Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Jablkový koláč (tvarohový, jakýkoli) bez vajec, mřížkovaný

0.0
Jablkový koláč (tvarohový, jakýkoli) bez vajec, mřížkovaný

Potřebné ingredience

1 hera (stačí i 200gr), 550 g hl. mouka, 50 g škrob na vaření, 1 prášek do pečiva, 250 ml mléka, citron, jablka, rozinky, 1 PL skořice, citr. kůra, můžou být a nemusí strouhané ořechy či mandle (cca 100 g i méně) 150 g moučk. cukr (pokud není moučka,můžete rozmíchat krupici v ohř. mléce a nechat zchladnout), 80 g cukr krupice nebo krystal, i moučka , 50 g moučk. cukr (tady už moučk. cukr musí být), může být i zbytek vína,

Postup přípravy

Rozinky namočíme do rumu nebo horké vody,ze změklé hery, mouky, škrobu, 150 g cukru, prášku do pečiva a mléka uhňácat těsto a dát do lednice chladit (dala jsem méně mléka a asi 1 dcl vína, co zbylo), můžete přidat strouhanou citr. kůru,
nastrouháme nahrubo asi 0,7 kg jablek, dala jsem víc, bylo to lepší, do jablek přidáme trošku rumu, 80 g cukr, skořici a šťávu z půlky citronu, sem taky můžete přidat strouh. citr. kůru (záleží, jak věříte ošetření - chemie), třeba i oříšky nebo mandle,
vytáhneme těsto, na plech dáme peč. papír, dvě třetiny těsta vyválíme a nandáme na plech, včetně zvýšených okrajů, cca 2,5 cm, aby se jablka nedostala pod těsto (připalují se), nandáme nádivku , ze zbylé třetiny těsta vyválíme podél.plát a nakrájené mřížky dáme na nádivku.
Pečeme do zlatova, při 180 stupních cca 25 min, podle trouby.
Když se peče, rozmícháme 50 g moučk. cukru metličkou se šťávou z půlky citronu a šleháme do citr. polevy.
Upečený, ještě vlažný koláč, natíráme citr. polevou, jen těstové části.
Místo jableč. nádivky lze použít tvaroh s cukrem, pudink. nápl´n, jiné ovoce apod.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie