Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Kváskový chléb s podmáslím a cibulí

0.0
Kváskový chléb s podmáslím a cibulí

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 50 g žitného kvásku, 150 g hladké žitné mouky (chlebové), 100 g podmáslí, 200 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 500 g hladké pšeničné mouky, 15 g soli, 1 lžička kmínu, 10-15 g sušené cibule (může být i čerstvá lahůdková, pokrájená na drobno), 200-300 ml vody

Postup přípravy

1. den - připravit kvásek
Smíchat kvásek + vlažnou vodu + podmáslí + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.

2. den - dokončení
Ke kvásku přidat pšeničnou mouku + kmín + cibuli + vodu. Vodu přilévat postupně, aby konzistence těsta byla tak akorát.
Těsto prohníst - nejprve promíchat v míse, potom vyklopit na vál. Je to takové lepivé cosi, takže je potřeba podsypávat moukou a překládat (výborně se mi na to osvědčila cukrářská karta), až z něj bude bochánek, který už se nebude příliš lepit.
Vymazat mísu olejem, do ní dát těsto, přikrýt a nechat odpočívat 1-2 hodiny při pokojové teplotě.

Poté těsto v míse několikrát přeložit ((táhne se jako žvýkačka, ale už by se nemělo lepit na mísu ani na ruce), přikrýt a nechat cca 30 min. odpočívat.

Těsto přendat na vál a pořádně prohníst, překládat, probouchat.... , průběžně podsypávat moukou, až z něj bude pěkný bochánek. Těsto zformovat, vložit do ošatky a přikrýt.
V ošatce nechat kynout cca 2 hod (kontrolovat, aby nepřekynulo).

Koncem kynutí nechat rozpálit troubu i s plechem na 250°C.
Vykynuté těsto dát na rozpálený plech (na pečící papír nebo silikonovou nebo teflonovou podložku), lehce oprášit, povrch svlažit (vlažovkou nebo obyčejným rozprašovačem na vodu), na několika místech naříznout a dát péct.

Po cca 10 minutách snížit teplotu na cca 200°C a dopéct (bude hotový, až bude zespoda na poklep znít dutě).
Přendat na mřížku a nechat vychladnout. Krájet až tak po 2-3 hodinách.

Smíchat kvásek + vlažnou vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.

Ke kvásku přidat pšeničnou mouku + kmín + cibuli + vodu.

Těsto prohníst - nejprve promíchat v míse, potom vyklopit na vál.

Je to takové lepivé cosi, takže je potřeba podsypávat moukou a překládat (výborně se mi na to osvědčila cukrářská karta), až z něj bude bochánek, který už se nebude příliš lepit.

Vymazat mísu olejem, do ní dát těsto, přikrýt a nechat odpočívat 1-2 hodiny při pokojové teplotě.

Poté těsto v míse několikrát přeložit (táhne se jako žvýkačka, ale už by se nemělo lepit na mísu ani na ruce), přikrýt a nechat cca 30 min. odpočívat.

Těsto přendat na vál a pořádně prohníst, překládat, probouchat...., průběžně podsypávat moukou, až z něj bude pěkný bochánek.

Těsto zformovat, vložit do ošatky, přikrýt a nechat kynout cca 2 hodiny.
Ošatku vysypávám hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem.

Těsto průběžně kontrolovat, aby nepřekynulo - tohle už je moc (cesta ze školy trvala déle, než jsem čekala).

Vykynuté těsto dát na rozpálený plech (na pečící papír nebo silikonovou nebo teflonovou podložku), lehce oprášit, povrch svlažit (vlažovkou nebo obyčejným rozprašovačem na vodu), na několika místech naříznout a dát péct.

Po cca 10 minutách snížit teplotu na cca 200°C a dopéct (bude hotový, až bude zespoda na poklep znít dutě).
Přendat na mřížku a nechat vychladnout. Krájet až tak po 2-3 hodinách.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

291009 9. 2. 2014, 12:37
Je k nakousnutí (zajic) Jen mi asi nějak uniklo - ve které fázi se tam dává to podmáslí...? *-) Ke kvásku? Je uveden pouze v seznamu surovin u kvásku, ale v návodu to nějak nevidím... *-) Já krmím kvásek jen moukou a vodou...
Ayra 9. 2. 2014, 16:59
@291009 Ano, dává se ke kvásku na rozkvašení, už jsem doplnila i do postupu. Kvásek při udržování taky přikrmuji jen moukou a vodou.
Zrušený účet 8. 2. 2014, 23:05
Je krásný a určitě i moc dobrý (Y). Ale teď se zeptám jako úplný laik. ,-) Kde seberu - koupím či udělám - ten kvásek, ze kterého mám připravit ten kvásek, na který čekám 12 hodin. Děkuji a omlouvám se za dotaz, chápu, že pro někoho je to běžná záležitost. (F)
Ayra 8. 2. 2014, 23:37
@ Neomlouvejte se, naopak se ptáte docela správně a já se tak ptala taky. Kvásek jsem si pořídila a do chlebů a dalšího pečiva se pustila teprve v listopadu, takže jsem v podstatě taky laik a peču metodou pokus-omyl. Ty úspěšné pokusy si pak podrobně píšu, abych to do příště nezapomněla ,-) Kvásek se dá vypěstovat od začátku doma (návody jsou na netu, ale já jsem po přečtení neměla odvahu se do toho pustit), taky je občas k dostání v některých pekárnách a možná nejjednodušeji se dá sehnat od někoho z kváskové mapy (a pak už si ho doma můžete udržovat sama) http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html - taky jsem ho tak získala. To má tu výhodu, že tito kváskoví nadšenci se s vámi podělí nejen o kvásek, ale i o zkušenosti a rady (F)
Zrušený účet 9. 2. 2014, 9:50
@Ayra děkuji moc (L) V kváskové mapě jsem ho našla asi 300 m od baráku, takže paráda, žádný problém se získáním, stačí napsat maila 2-3 dny dopředu. (Y)
Ayra 9. 2. 2014, 12:08
@ Tak ať se daří (F)
Brblalka 8. 2. 2014, 20:11
Krasavec a bezvadně zpracovaný fotopostup. Cibuli smažíte? (Y) Jste mne navnadila, v poslední době peču chleba jen ve formě, ale asi se zas pustím do ošatkového s cibulí pro změnu.
Ayra 8. 2. 2014, 22:55
@Brblalka Syrovou cibuli osmažím (na keramické pánvi jen na kapce oleje), lahůdkovou cibulku dávám i syrovou (mně s manželem to chutné, ale děti to nejí) a nebo dávám sušenou (prodává třeba Ikea a je výborná).
laskonka333 8. 2. 2014, 13:42
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
koblizek63 7. 2. 2014, 22:02
(Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie