(recept
si oblíbilo 15 návštěvníků)
Čokoládový lanýžový dort pro náročné!!!!!
Potřebné ingredience
Korpus: 80 gr. hladké mouky, 1/4 prášku do pečiva, 1 větší vejce, 80 gr. cukru moučka, 50 ml oleje, 33 ml vroucí vody, kakao Krém: 250 gramů kvalitní hořké čokolády, 2 lžíce medu, 2 mascarpone + 1 šlehačka, (může být i 600-700 ml jen šlehačky se ztužovačem, ale já myslím, že v kombinaci dvou mascarpone a jedné šlehačky je to nej!!!), 4 lžičky instantní kávy (těch granulí, ne hotové kávy s vodou), 1 lžičku mleté skořice nahoru buď pravé kakao anebo jahody příp. jiné ovoce, dortové želé červené na kraj dortu nasekané kousíčky různých čokolád, dávám pásek mléčné, hořké i bílé čokolády
Postup přípravy
Korpus: Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru ( 40 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 40 g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme opatrně sníh a obarvíme kakaem. Upečeme.
Krém: Nad vodní lázni rozpustíme celé množství čokolády s třetinou šlehačky a medem. Plamen dejte na minimum a za občasného promíchání dokonale rozpusťte a spojte.
Zbylou šlehačku vlejte do větší mísy, přidejte kávu i skořici, ušlehejte tak, aby trochu zhoustla, rozetřete s mascarpone dohladka. Potom přidejte čokoládovou směs, která má zhruba tělesnou teplotu, vše dokonale promíchejte třeba stěrkou nebo lžící dohladka. Dejte na vychladlý korpus.
Dort - zákusek je jedinečný, chuť čokolády, skořice a kávy nemá chybu, je nutné vyzkoušet, abyste se přesvědčili :-)))
Možnosti:
- původní recept je bez korpusu, jen lahodný krém, já mám ráda, když je konkrétně u něj slabší korpus, možná by se daly vyzkoušet i drcené kakaové sušenky s trochou másla - vyzkoušejte. Kdo má naopak rád více korpusu, může jej udělat třeba z dvojité dávky
- mascarpone se dá nahradit šlehačkou, ale když už jej dělám, tak ke slavnostnějším příležitostem a tak ať stojí za to. Navíc dnes se dá koupit už i za rozumnější cenu v lidlu, v globusu, kauflandu třeba. Použijete-li jen šlehačku, vyšlehejte skoro dotuha se ztužovačem. V případě většího množství mascarpone žádný ztužovač nepoužívám
- nahoru dejte buď ovoce a dortové želé a nechte pořádně zatuhnout. Anebo dort poprašte pravým kakaem, je to na vás, co máte raději
- na boky dávám nasekanou čokoládu na pidi kousky, můžete dát třeba ale pražené mandle, cokoliv co máte rádi
Krém: Nad vodní lázni rozpustíme celé množství čokolády s třetinou šlehačky a medem. Plamen dejte na minimum a za občasného promíchání dokonale rozpusťte a spojte.
Zbylou šlehačku vlejte do větší mísy, přidejte kávu i skořici, ušlehejte tak, aby trochu zhoustla, rozetřete s mascarpone dohladka. Potom přidejte čokoládovou směs, která má zhruba tělesnou teplotu, vše dokonale promíchejte třeba stěrkou nebo lžící dohladka. Dejte na vychladlý korpus.
Dort - zákusek je jedinečný, chuť čokolády, skořice a kávy nemá chybu, je nutné vyzkoušet, abyste se přesvědčili :-)))
Možnosti:
- původní recept je bez korpusu, jen lahodný krém, já mám ráda, když je konkrétně u něj slabší korpus, možná by se daly vyzkoušet i drcené kakaové sušenky s trochou másla - vyzkoušejte. Kdo má naopak rád více korpusu, může jej udělat třeba z dvojité dávky
- mascarpone se dá nahradit šlehačkou, ale když už jej dělám, tak ke slavnostnějším příležitostem a tak ať stojí za to. Navíc dnes se dá koupit už i za rozumnější cenu v lidlu, v globusu, kauflandu třeba. Použijete-li jen šlehačku, vyšlehejte skoro dotuha se ztužovačem. V případě většího množství mascarpone žádný ztužovač nepoužívám
- nahoru dejte buď ovoce a dortové želé a nechte pořádně zatuhnout. Anebo dort poprašte pravým kakaem, je to na vás, co máte raději
- na boky dávám nasekanou čokoládu na pidi kousky, můžete dát třeba ale pražené mandle, cokoliv co máte rádi
Řez
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hantonie
(upraveno)
9. 2. 2016, 16:52
tak do toho skvostu určitě půjdu
adriM
(upraveno)
11. 2. 2016, 19:43
@hantonie
Dejte vědět jak se povedl
ViJey
(upraveno)
9. 2. 2016, 16:04
Paní Andreo, můžete napsat jaká je velikost - průměr dortové formy, kterou používáte? Manžel má narozeniny a Váš recept mě zaujal
adriM
(upraveno)
11. 2. 2016, 19:43
@ViJey
Omlouvám se ,že píši až dnes. Tohle je klasická forma průměr 23 cm, ale pokud je o něco větší nebo menší až tak nevadí,podle toho bude dort bu´d vyšší anebo nižší. Dejte vědět jestli se podařil
laskonka333
(upraveno)
23. 8. 2013, 12:50
žabada
(upraveno)
22. 8. 2013, 10:45
oooo, to vypadá
adriM
(upraveno)
31. 8. 2013, 20:37
@žabada
Děkuji
Michaela73
(upraveno)
21. 8. 2013, 21:04
Ten vypadá žravě.....hernajs, že nemá nikdo v dohledné době narozky
adriM
(upraveno)
23. 8. 2013, 11:42
@Michaela73
Míšo určitě nějaké časem budou, vyzkoušejte
jazina
(upraveno)
21. 8. 2013, 20:53
Ten vypadá luxusně, hned bych kousek ochutnala