Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Croissant s postupem

0.0
Croissant s postupem

Potřebné ingredience

250ml mléka, 60g cukru, lžička soli, 1 vejce, 500g polohrubé mouky, 1/2 droždí. Později 250g másla (ne do těsta).

Postup přípravy

Těsto zaděláme v pekárně nebo obvyklým způsobem. Postup je složitější, proto se raději podívejte do obrázkového postupu. Jestli něčemu nebudete rozumět, tak se ptejte... Croissanty jsou pracnější, ale výsledkem jsou úžasné křupavé rohlíčky.
Vykynuté těsto rozválíme na čtverec a položíme na něj vyválené máslo a zabalíme. Vyválíme do obdélníku a pak na třikrát přeložíme. Dáme na 30minut do lednice odpočinout. Pak opět vyválíme a zase přeložíme a tak 3x. Nezapomeneme hodně podsypávat moukou. Necháme odpočinout zabalené ve folii asi 2 hodiny v lednici. Pak těsto vyválíme a nakrájíme na trojúhelníky. Ty pak motáme od širší části ke špičce. Dáme na plech a tam je necháme asi 45 minut ještě kynout. Potřeme vejcem a pečeme na 170°C cca 15minut.
Croissanty je nejlépe jíst ještě teplé. Můžeme potírat nutelou, marmeládou nebo je jíst jen suché. Jestli si chcete schovat na horší časy, nejlepší je zmrazit je hned po upečení. Až je budete chtít, stačí je dát rozpéct do trouby a jsou jako čerstvě upečené.

Těsto zpracujeme a necháme vykynout.

Máslo dáme do igelitového pytlíku a vyválíme.

Vyválíme těsto a na šikmo na něj dáme vyválené máslo.

Rohy těsta přehneme a vytvoříme jakoby obálku.

Z obálky vyválíme obdélník.

Obdélník přeložíme na třetiny a dáme na 30 minut do lednice. Pak zase vyválíme na obdélník a zase složíme. Tak to opakujeme 3x.

Zabalíme do vlhké utěrky nebo do fólie a necháme v lednici 2 hodiny odpočinout.

Naposledy vyválíme těsto. Rozkrojíme ho na 3 obdélníky (můžete i víc, jestli chcte mít croisanty menší nebo naopak jen na dva, chcete-li je mít větší). A ještě rozkrájejte na trojúhelníky.

Vezmeme jeden trojúhelníček, trochu ho nakrojíme ayb se lépe balil a těsto se nekrabatilo.

Balíme od široké základny ke špišce, kterou ještě trošku vytáhneme.

ZAbalený rohlíček trošku ohneme, položíme na plech, potřeme vajíčkem nebo mlékem a pečeme.

A pak už si jen vybrat náplň, kterou si croissant namažeme nebo baštit jen tak.

Nebo jiné:45dkg hladké mouky,75gr cukru,15gr soli,280ml mléka,2lžičky sušených kvasnic nebo kostku kvasnic.Velmi dobře vymíchat. Musí být vláčné,aby se dalo dobře rozvalovat. Dám ho do sáčku a do ledničky.
Nachystám si 25dkg másla,musí být změklé(trochu).Těsto rozválím na obdelník,na polovinu dám půlku másla rozkrájeného na plátky,přiklopím druhou polovinou dám zbytek másla a překlopím ještě napůl.
Rozválím a složím a tak to udělám minimálně 3x.Dám přes noc do lednice v sáčku.Ráno rozválím, vykrájím trojuhelníky .Před pečením potřu rozšlehaným vajíčkem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lutele 7. 2. 2012, 19:58
Dobrý den, chystám se na ně, ale mám dotaz. Musejí se upéct ihned nebo si je můžu večer třeba nachystat, přikrýt, šoupnout do lednice a ráno do trouby aby byly teplé k snídani?
mnamnulka 7. 2. 2012, 21:35
@lutele Nejlepší způsob je večer si zadělat těsto a dát přes noc kynout do lednice. A ráno studené je teprve válet. S těstem se tak pracuje daleko lépe. Váš způsob by ale myslím taky šel, když je pořádně přikryjete nebo zabalíte fólií aby neoschly. Já jsem croissanty pekla včera a dnes jsem je dala na chvilku zapéct do trouby a byly zase měkoučké. Ale čerstvě upečené jsou bezkonkurenčně nejlepší (zajic) (zajic)
lidare 6. 2. 2012, 15:37
(Y) (Y) (Y)zkusím,těsto mám ráda a snad se povede (clamp) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie