Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 25 návštěvníků)

Super chutný chleba, z žitného kvásku, s podmáslím :-) Aneb můj vychytaný chléb!

0.0
Super chutný chleba, z žitného kvásku, s podmáslím :-) Aneb můj vychytaný chléb!

Potřebné ingredience

cca 12 lžic žitného kvásku (asi 200g), 700g mouky (já dávám 400g obyč. hladké, 200g jakékoliv celozrnné a 100g žitné chlebové), 250ml vlažné vody, 150 ml podmáslí (nebo bílého jogurtu), lžíce sádla nebo trocha oleje, lžička kmínu, 2 lžičky soli

Postup přípravy

Tento chleba s podmáslím či bílým jogurtem se mi zatím nejvíce osvědčil, krásně vykyne a je chuťově moc dobrý.

Já osobně si dělám těsto v pekárně:
Dám vodu + podmáslí (podmáslí vleju do teplejší vody a nebo zahřeji v mikrovlnce, aby bylo vlažné), pak dám sádlo a poté mouku (prosátou), udělám si důlek uprostřed, do rohů dám do jednoho sůl do dalšího kmín, doprostřed pak dám kvásek a zapnu program těsto. Během hnětení kontroluji, aby těsto nebylo příliš řídké či husté a kdyžtak dosypu mouku nebo přidám trošičku vody dle potřeby. Nechám kynout příslušnou dobu.

V pekárně nechám ještě zhruba hodinku, aby těsto pěkně nakynulo (za tu jednu hodinu to většinou nestihne). Poté vyndám z pekárničky a s těstem si chvíli hraji - převaluji, natahuji a nakonec párkrát přeložím a vytvořím výsledný tvar. Dám do ošatky a nechám na teplejším místě kynout zhruba 2 hodinky (záleží na teplotě).

Asi půl hodiny před pečením zapnu troubu na plný výkon 250° a dám dospod plech a na mřížku si dám nahřát skleněnou zapékací mísu a to i s víkem. Péct chleba v míse se mi osvědčilo, krásně vyběhne nahoru, každopádně lze péci i na plechu, ale musí být také nahřátý. Nechám nahřát troubu zhruba 20 minut. Poté překlopím chleba z ošatky do mísy či na plech a nařežu žiletkou, přiklopím víkem, strčím do trouby, na spodní plech naleju hrnek vřelé vody a zavřu. Peču 15 min na 250°, pak sundám víko a peču na 200° 30 min a nálsedně na 150° 15 min.

Po upečení dám schladnout na mřížku. TAK A JE HOTOVO. Dobrou chuť!

tyto mouky používám - koupené v Kauflandu - nejlepší cena a maximální spokojenost...

chleb po nandání do ošatky... dnes jsem přidala i jednu nastrouhanou bramboru a hrst semínek (dýně a slunečnice)

v téhle míse peču já - naopak než při zapékání - tj. horní část použiji jako spodní... tahle mísa mi přesně sedí na velikost mojí "ošatky",krásně ji tedy nahřeji a překlopím do ní chlebík...

dnešní výsledek, krásně nakynutý, jen lehce popraskaný...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 10. 2. 2014, 13:40
(Y)
mariecha 10. 2. 2014, 12:37
Krásný podrobný popis.Já pekla poprve chléb s kváskem.Nechala jsem kynout v ošatce a do té doby těsto nemělo chybu.Ale jakmile jsem překlopila opatrně a pomalu na plech,tak těsto z jedné strany keclo a už to tak zůstalo.byla jsem zklamaná a pořád přemýšlím,kde bala chyba.Myslíte,že bylo těsto překynuté. Ale jak poznám,kdy je akorát.? Marie
clear30 1. 3. 2014, 12:58
@mariecha Paní Marie, omlouvám se, že odepisuji až tak pozdě. Každopádně, ono je potřeba zkoušet a zkoušet, a dobré jsou stránky co nového na kopci, resp. hlavně článek Vady chleba pohledem laika http://conovehonakopci.cz/?p=5257 Těsto je překynuté ve chvíli, kdy je "samá bublinka" a plné vzduchu. To už vím a pokud mohu doporučit, tak se mi teď osvědčila metoda: Po konci programu hnětení nechat těsto ještě v pekárničce, ať si tam pěkně nakyne (za tu hodinku to většinou moc nestihne) a až pak asi po další hodině vyndat, vytvarovat a následně dát do ošatky a dát na teplejší místo a nechat kynout o něco méně - pokud je 25°C stačí třeba i hodina či dvě, prostě až trochu naběhne ,-) Určitě to ale nevzdávejte! Já už pekla asi 20-30 chlebů a třeba zrovna včerejší mi podélně praskl a trošku se připekl a přitom postup byl totožný jak vždy... Prostě je to živý tvor a dost záleží na kvásku, na teplotě, na mouce atd. Zkrátka těch faktorů je mnoho ,-) Přeji mnoho úspěchů!
chalupnicka 10. 2. 2014, 9:55
Chlebík vyzkouším-váš recept vypadá dobře.Alča (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie