Zobrazit přihlášovací formulář

Mleté maso

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Plněné zelné listy

0.0
Plněné zelné listy

Potřebné ingredience

1 vrchovatá lžíce másla + na vymazání pekáče 1 velká hlávka bílého zelí 1 střední cibule, jemně pokrájená 8 stroužků česneku, jemně nasekaných 2 lžičky kmínu 2 bobkové listy 2 lžičky pálivé papriky 50 g rozinek jemně nastrouhaná kůra z půlky biocitronu 40 g dlouhozrnné rýže, uvařené a vychladlé 200 g mletého libového hovězího masa 200 g mletého vepřového masa 8 paprikových klobásek 500 g rajčatového pyré 150 ml bílého vína mořská sůl (nejlépe vločky) a pepř zakysaná smetana k podávání

Postup přípravy

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Máslem vymažte mělkou zapékací mísu. Ze zelí odřízněte 12 velkých, pokud možno nepoškozených listů a zbavte je tuhých konců. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a na dvě minuty do ní listy ponořte. Pak je zchlaďte na kostkách ledu nebo pod studenou tekoucí vodou a dobře osušte.

2 Máslo rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm doměkka cibuli a česnek, dvě až tři minuty stačí. Přidejte kmín a bobkové listy, ještě další dvě minuty opékejte, nakonec vsypte papriku a míchejte ji, aby se rozvoněla (ale pozor – nesmí se nepřipálit). Směs dejte do velké mísy, vyjměte bobkové listy, vmíchejte rozinky, citronovou kůru, rýži a nakonec i oba druhy masa. Ochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte.

3 Hmotu rozdělte na dvanáct dílů. Doprostřed každého zelného listu dejte hromádku masové směsi, přehněte pravý i levý okraj, aby náplň nevypadla, a zarolujte. Zelné závitky pokládejte na střídačku s klobáskami do připravené zapékací mísy (vždy spojem rolky dolů).

4 Rajčatové pyré smíchejte s vínem, ochuťte solí a pepřem. Směs vlijte do pekáče k zelným závitkům s klobásami. Zakryjte alobalem a pečte 45 minut.

5 Servírujte ozdobené hustou zakysanou smetanou.

Obměna vhodná i pro děti:

Vynechala jsem víno, rozinky, citronovou kůru i klobásky
Místo zelných listů jsem použila kapustové listy
Místo pálivé papriky jsem dala sladkou

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie