Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Mozartovy koule (marcipánové) - pracné, ale vynikající

0.0
Mozartovy koule (marcipánové) - pracné, ale vynikající

Potřebné ingredience

1) 800 g marcipán (recept mám zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=137363&user=147115) - 400g mletých mandlí, 400 g cukr moučka, 2 bílek, 1 ampulky mandlové esence, potravinářské zelené barvivo 2) čokoládové drobky: 80 g čokolády na vaření, 80 g másla + na formu, 2 vejce, 1 kypřící prášek, 50 g moučkového cukru, 50 g hladké mouky, 50 g mletých mandlí, hrubá mouka na formu 3) čokoládový krém: 100 g čokolády na vaření, 100 ml smetany na šlehání, 100 g másla, 50 ml rumu 4) čokoládová poleva

Postup přípravy

1) Připravte si marcipán a nechte ho odležet.
- Mandle zakapeme esencí, přidáme většinu bílku a cukru a prohněteme, je možno v této chvíli přidat i barvivo (tekuté, příp. práškové naředěné trochou vody), poté přidáváme bílek a cukr a hněteme a hněteme. Obarvíme ho na zeleno.Hotové zabalíme do mikrotenu a necháme vychladit.
2) Dále připravíme čokoládové drobky: Čokoládu rozpustíme v míse ji smícháme s máslem, cukrema vejce, která přidáváme postupně. Zvlášť smícháme. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a mandlemi a směs přidáme do čokoládové hmoty. Vymažeme a moukou vysypte menší pekáč, dáme do něj těsto a pečte ho při 180 °C asi 15 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, potom ho celý rozdrobíme do mísy.
3) Připravíme krém: Zahřejeme smetanu a přidáme do ní čokoládu, máslo a přidejte rum. Krémem zalijeme drobky v míse, abychom měli hustou hmotu, kterou dáme ztuhnout do lednice. Z toho budeme potom dělat kuličky - střed Mozartových koulí.
4)Ze ztuhlé hmoty děláme kuličky - spíše menší, protože je následně budeme obalovat v marcipánu a čokoládě. Těsto se na teple rozehřívá, proto kuličky před obalením dáváme ztuhnout zpět do lednice.
5) Kuličky obalujeme v zeleném marcipánu, je důležité, abychom udělali aspoň 3 mm vrstvu marcipánu.
6) Až marcipán zatuhne (po chvíli), obalíme v čokoládové polevě a necháme na mřížce zatuhnout.

Čím menší kuličky z drobků uděláme, o to více marcipánu a čokopolevy spotřebujeme.

Mandle zakapeme esencí, přidáme většinu bílku a cukru. Chceme-li barvit, teď je pravá chvíle.

Postupně přidáváme barvu, je-li práškové, naředíme vodou.

marcipán hnětením zpracujeme v kouli, kterou dáme vychladit v sáčku do lednice.

Rozpuštěnou čokoládu vymícháme s máslem.

Po jednou přidáme vejce a vymícháme.

Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandlemi.

Těsto vetřeme do malého pekáčku a pečeme.

Koláč necháme vychladnout a rozdrobíme do mísy.

Krémem zalijeme drobky v míse, smícháme v pevnou hmotu a dáme chladit.

Z čokoládové hmoty děláme malé kuličky - střed Mozartových koulí.

Poté každou kuličku obalíme marcipánem, pokud je příluš ztuhlý, přidejte do něj pár kapek vody a prohněte.

Poté dáme kuličky opět zchladit a mezitím si připravíme čokoládovou polevu.

Nakonec obalujeme v čokoládové polevě a necháme zatuhnout na mřížce nebo alobalu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

pupina 2. 12. 2016, 18:21
(facky) (&) 8-| :´( |-) |-) (child10) (flower) (pack) (drink) (*) (^) (^) (child4)
zdena1028 14. 12. 2013, 19:17
Mám fondán můžu ho použít místo marcipánu?
VeronikaB 10. 2. 2014, 13:15
@zdena1028 Dobrý den, to nevím, nikdy jsem s fondánem nepracovala.
hakumunatata 14. 12. 2013, 19:09
Tak zrovna doděláno, odpoledne strávené v kuchyni stálo za to, moooc děkuji ,respektive zbytek rodiny děkuje za super receptík (Y) (clamp)
VeronikaB 10. 2. 2014, 13:16
@hakumunatata Nemáte zač. Moc mě těší, že chutnaly.
myška1000 3. 12. 2013, 18:28
(Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie