Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Výroba domáci mozzarely

0.0
Výroba domáci mozzarely

Potřebné ingredience

2l mléka
1 lžička kyseliny citronové
1/2 lžičky syřidla

Postup přípravy

1. Studené mléko nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm kyselinu citronovou
2. Mléko zahřejte na 38 stupňů - teplotu kontrolujte pomocí teploměru. Vypněte plamen, přidejte syřidlo, minutu míchejte a počkejte až se začne oddělovat syrovátka.
3. Během několik minut (ale může být i hodina) bude v hrnci oddělené sražené mléko a tekutina
4. Obsah hrnce sceďte, 250ml syrovátky nechte stranou
5. Sraženinu nechce chvíli odpočívat v cedníku, ještě z ní bude chvíli kapat syrovátka. Základ mozzarelly dejte do misky vhodné do mikrovlnky a minutu zahřívejte. měly by se ještě oddělit zbytky tekutiny. Pak prohněteme rukama jako těsto a vraťte na půl minutu do mikrovlnky - sýr by měl být zahřátý, ale jen tak, aby jste ho udržely v rukou.
6. Vznikající mozzarellu nyní zpracujte rukama jako kynuté těsto. Sýr bude pružnější a pružnější. Po chvíli půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhal.
7. Nyní je mozzarella hotová - zpracujete ji na velkou a lesklou kouli, a uložte do chladu do roztoku 250ml vody, 250ml syrovátky a lžíce soli.

Nalité mléko s kyselinou citronovou

Mléko se syřidlem - začíná se oddělovat syrovátka

Oddělené..

Takto vypadá syrovátka

Základ na sýr..

Na minutku do mikrošky..a ještě pustilo syrovátku

Finální výrobek...když jsem fotila na řezu..vybil se mi foťák:-(

Sýr "odpočívá" v syrovátce

A tady dotaz kolik toho bylo celkem :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

cicmoši 13. 5. 2009, 9:55
(Y)to je paráda, tiež som ju robila podla apetitu a podarila sa (Y) (Y)ale vy tu máte úplne krásne nafotený postup (P) a to je super, hlavne keď niekto robí syr 1x živote to moc pomože (F) (F) |:o) (L)katka
IrcaBeck 14. 5. 2009, 13:19
@cicmoši Děkuji moc..pořád je co vychytávat :-)
Ilonáček 12. 5. 2009, 10:09
(clamp) (clamp) (clamp)
pipontek 12. 5. 2009, 8:17
Zdravím,chtěla jsem se zeptat,kde koupím to syřidlo a kolik to stojí??Mám přístup k domácímu mléku,tak bych to ráda zkusila.Díky moc Renča
IrcaBeck 12. 5. 2009, 11:14
@pipontek Ahoj, já jsem si ho objednala na expedica@milcom-as.cz. Upozorňuji že stojí 48Kč..je toho 200ml a používáte na 2l mléka jen půlku lžičky.. Jinak mě to přišlo jako obchodní balík a připočítaly si 160Kč poštovné a balné 8-| 8-..jsem myslela že mě trefí..ale šly jsme s kamarádkou na půl..ono se to taky jen tak nevypotřebuje
Keiti 12. 5. 2009, 7:00
Mám otázečku,kolik váží hotový sýr z těch dvou litrů?Kdysi dostalo koupit plnotučné mléko v pytlících,dnes je jenom trvanlivé,to není ono.Fakt je nejlepší nadojené,to má tučnost 4-5%. (Y)
IrcaBeck 12. 5. 2009, 7:38
@Keiti asi je to dle mléka..já mám něco kolem 200g sýra.
IrcaBeck 11. 5. 2009, 22:58
Recept jsem našla v apetitu a rozhodla jsem se ho zkusit. Určitě nezkoušet z krabicových mlék..Jen čerstvé..nejlepší by bylo čerstvě nadojené (Y), ale které je nejlepší na výrobu je OLÉ..já jsem dnes zkusila čerstvé mléko od OLMY, taky to šlo, ale nedocílila jsem té hladké koule +o(, uvidím jaký sýr bude zítra.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie