Koblihy s postupem
Potřebné ingredience
60g rozpuštělé Hery,2 žloutky, 200ml mléka, lžíce moučka cukru, 4 lžíce rumu, půl lžičky soli, citrónová kůra, 100g hrubé mouky, 400g hladké mouky, sáček sušeného droždí nebo 1/2 čerstvého
Postup přípravy
Těsto zaděláme ručně nebo v pekárně a necháme vykynout. Pak rozválíme na silnější plát a vykrájíme kolečka (já vykrajuji skleničkou, ale lze použít i formička). Necháme cca 10 minut kynout, ale ne déle. Rozpálíme větší množství oleje a smažíme. Ne zprudka - těsto by zůstalo syrové. Usmažené pokládáme na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.
Do zdobičky dáme marmeládu. Delší násadkou vpíchneme do koblížky trochu marmelády. Jde to snadno. Tím, že se stříká náplň přímo do koblížků, je příprava jednoduchá a celkem rychlá. Pak stačí jen pocukrovat a je hotovo.
Koblížky můžete dělat i tradičně - rozválíme plát a vyznačíme kolečka. Dovnitř koleček dáme marmeládu. Rozválíme druhý plát a položíme na ten první. Vykrojíme z obou těst kolečka (veprostřed musí být marmeládový "hrbolek"). Nevím, jestli jsem to srozumitelně popsala.
Z vykynutého těsta rozválíme plát a vykrajujeme kolečka.
10 minut necháme kynout a pak hned smažíme.
Smažíme z obou stran
Zdobičku naplníme a vmáčkneme do koblihy trochu marmelády.
PEČENÉ V TROUBĚ: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 žloutek, 50 g cukru 50 g Hery, špetka soli, vanilkový cukr, 1/2 kostka droždí
Vykynuté těsto rozválíme a naznačíme kolečka. doprostřed dáme marmeládu nebo povidla, přiklopíme druhým plátem a vykrájíme. D8me na plech a necháme 20 minut kynout. Upečeme (180°C, cca15 minut) dozlatova. Hned po vytažení z trouby koblihy potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé