(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
KOZÍ SÝR DOMÁCÍ /může být i KRAVSKÝ/
Potřebné ingredience
na toto jedno kolečko průměr cca 8cm výška 4,5cm 2 l čerstvého kozího nebo kravského mléka / nadojeného nebo z automatu-ne z obchodu převařené !!!!/ 4 lžíce kyšky syřidlo/2 kapky/ já používám Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm 50 ml /cca 200 kč-vydrží velmi dlouho/
Postup přípravy
POSTUP PŘÍPRAVY
Mléko na výrobu sýrů se nepřevařuje. Zahřeje se jen cca na 30 stupňů, přidá se na každý litr cca 2 lžíce kyšky. Zamíchá se to a mléko se nechá 45 minut zaočkovat.
Po těch 45 minutách kápnu 2 kapky syřidla a pořádně rozmíchám
nahýbat a nechat syřidlo působit cca 1 hod.
Po cca hodině zkusím trošku nahnout hrnec a vidím, že mléko už má pudikovou konzistenci. Poznáte to také tak, že do hmotý strčíté prst a po tažení prstu vám hmota praskne
sýřeninu nakrájím velkým nožem na čtverečky a pak ještě jednou na menší
Počkáme další půl hodiny až hodinu, až vystoupí na povrch syrovátka.
pak metličkou rozmíchám směs na drobné zrnka. Může se použít i vlastní ruka a mačkavou technikou rozmělňujeme zrno
nebojte se toho, že je to taková divná směs
vše zahřejeme na cca 80 stupňů. /sýr se bude lépe pojit/ Musíme pořád míchat, jinak se nám zrno slepí a není to dobré
po 45 minutách zkusím, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknu v dlani. Drží, tak ho můžu buď scedit do plachetky nebo dát do formy lisovat
po 45 minutách zkusím, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknu v dlani. Drží, tak ho můžu buď scedit syrovátku přes plátno /utěrku/ a dám do formy lisovat
Formu si vyložím plátnem a do ní dám hmotu-umačkám a nahoru dávám sklenici s vodou a zatížím talířkem a hrncem s vodou aby se co nejvíce lisoval
.
. Necháme asi 20 minut lisovat, aby se ze sýru dostalo co nejvíc syrovátky
po 20 minutách rozbalím sýr a vytáhnu z formy
jelikož nemá sýr ještě hezký tvar, musí se dát opět do formy střapatou stranou dolů.
zatlačí se do formy a opět se nějakou dobu lisuje /čím déle tím lépe/
Pokud nemáte formu-nevadí-stačí scedit před plachtu vymačkat a zavěsit a nechat odkapávat
/odkápávaní ale trvá déle a sýr bude měkčí /jako např Mozzarela/
Sýr je potřeba ještě nasolit. Já si připravím solnou lázeň. Do 1 litru vody dám asi 3- 4 lžíce soli. Sůl musí být rozpuštěná, dám do ní sýr a nechám přes noc nasáknout sůl.
Sýr už druhý den můžeme konzumovat
Ale daleko lepší je ho nechat v lednici uležet, aby se hezky sůl dostala až do středu, pak nemá sýr chybu. Mňamka
Mléko na výrobu sýrů se nepřevařuje. Zahřeje se jen cca na 30 stupňů, přidá se na každý litr cca 2 lžíce kyšky. Zamíchá se to a mléko se nechá 45 minut zaočkovat.
Po těch 45 minutách kápnu 2 kapky syřidla a pořádně rozmíchám
nahýbat a nechat syřidlo působit cca 1 hod.
Po cca hodině zkusím trošku nahnout hrnec a vidím, že mléko už má pudikovou konzistenci. Poznáte to také tak, že do hmotý strčíté prst a po tažení prstu vám hmota praskne
sýřeninu nakrájím velkým nožem na čtverečky a pak ještě jednou na menší
Počkáme další půl hodiny až hodinu, až vystoupí na povrch syrovátka.
pak metličkou rozmíchám směs na drobné zrnka. Může se použít i vlastní ruka a mačkavou technikou rozmělňujeme zrno
nebojte se toho, že je to taková divná směs
vše zahřejeme na cca 80 stupňů. /sýr se bude lépe pojit/ Musíme pořád míchat, jinak se nám zrno slepí a není to dobré
po 45 minutách zkusím, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknu v dlani. Drží, tak ho můžu buď scedit do plachetky nebo dát do formy lisovat
po 45 minutách zkusím, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknu v dlani. Drží, tak ho můžu buď scedit syrovátku přes plátno /utěrku/ a dám do formy lisovat
Formu si vyložím plátnem a do ní dám hmotu-umačkám a nahoru dávám sklenici s vodou a zatížím talířkem a hrncem s vodou aby se co nejvíce lisoval
.
. Necháme asi 20 minut lisovat, aby se ze sýru dostalo co nejvíc syrovátky
po 20 minutách rozbalím sýr a vytáhnu z formy
jelikož nemá sýr ještě hezký tvar, musí se dát opět do formy střapatou stranou dolů.
zatlačí se do formy a opět se nějakou dobu lisuje /čím déle tím lépe/
Pokud nemáte formu-nevadí-stačí scedit před plachtu vymačkat a zavěsit a nechat odkapávat
/odkápávaní ale trvá déle a sýr bude měkčí /jako např Mozzarela/
Sýr je potřeba ještě nasolit. Já si připravím solnou lázeň. Do 1 litru vody dám asi 3- 4 lžíce soli. Sůl musí být rozpuštěná, dám do ní sýr a nechám přes noc nasáknout sůl.
Sýr už druhý den můžeme konzumovat
Ale daleko lepší je ho nechat v lednici uležet, aby se hezky sůl dostala až do středu, pak nemá sýr chybu. Mňamka
Sražené mléko po syřidle nakrájené na kostky
kostičky
malé kostičky
rozmělněno
jemné zrno
lisování
lisování
kozí sýr
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
mon-cheeris
(upraveno)
25. 5. 2013, 11:06
DOBRÝ DEN PROSÍM VÁS CO JE TO KYŠKA CO DÁVÁTE DO MLÉKA PŘED SYŘIDLEM DĚKUJI
machevca
(upraveno)
8. 6. 2013, 14:01
@mon-cheeris
Dobrý den, kyška je takové zakysané mléko, koupíte ho běžně v mléčném oddělení- bývá v kelímku- asi 400ml.
machevca
(upraveno)
20. 5. 2013, 13:39
vypadá moc dobře, chtěla jsem poprosit, kde seženu to syřidlo na výrobu sýrů- drogerie? lékárna?, poraďte děkuji Eva
jožka
(upraveno)
20. 5. 2013, 14:26
@machevca
Evi u nás nikde není-já kupuji přes net. Zde: http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/syridlo-chymozinove-stremsel-lactoferm-50-ml/d-81891/
machevca
(upraveno)
20. 5. 2013, 15:41
@jožka
Jani moc děkuji, už jdu objednávat
jožka
(upraveno)
20. 5. 2013, 16:33
@machevca
Ať se Vám povede a hlavně chutná -u nás se vždy sýr udělá se sesbíraného mléka od kozičky a za den kolečko není