Chilli con carne - vynikající a skoro bez práce!

Potřebné ingredience
1 velká cibule, půl kila mletého hovězího (ne vepřové, ne buřty!), několik dobře zralých rajčat (v zimě krájených konzervovaných, NE KEČUP!), 1 sklenice hovězího vývaru (cca 3 deci až půl litru), 2 větší stroužky česneku, 1 červená paprika, mletá paprika na zaprášení (buď sladká, nebo napůl sladká a pálivá), kmín, lžíce chilli (bohatě stačí, ale třeba pro pány tvorstva můžete dát i víc :)), necelého půl kila červených fazolí (můžou být i z konzervy, ale jen v nálevu, ne v žádné omáčce), dva nastrouhané čtverečky čokolády (hořké nebo na vaření), trocha oleje.
Postup přípravy
Nejdřív si na kostičky nakrájím papriku a cibuli, česnek nakrájím na malé kousky. Na hlubší pánvi nebo v hrnci si nechám rozpálit olej (stačí ho trošku, určitě ne na zakrytí celého dna), pak tam hodím cibuli nakrájenou na kostičky a nechám ji trochu změknout. Když změkne cibule, přihodím papriku a česnek, stáhnu plamen tak na půlku a nechám 5-10 minut za občasného míchání. Pak přidám chilli, zapráším paprikou a přisypu trochu kmínu. pořádně zamíchám a nechám tak pět minut. Pak přidám maso, které si buď vařečkou nebo vidličkou rozdělám na co nejmenší kousky a nechám pěkně osmahnout. přidám nakrájená rajčata (nebo konzervu krájených, pokud nejdou sehnat hezky zralá) a zase zamíchám, pak přileju sklenici hovězího vývaru a přivedu k varu, stáhnu plamen a nechám dusit pod pokličkou. Teď se o to čtvrt až půl hodiny vůbec nemusím starat. Až se mi to hezky podusí, přidám nastrouhanou čokoládu a zamíchám. pak přihodím fazole (pořádně sceděné) a trošku majoránky. přivedu k varu, stáhnu plamen a nechám dusit dalších 10 minut až čtvrt hodiny. A je hotovo!
Vývar vždycky dávám domácí, dělám ho hodně, v mrazáku vydrží a je to mnohem lepší než masox.
Vařím to ráda, nemusím to totiž moc kontrolovat a je to mňamka. Navíc je to jeden z mála spolehlivých způsobů, jak do rodinky nacpat luštěniny bez větších protestů :-D A ještě se to dá snadno zabalit jako oběd třeba do práce.
Recept je pro 4 velké jedlíky, u nás to většinou vyzbyde i na víc porcí.
Jíme to buď s dobrými čerstvými rohlíky nebo chlebem, ale dá se jíst skoro se vším.
Nemám čas to vždycky fotit, když to uvařím, tak zase můj dnešní ohřívaný oběd :-D
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu












