Super chutný chleba, z žitného kvásku, s podmáslím :-) Aneb můj vychytaný chléb!
Potřebné ingredience
cca 12 lžic žitného kvásku (asi 200g), 700g mouky (já dávám 400g obyč. hladké, 200g jakékoliv celozrnné a 100g žitné chlebové), 250ml vlažné vody, 150 ml podmáslí (nebo bílého jogurtu), lžíce sádla nebo trocha oleje, lžička kmínu, 2 lžičky soli
Postup přípravy
Já osobně si dělám těsto v pekárně:
Dám vodu + podmáslí (podmáslí vleju do teplejší vody a nebo zahřeji v mikrovlnce, aby bylo vlažné), pak dám sádlo a poté mouku (prosátou), udělám si důlek uprostřed, do rohů dám do jednoho sůl do dalšího kmín, doprostřed pak dám kvásek a zapnu program těsto. Během hnětení kontroluji, aby těsto nebylo příliš řídké či husté a kdyžtak dosypu mouku nebo přidám trošičku vody dle potřeby. Nechám kynout příslušnou dobu.
V pekárně nechám ještě zhruba hodinku, aby těsto pěkně nakynulo (za tu jednu hodinu to většinou nestihne). Poté vyndám z pekárničky a s těstem si chvíli hraji - převaluji, natahuji a nakonec párkrát přeložím a vytvořím výsledný tvar. Dám do ošatky a nechám na teplejším místě kynout zhruba 2 hodinky (záleží na teplotě).
Asi půl hodiny před pečením zapnu troubu na plný výkon 250° a dám dospod plech a na mřížku si dám nahřát skleněnou zapékací mísu a to i s víkem. Péct chleba v míse se mi osvědčilo, krásně vyběhne nahoru, každopádně lze péci i na plechu, ale musí být také nahřátý. Nechám nahřát troubu zhruba 20 minut. Poté překlopím chleba z ošatky do mísy či na plech a nařežu žiletkou, přiklopím víkem, strčím do trouby, na spodní plech naleju hrnek vřelé vody a zavřu. Peču 15 min na 250°, pak sundám víko a peču na 200° 30 min a nálsedně na 150° 15 min.
Po upečení dám schladnout na mřížku. TAK A JE HOTOVO. Dobrou chuť!
tyto mouky používám - koupené v Kauflandu - nejlepší cena a maximální spokojenost...
chleb po nandání do ošatky... dnes jsem přidala i jednu nastrouhanou bramboru a hrst semínek (dýně a slunečnice)
v téhle míse peču já - naopak než při zapékání - tj. horní část použiji jako spodní... tahle mísa mi přesně sedí na velikost mojí "ošatky",krásně ji tedy nahřeji a překlopím do ní chlebík...
dnešní výsledek, krásně nakynutý, jen lehce popraskaný...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé