Zobrazit přihlášovací formulář

Pomazánky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 39 návštěvníků)

jak na domácí sýr

0.0
jak na domácí sýr

Potřebné ingredience

1kg - tvarohu (balený jako máslo tučnost je na vás), 1l - mléka, lžíce másla, 1 rovná lžička jedlé sody a podle chuti sůl, bylinky nebo koření

Postup přípravy

Do hrnce dáte mléko a tvaroh, tvaroh rozmačkáte a začnete vařit (pomalu asi na poloviční výkon) . Mléko se začne srážet na syrovátku a tvaroh se taví což je pro nás důležité. Až máte v hrnci jen žlutou tekutinu a rozdrobený prohřátý tvaroh vypnete a necháte tak 1-3 minutky odpočinout. Cedím většinou přez síto a v něm utěrku abych zachytila i drobné kousky. Vyždímete a vrátíte zpět do hrnce.
Teď si musíte vše nachystat pod ruku: sůl, máslo, sodu, popřípadě koření nebo bylinky (čerstvé jsou lepší) a nádobku ve které budeme tvarovat.
Hrnec dáte na sporák do něj máslo, jedlou sodu a začnete opět zahřívat a míchat osolíte a přidáte co chcete za chuťe a jakmile se to odlepí odedna a začne se to spojovat, trochu se to dá přirovnat k jíšce (trvá to asi 1.min) hned vyklopíme od nádoby. Tu dáte do lednice zchladnout a je to :-)
Snad jsem to napsala srozumitelně a pokud ne ráda pomůžu vychytat mouchy a odpovím.
Vyrábím si doma i farmářský sýr (sýřidlem), máslo a tak. Včera se mi povedla i mozzarela, jeto paráda, ale tento "sýr" dochucuji kořením na grilováný sýr je pikantní a nejvíc chutná chlapům. Dá se do něj dávat i čerstvá zelenina nebo kostičky šunky, ale to už je na vaší fantazii...... :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jerabnice 13. 9. 2012, 18:05
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)děkuji za výborný recept.Sýr se povedl měla jsem plnotučné mléko kam jsem nalila 12%smetanu je vyníkající.Děkuji (L)
Diviana 3. 9. 2012, 22:18
Raduš,za jak dlouho se ti udělá ta syrovátka a odstavuješ hrnec? Já to vařila asi hodinu a půl a nic... :-D A to jsem měla jak domácí čerstvé mléko,tak i domácí tvaroh... Máš hrnec přímo na plotně,nebo ve vodní lázni? Já jsem z toho jelen... *-) Díky za odpověď...
marie.radka 3. 9. 2012, 23:42
@Diviana no jak to začne vařit. Našla jsem dobrý foto návod http://conovehonakopci.cz/?p=4193 tady se toho dozvíte víc. Ve vodní lázni ne přímo na plotně.
alimama 1. 9. 2012, 13:49
Radko, proč do tvarohu přidáváte další mléko tj. vlastně další tvaroh? Dělám sýr jen ze samotného tvarohu, másla, soli a sody a fuguje to. Ráda bych vyzkoušela i ten váš způsob, jestli je nějaký rozdíl ve výsledné chuti, ale bohužel nám zrušili mlékomat.
sislik13 28. 8. 2012, 20:54
Prosím poraďtě. Právě jsem zkoušela sýr a vůbec se mi mléko nevysráželo, čím to je? Musí být také čerstvé? Dávala jsem totiž tučné trvanlivé(250ml) a kostku tvarohu.
gabrusa 28. 8. 2012, 21:44
@sislik13 Já si MYSLÍM ,že to půjde jen z mléka čerstvého , z mlékomatu a nebo přímo od kravek. Mlíko z krámu nemůže udělat syrovátku ani se vysrážet
itinka007 (upraveno) 23. 8. 2012, 14:06
prosím dejte mi recept na mozarellu i na jiný sýr který deláte, máme domací tvaroh i mléko tak bych chtěla zkusit, moooc děkuji (Y) ještě se chci zeptat ty sýry děláte podle nějaké knihy?? můžete mi napsat název?? moc děkuji
marie.radka 30. 8. 2012, 14:13
@itinka007 Něco Vám poradím. Podívejte se na stránkywww.conovehonakopci.cz (flower) tam je to paráda a sposta informací o sýrech a jiných výrobcích z mléka. jsem z toho nadšená co tam všechno je... (clamp)
Egreska 9. 8. 2012, 16:45
Robievam domácu mozzarellu ,je výborná odporúčam http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=100423
marie.radka 10. 8. 2012, 11:31
@Egreska paráda jdu po něm zkusím třeba bude lepší než ta moje. Chuťově to je mozzarella, ale konzistenci mám tvrdší *-) Nahřívám ale v hrnci s horkou 70°C slanou vodou (asi 20%roztok). Zkusím třeba to bude lepší. (Y)
Egreska 11. 8. 2012, 17:42
@marie.radka Skúste ,ale ak chcete mäkkšiu tak z nej nesmiete vyžmýkat všetku vodu ,potom býva tvrdšia (L)
Lenpod 9. 8. 2012, 15:58
Vyzkouším!! Kde kupujete syřidlo? A jaké byste doporučila. Také mám domácí a dost tučné mléko. U másla se mi vyplatilo po vysrážení, proplachovat pod tekoucí vodou, dokud se nevyplavilo veškeré podmáslí. Tvaroh jsem zkoušela přirozeným zkysnutím, ale je strašně kyselý, dětem nechutná a je cítit i v tvarohových knedlících :-S. Na kefír používám tibetské houbičky. Když jej nevypiji, tak jej použiji do těsta na buchty, na knedlíky, do kynutého... Ale se sýrem žádné zkušenosti nemám, takže se těším... :-) PS: A za tu novou rubriku Mléčné výrobky se také přimlouvám.
marie.radka 10. 8. 2012, 11:23
@Lenpod Já doporučuji z vlastní zkušenosti z ekokoza.cz sýřidlo je dobré a funguje do 45 minut. Mám od nich i sýrařské kultury, ale stále není čas je použít, tak kupuji na založení mléka jogurt nebokysanou smetanu podle sýru a jde to taky. V čem to máslo perete? myslím tkaninu nebo tak, protože je to divný mám to máslo takový měkčí a do síta vůbec v plátně to taky prolízá... Většinou to dám do mísy a peru rukou, jenže po týdnu cítím lehce nakyslou chuť podmáslí. Je to sice dobrý chutná mi to, ale jiní ohrnují nos (jidlo) Jdu dát recepr na čerstvý domácí sýr
Myšule 7. 8. 2012, 13:55
Chci to vyzkoušet, ale jak dlouho se vaří to mlíko s tvarohem? A můžu použít obojí nízkotučné? Dá se z toho vůbec vyrobit dobrý sýr? A pokud nepřidám žádné bylinky, ani koření, k čemu se to chuťově dá přirovnat? (F)
marie.radka 7. 8. 2012, 21:50
@Myšule to mlíko se přivede k skoro k varu až je místo mlíka jen syrovátka. netrvá to dlouho pár minut. Nataví se tím ten tvaroh. Já si myslím že konzistence je pevná jako eidem a chuť asi taky možná trochu blaťácký zlato. Já už neměla sýr z obchodu no možná na silvestra na chlebíčku. Tento dělám hlavně chlapům, já nevím proč jim tak chutná. *-) Pravda je že si vyrábím sýr sama ale hlavně ten klasický čerstvý, nebo mi zraje v lednici i dýl a pak je to eidem, parenicu mozzarelu a tak a ten je fakt mňam tento týden budu testovat jestli jdou posílat poštou a když jo.... Pošlu vzorek :-) toho normálního ne z tvarohu a třeba vám tak zachutná že to budete chtít taky naučit
Myšule 8. 8. 2012, 9:01
@marie.radka (F) Zajímá mě to čím dál víc ,-), my jsme hodně na sýry (Y). Ještě včera večer jsem si objednala nějaké věci na výrobu sýrů, syřidlo, kulturu a nějakou brožuru s návody na jednotlivé druhy sýrů...no uvidíme. Teď mě hlavně zajímá, jestli ten základní sýr můžu zkusit udělat z kupovaného mlíka?
marie.radka 8. 8. 2012, 10:10
@Myšule Tak to jsi stejný nadšenec jako já... Jedu teď něco zařídit a pak mám nachystaný mlíko a jdu dělat sýr ze syřidla, budu fotit a pak udělám recept i z fotkama. Mlíko to musí být od krávy nebo z mlékomatu, ale je to 5l mléka za 15,- =75,-+jogurt 6,-+ 1ml sýřidla ani né koruna + trocha práce = asi 70dk sýra po vylisování. zbyde syrovátka a ta se dá použít na výrobu riccoty. Srážedlo ti pošlu mám ho až moc Tu brožuru máš odkud? Já už bych taky chtěla něco jiného než hromadu papírů (C) Mám recepty asi na 15 sýrů chci zkusit a další, který moc ne.
Myšule 8. 8. 2012, 10:16
@marie.radka Mlékomat tu nemáme, ale jsem z vesnice, kousek od nás je kamarád statkář, to není problém, domluvím se s ním. Ta brožura je receptář, vypadá celkem dobře, mrkni na Toko.cz, na jejich e-shopu jsem ty věci objednala. Je to i s postupama a fotkama a jen za 30,- Kč. To srážedlo je co? S tím syřidlem co jsem objednala je v balíčku i chlorid vápenatý. To je ono?
marie.radka 8. 8. 2012, 23:15
@Myšule Tak za prvé to je paráda od krávy mlíko super. Zkoušela jsem obě varianty, ale to co beru z dědiny od statkáře je super [A] a to máslo z toho ,-) Sýřidlo je určitě dobré. Chlorid sodný mám, ale nepoužívám. Je na to, když mlíko pasterizuješ 62°C tak ztrácí spoustu dobrého a musí se tam dodat a hodně na kozí mlíko tomu taky chybí nějaký složky a pokud ještě víc zahřeješ tak ztratí skoro vše co je na mlíku mlíko a sýr už se spíš nepovede. No a pak je UHT to je mlíko které je ohřáté netučné na asi 120°C (tento údaj nevím přesně) a pak se tam vše nacpe zpět uměle a pak mlíko vydrží i půl roku :-| Srážedlo je jakási sůl přesně to opíšu zítra a tu jsem koupila nawww.ekokoza.cz. Dobrý sránky je tam spousta odpovědí, ale hodně o kozím mlíce což jsem ještě nezkoušela ale i rady na kravské mlíko. O sýru je toho hodně a myslím že jak jednou začneš už neskončíš |:o) Dám sem recept na základní sýr, který vydrží i 3 měsíce pokud se nesní hned. Fotky mi nejdou dát, ale dala jsem je na picasa, popíšu je a zkusím poslat odkaz. :´( už nevím jak jinak na to. Dnes jsem vzala 20l mlíka 2,5ml sýřidla 2 jogurty hollandia a asi 10dkg nivy a vyrobila s toho 75dkg másla, 1,2kg nivy (ta musí zrát) 1kg farmářského sýra 0,5 kg mozzarely a 0,4 kg parenice. Je to levnější než jít do obchodu a koupit to. Vše jsem fotila, to opravdu baví dělat (D)
Angelikam 10. 8. 2013, 21:57
@marie.radka Zdravím, chci se zeptat, jak dlouho trvá vyrobit? z těch 20L mlíka : 75dkg másla, 1,2kg nivy (ta musí zrát) 1kg farmářského sýra 0,5 kg mozzarely a 0,4 kg parenice.
nula 7. 8. 2012, 13:19
Zajímavé, za jak dlouho se může jíst , musí uležet ?
marie.radka 7. 8. 2012, 21:51
@nula hned jak vystydne já udělám a asi za 3-4 hodiny se dá jíst. Nevím jak dlouho vydrží to se mi ještě nepovedlo.
hromadkova3 7. 8. 2012, 11:22
při zahřívání tvarohu s mlékem mícháte? díky Marcela
marie.radka 7. 8. 2012, 11:30
@hromadkova3 jen tak trochu odedna aby se nepřichytil, ale určitě né stále. To až se to dělá s tím máslem toje rychlé a musí se míchat. R.
marky18 6. 8. 2012, 23:56
Tak děkuji za recept, jsem nadšená!! (Y) Díky za tip (clamp) (clamp) (clamp)MD
marie.radka 7. 8. 2012, 12:30
@marky18 Dala jsem recept na domácí tvarůžky a pokud by se někomu chtělo objednat si sýřidlo lahvička za 109,-Kč http://www.ekokoza.cz/eshop/Potreby,pro,vyrobu,syru/Srazeni,mleka,a,mlekarske,kultury/Syridla,a,chlorid/Syridlo,mikrobialni,Chy,max,Plus,Vyberte,si,mnozstvi.html\\r\\n Můžeme pokračovat ve škole výroby opravdového sýru. Tomu jsem tak hrozně moc propadla, že se mi ani nechce chodit do práce. ovšem je to tak jednoduché , že už nebudete chodit do obchodu kupovat sýr (clamp) a nic na víc kromě sýřidla k tomu nepotřebujete, vše máte běžně doma. (I)
Vanity 6. 8. 2012, 23:21
mě se teda recept líbí, někdy bych zkusila ... a dotaz : kolik je pak hotového sýru z tohohle množství ? díky
marie.radka 7. 8. 2012, 11:20
@Vanity jednou jsem to vážila asi 80deka, protože ten tvaroh ztratí ještě syrovátku. Zkoušela jsem i v lídlu koupit ten tvaroh od pilosu nebo jak se ta jejich řada jmenuje. Je zatavený v igelitu kulatý na takové plastové misečce. Je kvalitní protože obsahuje jen to co tvaroh má mít. Oni mají dokonce kvalitní i jogurty bílé myslím že 400gr pokud si nestíhám vyrobit jogurtovou kulturu na založení do sýru nebo jogurtu používám tento, ale ještě raději hollandii 500gr, tam je to úplně kvalita nejvyžší.
marie.radka 6. 8. 2012, 22:26
ne ne je to pevné dá se to i strouhat zítra ho vyfotím a přihodím. Ještě jsem nazkoušela smažit, ale taky zkusím jak moc teče v trojobale a nebo bramboráku. Mozzarela to je trochu složitější k tomu se je potřeba mlíko domácí nebo z mlíkomatu a pak sýřidlo,ale vše se dá bez problémů sehnat i v malém množství a pak už je to paráda. Je to na samostatný recept ale potřené sýřidlo jsem koupila na netuwww.ekokoza.cz postupným zkoušením jsem došla do fáze kdy si doma vyrobím sýr božský úžasný a dá se fakt bez problémů v lednici uchovat i 3 měsíce pokud se nesní :-) a cenově jak v sámošce za eidam, pokud nepočítá člověk čas, ale ten je asi 3hodiny . je to na delší psaní. Zkusím k tomu zítra sednout a něco málo napsat, včetně zkušeností a začátků. Dneska se už nebojím ale ten první sýr to bylo ,-) no sranda. možná píšu chaoticky, ale vypiluji to a napíšu víc a taky srozumitelněji. *-)
banker 6. 8. 2012, 18:50
Babička dělávala doma, ale to ten tvaroh nechavala až skoro odchátel z kuchyně.Pak do něj dávala papriku a na máslíčku rozehřála .To byla bašta (Y) (Y)
marie.radka 7. 8. 2012, 11:29
@banker To je taky fajn, ale to musí mít člověk rád aromatické sýry. To stačí dát do tvarohu sůl (velkou polévkovou lžíci na půl kila tvarohu) a jedno kolečko tvarůžků nakrájených na drobno a třeba kmín. To se celé smíchá a nechá asi týden zrát v teple (18°C) každý den je to potřeba promíchat. Pokud je tepleji jde to rychleji. Pak se to dá hezky mazat na chleba a toto je základ na tvarůžky po domácku. Hodím sem recept. Kdo nemá rád ten smrad tak raději nedoporučuji, ale je to fakt super. Cena 1kg tvarůžků je od 220,-Kč nahoru tady jste na půlce.
kulicka25 6. 8. 2012, 17:51
(Y)Radu a jak vypadá,jako tavený sýr?A jak děláta tu mozzarelu?
marie.radka 7. 8. 2012, 11:37
@kulicka25 dopověděla jsem ti jako nový komentář. Promiň trochu s tím bojuji. Původně jsem chtěla založit svůj blog kde budu psát vše o domácím zpracování mléka, ale obávám se, že už bych to nestíhala. Chtěla bych to vždy dát do textu i s cenou a srovnat s obchodem a fotky. Tady by to asi nešlo založit jako je třeba v receptech "polévky" tak že bych dala "mléčné výrobky a sýry"? Moc s takovýmato stránkama zkušenosti nemám. Prosím poraďte mi někdo já pak budu radit Vám :-$
MatildaH 7. 8. 2012, 13:37
@marie.radka To by asi chtělo napsat adminům, zda by byli ochotni založit novou sekci v receptech... *-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie