Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Kynutý koláč s meruňkami a drobenkou

0.0
Kynutý koláč s meruňkami a drobenkou

Potřebné ingredience

těsto 20 g droždí 1 lžíce krupicového cukru 150 ml mléka 300 g hladké mouky 100 g másla 2 žloutky citronová kůra špetka soli 1 vejce na potření okrajů těsta máslo na vymazání plechu náplň 1 kg meruněk drobenka 80 g másla 80 g krystalového cukru 20 g vanilkového cukru 80 g polohrubé mouky

Postup přípravy

Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10−15 minut, než kvásek vyběhne.

Do kvásku přidáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy, zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto alespoň dvakrát promísíme, aby unikl kysličník uhličitý a těsto se provzdušnilo a lépe kynulo.

Drobenku neboli žmolenku připravíme smísením uvedených ingrediencí – při pokojové teplotě změklé máslo žmolíme s cukrem a moukou konečky prstů.

Vykynuté těsto vytvarujeme rovnoměrně na máslem vymazaný plech, poklademe na něj vypeckované půlky meruněk (slupkou dolů, aby do těsta nevytékala šťáva), posypeme drobenkou a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 minut.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie