Zobrazit přihlášovací formulář

Mleté maso

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Chilli con carne z Apetitu

0.0
Chilli con carne z Apetitu

Potřebné ingredience

* 1 lžíci oleje
* 1 velkou cibuli
* 1 čerstvou červenou papriku
* 2 stroužky česneku
* 1 vrchovatou lžíci pálivého chilli (nebo
* 1 lžičku, pokud chcete jemnější pokrm)
* 1 lžíci sladké papriky
* 1 lžíci drceného kmínu
* 500 g mletého hovězího masa
* 1 kostku bujonu
* 400 g konzervovaných rajčat
* ½ lžíce sušené majoránky
* 1 lžíci cukru (podívejte se na tajný tip)
* 2 lžičky rajčatového protlaku
* 400 g sterilovaných červených fazolí
* sůl a pepř

Postup přípravy

Odzkoušeno i s tou čokoládou - super!!

1. Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. U cibule to půjde nejlíp, když ji přepůlíte od kořínků směrem ke stonku, oloupete a směrem od stonku krájíte na tenké plátky. Nedokrajujte je až do konce – u kořínku by měla držet pohromadě. Poté ji otočte a pokrájejte na kostičky. Papriku rozpulte, zbavte jádřince, opláchněte a nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

2. Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.

3. Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.

4. Na řadě je omáčka. Kostku bujonu rozpusťte ve 300 ml horké vody (obzvlášť snadno to jde v mikrovlnné troubě) a přilijte vývar do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.

5. Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

6. Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

Tajný tip
Čokoláda – to je váš překvapivý trumf! Jakákoli tmavá čokoláda (mléčná i hořká) totiž chilli con carne rázem promění ve skutečnou specialitu. Stačí, když místo lžíce cukru přidáte do hrnce zároveň s fazolemi jeden nebo dva čtverečky. Ale pozor, nepřežeňte to – přece nechcete, aby typické masité jídlo získalo čokoládovou příchuť!

Tak tady je připravená zelenina - nakrájená cibule, paprika a nasekaný česnek (česnek zásadně nelisuji, je pak hnusný, nasekaný má úplně jinou chuť)

Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit (na elektrickém sporáku to trvá o trochu déle). Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě chvíli, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.

Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.

Na řadě je omáčka. Kostku bujonu rozpusťte ve 300 ml horké vody (obzvlášť snadno to jde v mikrovlnné troubě) a přilijte vývar do pánve.

Přidejte konzervované rajčata. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.
Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

A můžete podávat s čím chcete podle chuti - já mám nejraději s rýží a kopečkem zakysané smetany.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Gahanka 30. 9. 2011, 21:31
Dnes jsem ho dělala k večeři a je opravdu výborné :)
JanaHovor 3. 10. 2011, 21:56
@Gahanka To jsem ráda (L)
Trója 20. 11. 2008, 9:42
(Y)Taky ho dělám.Zatím nejlepší chilli con carne, který jsem jedla........

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie