Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 91 návštěvníků)

Karamelový větrník na plechu s podrobným postupem a fotkami :)

0.0
Karamelový větrník na plechu s podrobným postupem a fotkami :)

Potřebné ingredience

750 ml vody, 750 ml polotučného nebo plnotučného mléka, 230 g másla, 250 g másla, 230 g hladké mouky, 250 g krupicového cukru, nebo třtinového cukru, 9 vajec M, 2 x karamelový pudink (extra karamelový od Oetkera), 2 x 250 ml cca 30% smetany na šlehání, 1 x ztužovač šlehačky, 2 lžíce moučkového cukru, moučkový cukr, nebo karamelový sirup, špetka soli

Postup přípravy

750 ml vody rozehřejeme s 230 g másla a špetkou soli. Za stálého míchání přidáme 230 g hladké mouky a vaříme na mírném ohni, tak dlouho až se těsto přestane lepit na vařečku, či metly šlehače a stěny hrnce (trvá to cca 4 minuty).
Těsto necháme za občasného promíchání vychladnout a postupně po jednom vajíčku přimícháváme 9 vajec velikosti M.
Připravíme si dva plechy a můžeme je buď vymazat tukem, nebo vyložit pečícím papírem. Zvolila jsem pečící papír a jeden plech vyšší. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozprostřeme na plechy.
Troubu si předehřejeme na 200°C.
Pečeme cca 30 - 40 minut a prvních 15 minut troubu neotevíráme, aby nepopraskaly bubliny, které se na těstu vytvoří. Pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete péct oba plechy naráz a krásně obě těsta rovnoměrně zezlátnou. Nechte v troubě raději déle, aby bylo těsto na povrchu křupavější. Nebojte se těsto se jen tak nespálí. Při chladnutí trochu změkne. Pokud budete mít těsto na pečícím papíře, jde snadno z plechů vyjmout a nechat tak rychleji přirozeně vychladnout. Upečené těsto je lehounké.

Karamelový krém mezi těsto:
Uvaříme dva karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme za občasného promíchání vychladnout. Během chladnutí si vyšleháme 250 g másla se dvěma lžícemi moučkového cukru. Až nám pudink zchladne, postupně jej vmícháme do vyšlehaného másla s cukrem. Dosladíme dle chuti buď jen cukrem, nebo pokud máte, tak karamelovým sirupem třeba od Monin, přidala jsem i lžíci rumu ,-)

Jeden vychladlý plát těsta (měla jsem je na pečícím papíře) jsem vložila zpět do vyššího plechu a rozprostřela na něj karamelový krém.
Na karamelový krém přijde ještě ušlehaná 30% smetana ke šlehání se ztužovačem šlehačky a trochou moučkového cukru nebo karamelového sirupu.
Vše přiklopíme druhým plátem, který polejeme karamelovou polevou.

Karamelová poleva:
250 g krupicového cukru nebo třtinového cukru nasypeme do hrnce a rozpouštíme na mírném ohni na sporáku. Jakmile se cukr rozpustí, zkaramelizuje (je tekutý), přilijeme 250 ml horké smetany ke šlehání.
Nelekněte se, smetana vzkypí a z karamelu se stane hrouda, která se však za stálého míchání opět rozpustí. Raději jsem opět použila mixér :) Pokud by byl karamel příliš hustý, přilejte ještě trochu horké smetany.
Ihned poté nalejte karamelovou polevu na již hotový "větrník".

Nechejte vše vychladit. Nejlépe na půlhodinku do mrazáku a pak do druhého dne do lednice.
Je to celkem obtížný úkol, se udržet. U nás polovina zmizela ještě tentýž večer a zbytek hned druhý den, ale byl bedlivě střežen do příchodu návštěvy :)
Děti se ještě několik dalších dnů ptaly, jestli ještě máme ten výborný větrník :)
Hodně štěstí při pečení :)

Horkovzdušná trouba vyhřátá na 200°C. Oba plechy nad sebou. Těsto na pečícím papíře.

Již upečené oba plechy s těstem.

Těsto je lehounké a pokud ho máte na pečícím papíře i ho snadno vyjmete a můžete ho nechat rychleji přirozeně schladnout třeba na stole :)

Karamelový pudink už houstne :)

Ušlehané máslo s cukrem do kterého postupně vmícháváme vychlazený karamelový pudink a doslazujeme dle chuti moučkovým cukrem, nebo třeba karamelovým sirupem pro umocnění karamelové chuti. Přidala jsem i trochu chorvatského rumu Maraska :)

První vychlazený plát těsta už je zpět na plechu a potřený zhotoveným karamelovým krémem, na který ještě přijde vyšlehaná šlehačka se ztužovačem a cukrem.
Vše přikryjeme druhým upečeným plátem vychlazeného těsta.

Cukr krupice, nebo v mém případě třtinový cukr se již rozpouští a začíná karamelizovat. Po jeho úplném rozpuštění přidáme horkou smetanu, která vzkypí a z karamelu se stane hrouda. Při stálém míchání se však opět rozpustí, takže nepanikařte a míchejte. Pomohla jsem si opět mixérem :)

Řádně vymíchanou karamelovou polevu nalejeme na "větrník" a řádně vychladíme. Nejlépe na 30 minut do mrazáku a pak do druhého dne do lednice.
Nutno bránit před nálety nenasytných mlsných členů domácnosti :)
Jinak jej do druhého dne nevychladíte :)

V servírování máme ještě rezervy, ale moc se větrník na talíři "neohřál" :)
Dobrou chuť :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

iveta0123 25. 3. 2018, 13:10
Perfektní,podrobný recept (dííík)
lenule11111 17. 3. 2016, 12:51
Mňňááááámm hned bych si dala (C)
českolipačka 17. 3. 2016, 10:55
Díky za recept, právě jsem ho dala chladit a udělala jsem jednu fajnovku- do vyšlehané smetany jsem zašlehala den předem uvařený karamel z 250g cukru a jedné smetany. Náplň je naprosto stejná jako kdysi z cukrárny- karamelová šlehačka a pod to vanilkový pudinkový krém.
laskonka333 24. 5. 2015, 13:13
(Y)
Ramb.ík 24. 5. 2015, 10:28
díky moc za super recept i podrobný popis s fotkami (Y) ...povedl se na první pokus ...a to jsem odpalované těsto nikdy nedělala .. (Y)
DRNDA 85 15. 5. 2015, 8:53
Holky, v tom těstě se mi udělali při míchání té moučné hmoty hrudky. Co jsem udělala špatně? Pomalu jsem míchala nebo jsem to dávala do moc horké vody? :-o
obratle 14. 12. 2013, 11:52
Musím pochválit,včera jsem dělala a dnes jsme (jidlo).Opravdu chutná jako větrník, nemá chybu!!! Všem doporučuju (Y) (Y) (Y)
natalka1 27. 11. 2013, 17:23
udělám (Y)
Leonie 27. 11. 2013, 16:19
děkujem super ukázka (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Kamis1 27. 11. 2013, 11:40
Tento recept už tu mám hodně dlouho.... (F) Větrník je výborný.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie