Zobrazit přihlášovací formulář

Pomazánky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 35 návštěvníků)

Domácí máslo

0.0
Domácí máslo

Potřebné ingredience

smetana

Postup přípravy

Samozřejmě ideální je domácí smetana, ale protože ne vždy je možnost jí získat, může posloužit i kupovaná - měla by být pasterovaná (ne UHT) a bez stabilizátoru (používá se karagenan = E407), s obsahem tuku minimálně 30% (lépe 35% a více).

Protože domácí máslo se v naší rodině opravdu ujalo, budu sem postupně připisovat i recepty na různě ochucená másla - uvítám případné tipy jak na druhy másla, tak i na smetanu, protože jak jsem zjistila, sehnat smetanu bez přidaných látek je skoro nadlidský úkon.


Čajové máslo - máslo ze sladké smetany:
Z 250 ml 33% smetany mám másla přesně do formičky na 125 g - toto množství bez problému zvládnu ušlehat šlehacím nástavcem tyčového mixéru, u většího množství smetany už bych měla obavy o jeho život, pro motor je to docela záběr. Vzniklé podmáslí je sladké a nehodí se příliš do těsta na chleba, ale je výborné na přidání do těsta na rohlíky, nebo se dá vypít jen tak či rozmixované s ovocem.

Je to velmi jednoduché - smetanu nalít do užší vyšší mísy a šlehat a šlehat. Projdete fází šlehačky, přes nevzhlednou mazlavou hmotu až k oddělení hrudek másla od podmáslí (pokud máte šlehací nádobu s víkem, rozhodně ho použijte). Jakmile se drobky másla začnou spojovat do větší hroudy, je čas oddělit máslo od podmáslí (přecedit, nebo prostě jen slít). Poté máslo vrátit do mísy, zalít studenou vodou, dobře prohníst a vodu vylít - několikrát zopakovat, dokud voda nebude úplně čistá. V tuto chvíli je máslo hotové a pokud se nebude tvarovat ve formě, je možné ho dát do uzavíratelné misky a nechat v lednici vychladit.
Formu i máslo ponořit do studené vody a nechat ponořené cca půl hodiny. Pak si dobře umýt ruce (na střídačku studenou a horkou vodou), vyndat kouli másla a prohníst, vyndat formu z vody, nalít do ní horkou vodu a hned vylít, natlačit do ní máslo a hned vyklopit, nechat vychladit v lednici. (Dcera si to usnadňuje tím, že do formy vloží potravinářskou folii - snadné vyklopení zaručeno.)

Tato smetana je vhodná - pasterovaná, 33% (Korrekt - Globus)

Smetanu nalít do užší vyšší mísy.

Nejprve bude šlehačka.

Přešlehaná - objem klesá a smetana se začíná táhnout.

Máslo se začíná oddělovat.

Podmáslí + máslo.

Máslo pořádně několikrát vymýt v čisté studené vodě, dokud voda nebude zůstávat čistá.

Formu i máslo nechat ponořené cca 30 minut ve studené vodě.

Dobře si umýt ruce (na střídačku studenou a horkou vodou), vyndat kouli másla a prohníst, vyndat formu z vody, nalít do ní horkou vodu a hned vylít, natlačit do ní máslo a hned vyklopit, nechat vychladit v lednici.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

johnynka 9. 2. 2017, 15:50
máte krásnou tu formičku na máslo (Y)
Maruška Maruška 28. 2. 2017, 23:21
@johnynka Jde to i ze smetany ke šlehání obsahující stabilizátor, ale je to pracnější. Kupuju v KAUFLANDU v tetrapaku trvanlivou šlehačku jen UHT (bez stabilizátoru). Naleju ji do prázdné 1,5 lt. nebo 1,0 lt. PETláhve, dobře zašpuntuju a ............mlátím s tím do sedačky (tlumí to zvuk). Nejdřív to šplouchá, po pár minutách jen šustí, pak je chvíli ticho(za stálého třepání či bouchání do něčeho) a pak to zase šplouchá a nakonec cítím, že v láhvi přelétává větší koule "něčeho" v "mléčné vodě". Vydržím ještě chvíli a pak opatrně rozříznu láhev vejpůl. Tu mléčnou vodu (podmáslí) sleju do hrnka a hroudu "něčeho" co už je máslo hned ponořím do studené (nejlépe velmi studené) vody. 2x až 3x propláchnu Másla je v hmotnosti asi 100 gramů (podle %ního obsahu tuku v použité šlehačce). Nevyplatí se kupovat 40%- másla není o moc víc, ale je hustější podmáslí. Toho bývá tak 1,5 dcl. S chutí vypiju i třeba až druhý den, hrudku másla šoupnu až nahoru do lednice. Hotovo, bez mixeru, s jedinou nádobou.\\\\\\\\r\\\\\\\\n (Y)
Dandyland.cz 6. 2. 2017, 10:57
jak velké máslo se z toho udělá? Z 250ml smetany?
Skeptik 12. 2. 2017, 17:23
@Dandyland.cz Pokud z 250 ml 33% smetany vyrobí autorka 125 ml "másla", pak tohle "máslo" bude mít pouze 66% tuku, což podle oficiální definice másla nemá s máslem nic společného... Co se týká cenové "výhodnosti" - nejlevnější 33% smetana se mi zatím podařila sehnat okolo 16 Kč / 250 ml, takže na 250 ml (66% "másla) vynaložím 32,- Kč. Při přepočtu na standartní 82% máslo by to bylo cca 40,-Kč. Cenová výhodnost tím padá, přibyla pracnost. Snad jediné plus je "čistota" výrobku, která je ovšem závislá na tom, co vše použitá smetana obsahuje.
Maruška Maruška 28. 2. 2017, 22:46
@Skeptik No tak si to vyzkoušejte, ochutnejte, zvažte předem a po výrobě...a potom pište názory. Máslo je to jako bič, chutné a "plnotučné" |:o)
Ayra 8. 2. 2017, 13:47
@Dandyland.cz Je to napsané přímo v receptu - z 250 ml 33% smetany mám másla přesně do formičky na 125 g.
Brůs 22. 1. 2017, 19:29
Hotovo. Je dobry. Jen...chce to viko na misu a necumet ns telku. Maslo vsude. ,-)
Sobtik1 8. 1. 2017, 14:00
Dobrý den, včera jsem dělala maslo právě ze dvou šlehaček a jak jste psala je lepší z jedné, docela to dlouho trvalo, ale naštěstí to mixer vydržel ,-) . Jinak já kupuji šlehačku v Albertu tu jejich značku Basic , ale pozor jen tu v té krabičce od Moravia Lackto, tato značka je opravdu dobrá(mamka tam pracovala a oni si opravdu kvalitu hlídají), ale ta Basic v plastovém obalu jako od jogurtů, ta je od jiného výrobce a myslím, že má nějaká ta ečka nebo to UHT, už přesně nevím, ale vím, že ji už nekupuji, jen v té krabíčce. Jinak domací maslíčko je lahoda :-).
sympatie 8. 1. 2017, 12:56
Určitě bude výborné, ale aby člověk měl vše kvalitní, musel by si chovat kravku, slepice, prase ......
Janina025 19. 12. 2016, 13:18
Já jsem vyzkoušela máslenku od Tescomy a máslo se s ní děla dobře a rychle.zatím jsem zkoušela jen ze smetany a přidat 1 lžičku zakysané ,je to výborný...Můžu doporučit .je to levnější než máslo z obchodu... (radost)
Ayra 21. 1. 2017, 19:50
@Janina025 Už jsem taky pořídila a vyzkoušela (Y)
kiki29 8. 1. 2017, 12:09
@Janina025 Já tedy zase přemýšlím v jaké fázi tam dát tu zakysačku :-)
P.A.V.L.A 6. 12. 2016, 21:23
(Y)
borky 6. 12. 2016, 15:01
(Y) škoda jen že ty smetany nejsou dostupnější :^)
berulina81 23. 10. 2015, 21:52
asi blbá otázka ale kde se dá koupit a kolik stojí taková smetana? *-)
Ayra 24. 10. 2015, 16:56
@berulina81 Ta na obrázku je z Globusu a stojí kolem 20 Kč.
Dan.ka 23. 10. 2015, 22:27
@berulina81 Odpovím místo paní. ,-)Ta šlehačka (podle té značky) je z Globusu,ale jistě stejně dobrá je jakákoliv 33%,třeba z Lidlu,nebo Olma (Y)
Ayra 24. 10. 2015, 16:58
@Dan.ka Jakákoliv dobrá není, nesmí obsahovat přidaný stabilizátor, což třeba zrovna Olma obsahuje, jak je na tom smetana z Lídlu nevím.
Dan.ka 24. 10. 2015, 17:12
@Ayra Aha,tak to jsem netušila a jak je na tom naše jihočeská? *-)
Ayra 24. 10. 2015, 22:11
@Dan.ka Madeta má taky karagenan. Já jsem zatím narazila pouze na dvě značky, které mají jen smetanu bez přidaných látek - Korrekt z Globusu a Milbu z Kauflandu.
simeks 1. 3. 2017, 0:19
@Ayra A taky z Lidlu i Tesca, vlastně všechny šlehačky, které jsou v krabičkách. Už dávno ani jiné nekupuji
Vojtula 23. 10. 2015, 21:33
díky za recept, vyzkouším (Y)
tetrisss 6. 6. 2015, 22:03
Tak ja som to skusila aj mixerom, ale mala som to vsade v kuchyni, strasne to prska, ale teraz dam studenu smotanu do 2l umelej flase od vody, zavriem a sposobom ako barmani miesaju v sejkri napoje urobite za par minut cisto maslo.Potom rozrezem a postupujem ako je tu pisane.
kontrola3 5. 6. 2015, 21:57
Vyzkouším, díky za recept. Přidávám odkaz, který jsem si zrovna tento týden uložila na bylinkové másla |:o) http://carujeme.cz/9-receptu-na-domaci-bylinkova-masla/
Ayra 6. 6. 2015, 7:52
@kontrola3 Moc děkuji - vypadá to, že budu mít nějakou dobu co dělat ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie