(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Šťovíkový bařt

Potřebné ingredience
listy zahradního šťovíku, brambory, mrkev, čtyři kuličky černého pepře, dvě kuličky nového koření, jeden bobkový list, jedna kostka polévkového bujónu, kousek másla, lžíce hladké mouky a 250 ml mléka na zahuštění, jedno celé vajíčko, zakysaná smetana
Postup přípravy
Tuhle polévku vaří moje maminka co pamatuji. Recept si přivezli prarodiče z Volyně a od dětství ji doslova "žeru".
Základ je stejný jako na klasickou bramboračku (tedy pro mě). Dám vařit brambory na kostičky do přiměřeného hrnce - u nás jedině 5 litrů ..., dám vodu, jednu mrkev na kostičky, polévkové koření (používám masox), pepř, nové koření, bobkový list a dám vařit. Šťovík - pořádnou hrst listů (pěstuji si na zahrádce - nevím, jestli se dá koupit) opláchnu, nasekám na nudličky a na másle opražím na pánvičce. Až jsou brambory a mrkev měkké, přidám šťovík a ještě lehce povařím. Pak zahustím záklechtkou z mouky a mléka, nechám zas provařit, rozkvedlám vajíčko a nakonec vleju zakysanku (na toto množství celou) - nebo smetanu.
Polévka je díky šťovíku lehce nakyslá a smetana dodá jemnost.
Ještě nikdy nezbyla :-).
Základ je stejný jako na klasickou bramboračku (tedy pro mě). Dám vařit brambory na kostičky do přiměřeného hrnce - u nás jedině 5 litrů ..., dám vodu, jednu mrkev na kostičky, polévkové koření (používám masox), pepř, nové koření, bobkový list a dám vařit. Šťovík - pořádnou hrst listů (pěstuji si na zahrádce - nevím, jestli se dá koupit) opláchnu, nasekám na nudličky a na másle opražím na pánvičce. Až jsou brambory a mrkev měkké, přidám šťovík a ještě lehce povařím. Pak zahustím záklechtkou z mouky a mléka, nechám zas provařit, rozkvedlám vajíčko a nakonec vleju zakysanku (na toto množství celou) - nebo smetanu.
Polévka je díky šťovíku lehce nakyslá a smetana dodá jemnost.
Ještě nikdy nezbyla :-).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

šumafka
(upraveno)
17. 4. 2013, 22:30
Polévka mého dětství
. Vynikající.
. Ještě jsme vařili z červené řepy bařt......obě polévky také z Volyně :D.




nahlásit

komikamarinka
(upraveno)
21. 4. 2013, 21:28
@šumafka
Jo jo - tak ten mám už nafocený a chystám se ho tady taky dát - my mu říkáme buráčkový bařt
- brzy jej vložím


nahlásit

šumafka
(upraveno)
22. 4. 2013, 7:39
@komikamarinka
Přesně tak...buráčkový, ale už jsem si nebyla jistá
....delikatesa
.




nahlásit

PajaG
(upraveno)
28. 3. 2013, 11:19
Tak tu znám, mám ji od kolegyně a ta zase pocházela z Madarska. Dokonce si š´tovík podušený na oleji zavařuje do přesnídávkových skleniček. Vařila jsem ji doma a moc nám chutnala.Vím, že v ní bylo ještě maso. Už jsem ji dlouho nevařila a zase ji tedy zkusím. Má opravdu zajímavou chuť.

nahlásit

tomulinecek
(upraveno)
21. 3. 2013, 10:26
Podobnou jsem vařila podle známé z Polska,jen měla být z uzeného,a přišly tam ještě vejce na tvrdo,ale jen mít ten štovík



nahlásit
sarka01
(upraveno)
20. 3. 2013, 14:57
Polévku znám, vařívala ji moje babička a taky ji měla z Volyně. Je to úžasná záležitost, jen mít ten šťovík.
nahlásit

komikamarinka
(upraveno)
21. 3. 2013, 9:25
@sarka01
Jo jo - já si ho uzmula z maminčiny zahrádky a zatím mi roste ve velkém, tak snad vydrží
. Na zimu jsem si zamrazila a mám vystaráno


nahlásit