Kváskový chléb s podmáslím a cibulí

Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 50 g žitného kvásku, 150 g hladké žitné mouky (chlebové), 100 g podmáslí, 200 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 500 g hladké pšeničné mouky, 15 g soli, 1 lžička kmínu, 10-15 g sušené cibule (může být i čerstvá lahůdková, pokrájená na drobno), 200-300 ml vody
Postup přípravy
Smíchat kvásek + vlažnou vodu + podmáslí + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.
2. den - dokončení
Ke kvásku přidat pšeničnou mouku + kmín + cibuli + vodu. Vodu přilévat postupně, aby konzistence těsta byla tak akorát.
Těsto prohníst - nejprve promíchat v míse, potom vyklopit na vál. Je to takové lepivé cosi, takže je potřeba podsypávat moukou a překládat (výborně se mi na to osvědčila cukrářská karta), až z něj bude bochánek, který už se nebude příliš lepit.
Vymazat mísu olejem, do ní dát těsto, přikrýt a nechat odpočívat 1-2 hodiny při pokojové teplotě.
Poté těsto v míse několikrát přeložit ((táhne se jako žvýkačka, ale už by se nemělo lepit na mísu ani na ruce), přikrýt a nechat cca 30 min. odpočívat.
Těsto přendat na vál a pořádně prohníst, překládat, probouchat.... , průběžně podsypávat moukou, až z něj bude pěkný bochánek. Těsto zformovat, vložit do ošatky a přikrýt.
V ošatce nechat kynout cca 2 hod (kontrolovat, aby nepřekynulo).
Koncem kynutí nechat rozpálit troubu i s plechem na 250°C.
Vykynuté těsto dát na rozpálený plech (na pečící papír nebo silikonovou nebo teflonovou podložku), lehce oprášit, povrch svlažit (vlažovkou nebo obyčejným rozprašovačem na vodu), na několika místech naříznout a dát péct.
Po cca 10 minutách snížit teplotu na cca 200°C a dopéct (bude hotový, až bude zespoda na poklep znít dutě).
Přendat na mřížku a nechat vychladnout. Krájet až tak po 2-3 hodinách.

Smíchat kvásek + vlažnou vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.

Ke kvásku přidat pšeničnou mouku + kmín + cibuli + vodu.

Těsto prohníst - nejprve promíchat v míse, potom vyklopit na vál.

Je to takové lepivé cosi, takže je potřeba podsypávat moukou a překládat (výborně se mi na to osvědčila cukrářská karta), až z něj bude bochánek, který už se nebude příliš lepit.

Vymazat mísu olejem, do ní dát těsto, přikrýt a nechat odpočívat 1-2 hodiny při pokojové teplotě.

Poté těsto v míse několikrát přeložit (táhne se jako žvýkačka, ale už by se nemělo lepit na mísu ani na ruce), přikrýt a nechat cca 30 min. odpočívat.

Těsto přendat na vál a pořádně prohníst, překládat, probouchat...., průběžně podsypávat moukou, až z něj bude pěkný bochánek.

Těsto zformovat, vložit do ošatky, přikrýt a nechat kynout cca 2 hodiny.
Ošatku vysypávám hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem.

Těsto průběžně kontrolovat, aby nepřekynulo - tohle už je moc (cesta ze školy trvala déle, než jsem čekala).

Vykynuté těsto dát na rozpálený plech (na pečící papír nebo silikonovou nebo teflonovou podložku), lehce oprášit, povrch svlažit (vlažovkou nebo obyčejným rozprašovačem na vodu), na několika místech naříznout a dát péct.

Po cca 10 minutách snížit teplotu na cca 200°C a dopéct (bude hotový, až bude zespoda na poklep znít dutě).
Přendat na mřížku a nechat vychladnout. Krájet až tak po 2-3 hodinách.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu




























