Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 16 návštěvníků)

KOZÍ SÝR DOMÁCÍ /může být i KRAVSKÝ/

0.0
KOZÍ SÝR DOMÁCÍ /může být i  KRAVSKÝ/

Potřebné ingredience

na toto jedno kolečko průměr cca 8cm výška 4,5cm 2 l čerstvého kozího nebo kravského mléka / nadojeného nebo z automatu-ne z obchodu převařené !!!!/ 4 lžíce kyšky syřidlo/2 kapky/ já používám Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm 50 ml /cca 200 kč-vydrží velmi dlouho/

Postup přípravy

POSTUP PŘÍPRAVY



Mléko na výrobu sýrů se nepřevařuje. Zahřeje se jen cca na 30 stupňů, přidá se na každý litr cca 2 lžíce kyšky. Zamíchá se to a mléko se nechá 45 minut zaočkovat.

Po těch 45 minutách kápnu 2 kapky syřidla a pořádně rozmíchám

nahýbat a nechat syřidlo působit cca 1 hod.

Po cca hodině zkusím trošku nahnout hrnec a vidím, že mléko už má pudikovou konzistenci. Poznáte to také tak, že do hmotý strčíté prst a po tažení prstu vám hmota praskne

sýřeninu nakrájím velkým nožem na čtverečky a pak ještě jednou na menší

Počkáme další půl hodiny až hodinu, až vystoupí na povrch syrovátka.

pak metličkou rozmíchám směs na drobné zrnka. Může se použít i vlastní ruka a mačkavou technikou rozmělňujeme zrno

nebojte se toho, že je to taková divná směs



vše zahřejeme na cca 80 stupňů. /sýr se bude lépe pojit/ Musíme pořád míchat, jinak se nám zrno slepí a není to dobré


po 45 minutách zkusím, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknu v dlani. Drží, tak ho můžu buď scedit do plachetky nebo dát do formy lisovat

po 45 minutách zkusím, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknu v dlani. Drží, tak ho můžu buď scedit syrovátku přes plátno /utěrku/ a dám do formy lisovat

Formu si vyložím plátnem a do ní dám hmotu-umačkám a nahoru dávám sklenici s vodou a zatížím talířkem a hrncem s vodou aby se co nejvíce lisoval
.

. Necháme asi 20 minut lisovat, aby se ze sýru dostalo co nejvíc syrovátky

po 20 minutách rozbalím sýr a vytáhnu z formy

jelikož nemá sýr ještě hezký tvar, musí se dát opět do formy střapatou stranou dolů.

zatlačí se do formy a opět se nějakou dobu lisuje /čím déle tím lépe/

Pokud nemáte formu-nevadí-stačí scedit před plachtu vymačkat a zavěsit a nechat odkapávat
/odkápávaní ale trvá déle a sýr bude měkčí /jako např Mozzarela/


Sýr je potřeba ještě nasolit. Já si připravím solnou lázeň. Do 1 litru vody dám asi 3- 4 lžíce soli. Sůl musí být rozpuštěná, dám do ní sýr a nechám přes noc nasáknout sůl.

Sýr už druhý den můžeme konzumovat
Ale daleko lepší je ho nechat v lednici uležet, aby se hezky sůl dostala až do středu, pak nemá sýr chybu. Mňamka

Sražené mléko po syřidle nakrájené na kostky

kostičky

malé kostičky

rozmělněno

jemné zrno

lisování

lisování

kozí sýr

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mon-cheeris 25. 5. 2013, 11:06
,-)DOBRÝ DEN PROSÍM VÁS CO JE TO KYŠKA :-$CO DÁVÁTE DO MLÉKA PŘED SYŘIDLEM *-)DĚKUJI :-$
machevca 8. 6. 2013, 14:01
@mon-cheeris Dobrý den, kyška je takové zakysané mléko, koupíte ho běžně v mléčném oddělení- bývá v kelímku- asi 400ml.
machevca 20. 5. 2013, 13:39
vypadá moc dobře, chtěla jsem poprosit, kde seženu to syřidlo na výrobu sýrů- drogerie? lékárna?, poraďte děkuji Eva (Y) (Y) (Y)
jožka 20. 5. 2013, 14:26
@machevca Evi u nás nikde není-já kupuji přes net. Zde: http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/syridlo-chymozinove-stremsel-lactoferm-50-ml/d-81891/ (L) (F)
machevca 20. 5. 2013, 15:41
@jožka Jani moc děkuji, už jdu objednávat (radost) (L)
jožka 20. 5. 2013, 16:33
@machevca Ať se Vám povede a hlavně chutná -u nás se vždy sýr udělá se sesbíraného mléka od kozičky a za den kolečko není *-) *-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie