Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Bagel

0.0
Bagel

Potřebné ingredience

15 g čerstvého droždí, 3 lžíce krupicového cukru, 1 lžička soli, 150 ml teplé vody, 225 g hladké mouky, 1 lžíce rostlinného oleje (já dávám olivový), semínka na posypání

Postup přípravy

Množství je na 4 větší bagely.
Do 50 ml teplé vody rozdrobíme droždí s 1 lžící cukru a posypeme 2 lžičkami mouky a necháme na teple vzejít kvásek. Mezitím pře síto přeseju mouku, sůl. Do mouky udělat důlek a nalít 100 ml vody, 1 lžíci oleje a kvásek. Zpracovat v hladké těsto. Hodně hněteme, min. 5 minut, i více. Mísu vytřít olejem, vložit do mísy těsto, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou a nechat cca 1 hodinu kynout. Těsto musí min. 2x nakynout. Poté těsto zmáčkneme a necháme spadnout, pak ještě nechám asi 5 minut kynout. Mezitím do hrnce dát vařit hodně vody s 2 lžícemi cukru a 2 lžičkou soli. Těsto rozdělím na 4 díly, udělám z nich ploché bochánky, uprostřed propíchnu vařečkou a na té vařečce točím a tím se těsto uprostřed vytáhne. Po dvou vkládám do vroucí vody a nechám z každé strany vařit 2 minuty. Bagely v hrnci při vaření hezky nabydou.
Pak položíme na pečící plát, posypeme semínky (před tím bagely potřu mlékem s rozpuštěným máslem), ale sypat nemusíme, a to pak nepotírám ničím.
Peče se v troubě na 220°C cca 15 minut, až zezlátnou..

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Lucie-Anna 28. 5. 2014, 10:53
Tak konečně jsem se dozvěděla, co je bagel - setkala jsem se s tím v knihách od J.D.Robb (série Smrtící...), kde to jedli v New Yorku. Tak doufám, že je to ono. Jinak to vypadá zajímavě, ale dost složité na výrobu. Nechám si o nich jen zdát při čtení knížek s Evou Dallasovou... :-)
anilvap2 28. 5. 2014, 12:38
@Lucie-Anna Lucko, ano, hodně jsou oblíbené v Americe. Vůbec se toho nemusíte bát, není to nijak složité. Jestli děláte třeba koblihy, tak ty mně třeba připadají náročnější. (H)
žabada 28. 5. 2014, 10:25
:-o to je zajímavý recept *-) to musím vyzkoušet :-) - je to nějaká krajová specialita? (hello)
anilvap2 28. 5. 2014, 12:36
@žabada Na netu jsem našla, že byl tradičním židovským pečivem. Hodně oblíbený je v Americe. Je to trochu tužší těsto, resp. ta kůrka, , tím, jak se to na začátku vaří. Většinou to rozříznu a něčím naplním. Třeba Lučina, losos a kopr. (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie