Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 89 návštěvníků)

Karamelový sen - křupavé košíčky s karamelem

0.0
Karamelový sen - křupavé košíčky s karamelem

Potřebné ingredience

250 gr. karamelových sušenek lotus, 250 gr. másla, 1 plechovka salka svařeného na karamel, 1 balení mandlových lupínků, sůl

Postup přípravy

Sušenky nadrobte do mísy, jde je rozdrobit v robotě, já to dělala v sáčku klepáčkem na maso, přesypte do mísy, přidejte 120 gr. změklého másla a prsty hněťte do těsta. Hotové těsto natlačte prsty do formiček na košíčky a pečtě při teplotě 175 stupňů 8 minut. Trošku mi to vystouplo, ale ihned po vytažení jsem lžičkou opět vytlačila důlek do košíčku, musí to být ale opravdu hned. Sem tam někdo napíše, že se mu rozpadají, ano, těsto se drolí, ale dělala jsem už vícekrát a můj postup jak nejlépe a nejšetrněji vyklopit je: Po vytažení nechce zchladnout jen doslova pár minut, musí to být teplé, tak když jste schopni formičku vzít do ruky, klepněte, mělo by to lehce vypadnout. V tuto chvíli jsou ale ještě opravdu hodně křehké, takže košíček nechte ležet tak jak je pár minut, jakmile zchladne, zpevní se a bude hezký a nebude se již rozpadat, pak s ním můžete manipulovat dál - otočit jej, naplnit atd.
Salko se dá již koupit hotové svařené na karamel, občas jsem ho viděla i v akci. Anebo si uvařte své, přes hodinu v tlakovém hrnci anebo dvě hodiny v obyč. hrnci. Je ale fakt, že do tohoto receptu jsem nespotřebovala celé a tak mi půlka zůstala. Příští rok to možná udělám tak, že svařím salko - tedy piknik v tubě, třeba 3 kusy ať vždy spotřebuji vše najednou. Anebo použiji pak do jiného receptu. Salko svařujte den předem.
Vyšlejte zbytek másla, přidejte salko a máte skvělý krém. Naplňte jím košíčky, dělala jsem to zdobičkou, stejnou jako dělám třeba pařížské rohlíčky co mám v receptech. Košíčky mám kovové malinké, ale už pár maminek dělalo v malých papírových košíčcích, kde to pak i nechaly, myslím, že to je taky super nápad.
Mandle vsypejte do rendlíku, zalijte 200 ml vody, přidejte lžičku soli a minutu vařte. Sejměte z ohně až po 10ti minutách cca slijte vodu, mandle osušte a opečte v troubě nasucho na plechu dozlatova klidně rovněž můžete udělat dříve než začnete s košíčky. Ozdobte jimi košíčky.
Slané plátky mandí neuvěřitelně zvýrazní chuť karamelu i košíčků.
Recept není můj, byl v časopise Albert, inspirovala jsem se a můžu jen doporučit.
Z tohoto množství není košíčků nějak hodně moc, ale je to opravdu taková delikatesa, která se snad ani nesmí jíst ve velkém :-))

"těstíčko"

Natlačíme do košíčků

A detail :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

RenaeL 18. 12. 2016, 13:34
Prave hotove a super! Doporucuji opravdu davat do papir. kosicku a bud to v nich nechat, nebo vytahnout az po zchladnuti, ja nechala zchladnout venku. (andel)
adriM 19. 12. 2016, 21:32
@RenaeL Super, jsem ráda, že se povedlo. Já letos dělala přesně podle postupu v receptu uvedeném - do kovových formiček a povedly se všechny do jedné, časem to člověk prostě vychytá |:o) Hezké Vánoce (andel)
RenaeL 19. 12. 2016, 22:21
@adriM Už jsme polovinu snědli ,-) Krásné a poklidné svátky! (andel)
jarla 2. 12. 2014, 16:46
vyzkouším (Y) (Y)
adriM 5. 12. 2015, 0:21
@jarla Tak a jdeme zase na to (andel) |:o)
johnynka 2. 12. 2014, 13:20
vyzkouším (F)
vinil 3. 1. 2013, 15:50
Letos jsem také zkusila. Je to opravdu sladká mňamka. Dělala jsem těsto rovnou do nejmenších papírových košíčků a nechala upečené v nich. Jen ten karamel jsem měla nějaký hustý...dělala jsem přesně podle návodu...Na Vaší fotografii je ten karamel jakoby "rozteklý". Nevím, kde jsem udělala chybu...předem díky za rady. S pozdravem Lenka.
žingi 2. 12. 2014, 13:00
@vinil a to bylo právě lepší,když byl hustší,aspoň šel pěkně nazdobit zdobičkou (Y)
adriM 4. 1. 2013, 15:33
@vinil Leni jsem rada, ze chutnalo. Hustota karamelu zalezi na tom jak dlouho karamel varite. Ja osobne bych ale radeji hustsi, protoze kdyz vyteka tak je to taky nic moc, i kdyz on je tekutejsi maximalne zpocatku, jak ztuhne v chladu tak uz je to dobre (Y) Myslim, ze chybu jste neudelala (F)
žingi 27. 12. 2012, 15:15
(flower)tak jdu konečně chválit recept,ikdyž se košíčky víc lámou,ale za to měly velký úspěch (Y)bohužel jsem dělala jen z 1/2dávky a už nám chybí ,-)krém jsem si dělal podle sebe(teda jen poměr),taky karamel salko+máslo (Y) (Y) (Y) (andel)
adriM 28. 12. 2012, 12:06
@žingi Jani polovicni davka je malo to je fakt ,-) Jsem moc rada, ze chutnaji, u nas maji letos taky opet uspech (Y)
Helča+2 19. 12. 2012, 18:59
Ahoj, prosím o radu. Dneska jsem tyto úžasné košíčky upekla, chuťově nemají chybu, ale nejdou mi vůbec vyklopit. Prostě klepnu košíčkem a vypadne rozdrobené sice upečené těsto. Nevíte čím to může být? Moc děkuji H.
adriM 20. 12. 2012, 8:36
@Helča+2 Heli nechavate to nejdrive vychladnout? Ja nemusela klepat nejak hodne, jen jemne a slo to ven :-$
sonije81 18. 12. 2012, 11:07
Tak tyhle košíčky jsou naprosto božííí (Y) (Y) (Y) Udělali jsme je už před dvěma dny a z dvojnásobné dávky, ale mám strach, že do Vánoc nevydrží ,-) Jsou tak vynikající, že je všichni chodíme "potají" ujídat ,-) Opravdu díky za inspiraci (L) tyhle košíčky totiž budeme dělat každý rok ^o) Přejeme všem nádherné Vánoce (kolednici) (pohoda) (darecek) a šťastný Nový rok (silvestr) (sampus) Soňa + Kuba + Marička + Natálka + Sárinka (pusa)
adriM 18. 12. 2012, 18:12
@sonije81 Jé Soni jsem moc ráda, že se někomu povedly. Já dělala včera a taky si nemůžem vynachválit, u nás jsou naštěstí líní chodit na to na cukroví ven, takže na Vánoce určitě budou :-D Krásné svátky i vám (andel)
ajina28 3. 12. 2012, 21:04
tak ted jsem je dodělala,mám to nějaký mastný ty košičky ale už jsou i nazdobený na balkoně a tuhnou :-) tak uvidíme zítra přijde mi to trošku sladší ale (X) (Z) to určo vadit nebude :-) a mandlema jsem to teda zasypala trošku víc zítra přidám foto :-)
adriM 8. 12. 2012, 12:01
@ajina28 Jani já dělala loni poprvé a při tom pečení se to zdá mastné, to je fakt, ale jak to zatuhne, není to vůbec znát. Někteří na tohle cukroví vzpomínali celý rok u nás ,-) Sladší to je, to každopádně (F)
ivculinek 12. 11. 2012, 10:32
Dobrý den, kde koupím ty sušenky Lotus??? Jak vypadají?? Moc děkuji za radu Ivana V.
adriM 13. 11. 2012, 14:56
@ivculinek Ivi co vím já, tak bývají v Kauflandu, Globusu a myslím, že i v tescu. Myslím, že v každém větším HM. Vypadají třeba takto: http://www.vegshop.cz/sladkosti/203-lotus-karamelove-susenky-250g-vegan.html, někdy mají trošku jiný obal, ale v podstatě jsou stejné. A jsou vynikající (Y)
Hanzy 12. 11. 2012, 16:55
@ivculinek doufám,že nebude vadit,že odpovím za autorku,já kupuji lotus v kauflandu,máme je rádi a tenhle recept určitě vyzkouším :-)
adriM 13. 11. 2012, 14:56
@Hanzy Jé Oli určitě nevadí, máte pravdu, sušenky samy o sobě jsou moc dobré. (Y)
taba 23. 12. 2011, 9:16
..není to strašlivě sladké???
adriM 23. 12. 2011, 15:50
@taba Moni sladké to je, ale myslím, že strašlivě ne ,-) Pokud někdo nemá rád sladké, tak to asi nebude "šálek" jeho kávy, ale je to taková delikatesa, která se snad ani nedá jíst ve velkém (kolednici)
Ledura 23. 12. 2011, 8:27
(Y) (Y) (Y)
Jorix 19. 12. 2011, 22:23
Taky jsem je dělala :-) Jsou moc dobré... pekla jsem je v malých papírových košíčcích, a v těch jsem je pak i nechala. Trochu jsem se bála, že se to těsto bude drolit, ale po upečení to bylo pěkně pevné :-)
adriM 23. 12. 2011, 14:03
@Jorix Jani super, že se povedly i vám. S papírovým košíčkem to je fajn nápad (F)
Silvík3 19. 12. 2011, 11:16
Dobrý den, do jakých košíčků jste těsto plnila? Mám jenom košíčky na mufíny, ty jsou asi velké, že jo?
adriM 19. 12. 2011, 14:32
@Silvík3 Jsou to malinkate formy na kosicky, koupene ve stanku s formickami... Na muffiny budou skutecne velke si myslim. Staci jakakoliv mensi formicka trosicku hlubsi.
Silvík3 19. 12. 2011, 22:02
@adriM Tak už mám hotovo (hello). Půlku jsem naplnila do malých papírových košíčků (clamp) (clamp) (clamp) to šlo krásně ven, ale druhou půlku do plechových zakoupených košíků a ty mi nešly vůbec vyklepnout :-o :-o. Já doporučuji raději ty papírové (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Jinak chuťově s Váma souhlasím, také tyto sušenky miluju (zajic) a manžel hned několik košíčků ochutnal ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)!!!!!!!!!!!! Krásné svátky (stromecek) plné dobrůtek (darecek) (pernicek) (kolednici)
adriM 20. 12. 2011, 12:32
@Silvík3 Silvi super, jsem ráda, že vám chutnají (clamp) Mně šly teda vyklepnout perfektně, vždy hned napoprvé, inspirace pro ostatní, určitě to pak bude vypadat nádherně. Hezké svátky i vám (kolednici)
EvcaM 18. 12. 2011, 18:04
Také jsem košíčky dělala - výsledek byl ale katastrofální, podle receptu z alberta tam bylo moc másla a v košíčkách to po upečení doslova taklo, přidala jsem teda ještě sušenky, pak to drželo už pohromadě, ale chuťově nic moc, je to strašně máslové, takže já se chystám udělat klasické linecké košíčky s touto náplní
adriM 19. 12. 2011, 15:38
@EvcaM Evi ja delala presne podle casopisu, sice to v troube trosku bublalo,nedavala jsem formicky preplnene, ale po vychladnuti to opet krasne ztuhlo, maslo to jen zjemnilo.. Ale ja mam ty lotusky celkove hodne rada, hodne mi to voni tyhle kosicky, je to zase neco jineho nez klasicke tesco. Samozrejme kazdy mame jine chute :-) Hezke svatky (andel)
marcelau 18. 12. 2011, 6:39
vypadají fantasticky (Y)
adriM 19. 12. 2011, 15:38
@marcelau Dekuji Marcel :-)
čukyna 17. 12. 2011, 21:12
také jsem se inspirovala v Albertu, jsou opravdu úžasné a celkem jednoduché (Y)
adriM 18. 12. 2011, 18:56
@čukyna Pavli jsem ráda, že máte stejný názor (clamp) (Y)
Rejža 17. 12. 2011, 20:47
No tak to budu muset asi nutně udělat :^)vypadá to dost jedle (Y) (Y)
adriM 18. 12. 2011, 10:04
@Rejža No Ali ani nebudu psát jak to chutná :-D Dejt vědět jestli jste se do toho pustila, ani to není nějak pracné (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie