Croissant s postupem

Potřebné ingredience
250ml mléka, 60g cukru, lžička soli, 1 vejce, 500g polohrubé mouky, 1/2 droždí. Později 250g másla (ne do těsta).
Postup přípravy
Vykynuté těsto rozválíme na čtverec a položíme na něj vyválené máslo a zabalíme. Vyválíme do obdélníku a pak na třikrát přeložíme. Dáme na 30minut do lednice odpočinout. Pak opět vyválíme a zase přeložíme a tak 3x. Nezapomeneme hodně podsypávat moukou. Necháme odpočinout zabalené ve folii asi 2 hodiny v lednici. Pak těsto vyválíme a nakrájíme na trojúhelníky. Ty pak motáme od širší části ke špičce. Dáme na plech a tam je necháme asi 45 minut ještě kynout. Potřeme vejcem a pečeme na 170°C cca 15minut.
Croissanty je nejlépe jíst ještě teplé. Můžeme potírat nutelou, marmeládou nebo je jíst jen suché. Jestli si chcete schovat na horší časy, nejlepší je zmrazit je hned po upečení. Až je budete chtít, stačí je dát rozpéct do trouby a jsou jako čerstvě upečené.

Těsto zpracujeme a necháme vykynout.

Máslo dáme do igelitového pytlíku a vyválíme.

Vyválíme těsto a na šikmo na něj dáme vyválené máslo.

Rohy těsta přehneme a vytvoříme jakoby obálku.

Z obálky vyválíme obdélník.

Obdélník přeložíme na třetiny a dáme na 30 minut do lednice. Pak zase vyválíme na obdélník a zase složíme. Tak to opakujeme 3x.

Zabalíme do vlhké utěrky nebo do fólie a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout.

Naposledy vyválíme těsto. Rozkrojíme ho na 3 obdélníky (můžete i víc, jestli chcte mít croisanty menší nebo naopak jen na dva, chcete-li je mít větší). A ještě rozkrájejte na trojúhelníky.

Vezmeme jeden trojúhelníček, trochu ho nakrojíme ayb se lépe balil a těsto se nekrabatilo.

Balíme od široké základny ke špišce, kterou ještě trošku vytáhneme.

ZAbalený rohlíček trošku ohneme, položíme na plech, potřeme vajíčkem nebo mlékem a pečeme.

A pak už si jen vybrat náplň, kterou si croissant namažeme nebo baštit jen tak.
Nebo jiné:45dkg hladké mouky,75gr cukru,15gr soli,280ml mléka,2lžičky sušených kvasnic nebo kostku kvasnic.Velmi dobře vymíchat. Musí být vláčné,aby se dalo dobře rozvalovat. Dám ho do sáčku a do ledničky.
Nachystám si 25dkg másla,musí být změklé(trochu).Těsto rozválím na obdelník,na polovinu dám půlku másla rozkrájeného na plátky,přiklopím druhou polovinou dám zbytek másla a překlopím ještě napůl.
Rozválím a složím a tak to udělám minimálně 3x.Dám přes noc do lednice v sáčku.Ráno rozválím, vykrájím trojuhelníky .Před pečením potřu rozšlehaným vajíčkem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu







