Zobrazit přihlášovací formulář

Luštěniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 33 návštěvníků)

SQĚLÉ MEXICKÉ FAZOLE :-))

0.0
SQĚLÉ MEXICKÉ  FAZOLE  :-))

Potřebné ingredience

1/2 kg drobných bílých fazolí, 1/2 kg červených fazolí, 1/2 - 3/4 kg vepřové kýty nebo plecka, olej, cibule, sůl, pepř, kmín, česnek, sterilovaníé nebo mražené lečo, kečup ( nejlépe domácí ).

Postup přípravy

Fazole smícháme a před vařením minimálně 4 hodiny máčíme. Vodu slijeme a v nové osolené vodě uvaříme fazole doměkka. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na drobné kostičky nakrájené vepřové maso, osolíme, opepříme, přidáme kmín a česnek a dusíme doměkka - podle potřeby mírně podléváme vodou. Když je maso hotové, přidáme k němu lečo a krátce podusíme. Měkké fazole smícháme s masovou směsí, přilijeme kečup a prohřejeme. Pokud se Vám budou zdát kyselejší ( podle kyselosti leča i kečupu, přidejte trošku cukru ).
Podáváme s čerstvým pečivem, fazole jsou výborné nejen teplé, ale i studené jako salát.

Fazole je potřeba před vařením namočit. Já dávám večer a druhý den vařím - i po namočení se musí fazole vařit dlouho - minimálně 2 hodiny, aby byly úplně měkké.

Fazole vaříme v osolené vodě doměkka.

Vepřové maso ( já dávám většinou kýtu ) nakrájíme na drobné kostičky.

Na oleji si zpěníme cibulku....

.....a k ní přidáme nakrájené vepřové masíčko.

Osolíme, opepříme, přidáme trošku kmínu a za občasného podlití vodou dusíme doměkka.

Když je maso měkké, přidáme k němu sterilované nebo mražené lečo ( samozřejmě můžou být i čerstvá rajčata a papriky, pak ale bude potřeba o chvíli déle dusit vše společně ) a prolisujeme 2-3 stroužky česneku.

Když jsou fazole měkké, smícháme je s masovou směsí a přilijeme kečup ( já používám domácí, s kupovaným se v žádném případě nemůže rovnat - viz mé recepty.

Používám domácí kečup i sterilované lečo.

Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninkou. Je to naprosto senzační žrádýlko, může se jíst teplé i studené. Pozor ale na "větříky" - ty jsou dosti vydatné :o)) DOBROU CHUŤ přeje LUCKA !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Brucha Vecha 29. 9. 2008, 18:52
Dobrý večer, můžu se zeptat, pro kolik osob je toto množství fazol uvedené v receptu?
Lukrato 29. 9. 2008, 19:23
@Brucha Vecha Radu , nás je na to 4 dospělí a 2 děti a ještě většinou zbyde,,takže klidně udělejte z poloviční dávky. (F)
Brucha Vecha 3. 10. 2008, 6:35
@Lukrato Dneska je budu vařit, tak se chci ještě zeptat, kolik toho kečupu tam dáváte? Ty dvě skleničky co máte na fotce? A jednu skleničku toho leča?
Lukrato 3. 10. 2008, 21:25
@Brucha Vecha Radu, podle toho, kolik toho budete dělat.... Já dělám z kila fazolí, tak, jak je to v receptu, pak je toho pořádná hromada a pak dávám 2 kečupy a 1-2 leča..... Ve výsledku je toho ale fakt hodně, tak dle Vaší potřeby.... :-$
Brucha Vecha 3. 10. 2008, 16:27
@Brucha Vecha Tak jsem to zkusila nějak podle chuti a výsledek byl výborný (clamp) (clamp) (Y) Fazole jsou naprosto skvělé. |:o) Děkuji za super receptík (L)
Lukrato 3. 10. 2008, 21:26
@Brucha Vecha Jééé, tak to jsem moc ráda...my je taky milujeme.... (F) (F) (F)
walluška 15. 9. 2008, 12:38
VYNIKAJÍCÍ BAŠTA (pl) !!! Vařila jsem s čerstvou zeleninkou místo leča a kečupem podle Vašeho receptu (to je teda taky mňamka (Y) ROZHODNĚ DOPORUČUJI VAŘIT VÁŠ DOMÁCÍ KEČUP ! ). Navíc jsem přidala akorát 1 lžičku mleté sladké papriky a na špičku nože mleté pálivé papriky k masíčku a byla to nakonec opravdu dobrota :-p (clamp). Ještě moje malá poznámečka k vaření luštěnin - já solím luštěniny až těsně před dovařením, když jsou měkké nebo téměř měkké, prý to zkracuje dobu varu ... *-) (hello)
Hanulag 26. 7. 2007, 19:16
Tak jsem dneska fazolky zkusila a teda Lucko! všechna čest! Jsou VYNIKAJÍCÍ!!! (L) Dali jsme si k nim ještě čerstvý chlebík a (B) a nemělo to chybu ;-) (H) Jenom jedno maličké doporučeníčko - fazolky jsem vařila 20 minut v papiňáku a bylo to akorát
Lukrato 27. 7. 2007, 9:18
@Hanulag HANI !!! Vydíte, tak s tím papiňákem mě to vůbec nenapadlo a to ho používám docela často - na všechny plátky a taky brambory ve slupce !!!! Tak to musím příště zkusit.... Jinak móóóóóc děkuji za slova chvály, moc mě to těší..... Papapa, Lucka :-$ :-$ :-$
jad 28. 5. 2007, 12:56
Už jsem zvědavá na tu fotku :-$ Jěště jsem fazole nevařila, tak to vyzkouším :-P :-P
Lukrato 30. 5. 2007, 7:38
@jad Jani, sice jsem to neměla úplně v plánu, ale protože stejně ještě nevím, co budu zítra vařit a všechny ingredience mám, uvařím fazole zítra a samozřejmě dodám fotečky. Papa. (P) (P) (P)
jad 30. 5. 2007, 9:02
@Lukrato Tak to je bezvadný (Y) Už se těším a díky :-) (L)
Lukrato 1. 6. 2007, 11:22
@jad Fotečky jsou tady (P) (P) (P)... tak vyzkoušejte a dejte vědět, jak Vám chutnalo !!!
Lukrato 23. 5. 2007, 7:38
Jindro, tyto fazole jsou opravdu V.Y.N.I.K.A.J.Í.C.Í. , my je zbožňujeme, jakmile je budu znovu dělat, přidám fotečku.... Písněte, jak Vám chutnaly.... :-$ :-$ :-$
nula 22. 5. 2007, 17:12
*-) Hmmm to nezní špatně, tento týden určitě vyzkouším a pak písnu :-$ ;-)
Lukrato 2. 6. 2007, 15:38
@nula Tak prima, dejte vědět, jak Vám chutnaly.... :-$ :-$ :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie