupuje i tukovou složku. Spojení v kompaktní kuličku je umožněno medem. Výrazné citrónové příchuti je docíleno zakápnutím dvěma kapkami aromatického citrónového oleje i pro vnitřní užití od firmy „Just“.

Rýži si přebereme, dobře propláchneme a v dvojnásobném množství vody ji uvaříme se špetkou soli do měkka. Vaříme tak, aby se všechna voda vyvařila a nakonec ji ještě necháme „dojít“ v peřinách. Takto bude po dvou až třech hodinách úplně měkká a absorbuje veškerou vodu, ve které se vařila.

Z uvařené prochladlé rýže si oddělíme 200 g a zamícháme do ní med a kokos. Chceme-li mít rýžové kuličky více s mléčnou chutí, tak do rýže přimícháme ještě trochu rýžového sušeného nápoje. Ale nemusí se.

Zde uvedenou variantu jsem připravovala dietněji i bez tohoto „mléka“ a kuličky byly velmi chutné.

Nakonec hmotu zakápneme trošku aromatickým citrónovým olejem a v rukou tvarujeme malé kuličky. Do každé kuličky vložíme celou oloupanou mandli. Hotové kuličky obalíme v kokosu a dáme do ledničky ztuhnout.

Uchováváme v chladu a doporučuji do dvou až tří dnů sníst. Toto cukroví nejvíce chutná čerstvě zchlazené.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zdislavka 12. 12. 2011, 11:18
Milá Lenko, díky za spoustu receptů na zdravé cukroví!!! (Y) :-) (Y) Já jinak moc nepeču, protože to není zdravé. Ale letos díky Vám bude u nás cukroví dost! |:o) Přeji krásné Vánoce (stromecek) s pozdravem Markéta S. (kolednici)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie