1 velká nebo 2 menší cibule (my cibuli milujeme, tak někdy dáváme i trochu víc), kuřecí nebo krůtí prsa nakrájená na kostky (od oka, kolik sníte), máslo, 2 naběračky vývaru, půlka kelímku smetany ke šlehání (případně celej, pokud máte rádi smetanovější omáčky), mletá sladká paprika (a dá se přidat i trochu pálivé), sůl a pepř (pokud do vývaru nedáváte bobkový list, pepř a nové koření, tak můžete přidat i to), troška rajského protlaku (tak jedna lžička až lžíce), trocha oleje
Tohle jídlo asi děláme skoro všechny, já se přidám se svým receptem. V kastrolu na troše oleje si nechám rychle zatáhnout ze všech stran kuřecí nebo krůtí prsa (já dělala krůtí). Ty pak z kastrolu vyndám, přidám trochu másla, nechám rozehřát a přihodim cibuli nakrájenou na drobno. Když ta začne zlátnout, vrátim maso a celé to zapráším paprikou (my máme rádi, když je omáčka hezky červená, takže dávám hodně sladké a lžičku pálivé). To pořádně zamíchám a nechám chviličku opéct. Pak vmíchám lžíci rajčátkového protlaku a zase nechám chvilku opéct. To všechno pak zaleju vývarem (většinou dělám souběžně i polívku a ubírám rovnou z vývaru na ní, případně beru zamraženej vývar z mrazáku, masox nám v tom nechutná). dám ho tam asi tolik, aby koukaly špičky kostek masa. Když nemám ve vývaru bobkový list, tak přidám jeden nebo dva do omáčky a přikreju pokličkou. Nechám dusit, dokud maso nezačne být měkké. Čas od času zamíchám. Pak pokličku sundám a nechám odvařit zbytečnou vodu. Když je to tak akorát, vmíchám smetanu a nechám ještě chviličku provařit. Jak dávám hodně cibule, tak není potřeba zahušťovat jíškou. vývar dávám už když je osolený, tak ani nemusím moc dosolovat, takže už jen dám trochu čerstvě umletýho pepře a mám hotovo :)) Kdo má radši hladší omáčky, může ji ještě rozmixovat, aby tam nebyly vidět kusy cibule. Miláček ji má nejradši s rýží, malá s vrtulema, já s širokejma nudlema. Tohle je můj dnešní oběd, byla k včerejšímu obědu, tak je ohřátá v mikrovlnce, takže už nedrží tak hezky pohromadě :-( Když vím, že už ji druhý den nebudu ohřejvat, ale že to sníme všechno, po sundání z plotny ještě vmíchám kousek studeného másla, omáčka hezky zvláční.