Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

(recept si oblíbilo 49 návštěvníků)

Zavařené vepřové ve vlastní šťávě. Maso ve sklenici.

0.0
Zavařené vepřové ve vlastní šťávě. Maso ve sklenici.

Potřebné ingredience

vepřové maso - bůček, plecko; zavařovací sklenice (narážecí Omnia, šroubovací Twist), víčka

Postup přípravy

Opět manželova akce.

-sůl (na kávovou nebo čajovou lžičku se vejde 6-15g, takže raději 1,5% soli; tzn. na 1kg masa 15g soli)
-zavařovací sklenice (narážecí Omnia, šroubovací Twist)
-víčka (to je problém - v Kauflandu měli na všech víčkách nápis: "Nesmí se používat na potraviny s obsahem tuků a olejů! Použití max. do 100C." Všude se dočtete, že se mají používat narážecí víčka Omnia s červeným těsněním. Ale na těch bylo též napsáno nepoužívat na potraviny s olejm a tukem ...) Já to mám v twistech s bílým těsněním. Gumička je s vroubkem.
Nakonec jsem sehnala víčka určená pro zavařování masa: Určeno ke konzervování ovoce, zeleniny a masa v olejové náplni při teplotách max. do 100C." Jsou to Twisty s bílým těsněním. Gumička je hladká.

Varianta 1: Syrové maso nakrájet na kostky, vložit do sklenic. Přidat nahoru 1,5%-ta soli. Nepřidávat vodu nebo přidat jen trochu vody nebo zalít celé vodou - jéé ze mě už je Babica :-), (pozor: maso nějakou vodu pustí, tak ať vám to nepřeteče do hrnce ve kterém to budete vařit, pak je všechno mastné). Já přidala 50ml.

Vařit v hrnci s vodou 2-3h. Zalito vodou do 3/4 sklenic. Sklenice nechat při pokojové teplotě. Za 48h vařit 1-2h. (Proč vařit 2x a ještě s odstup 2 dnů?: tyndalizace - zjednodušeně: první vaření ničí bakterie, druhé vaření ničí bakterie, které přežili to první vaření; dělá se to vlastně jen kvůli jedné bakterii Clostridium botulinum.)
Pozor. Maso (živočišná bílkovina a živočišný tuk) není zelenina nebo ovoce (sacharidy) - ty lze sterilovat snadno.

Skladování: ideálně do 10C. Já mám v lednici.

Varianta 2: Maso péct 7h při 130C nebo vařit v pomalém hrnci, nebo pomalu vařit v papiňáku. Potom zavařit.
Jde o tento recept: http://www.brydova.cz/recepty/rychle-vecere/766-rillettes
Upřednostňuji variantu 1.

Proč to dělat?
Vzpomínka na dětství, když byla u babičky zabijačka a maso se dávalo do plechovek a do sklenic.
Máte opravdovou masovou konzervu - 98,5% masa s 1,5% soli.
Je to chuťovka - dlouhým vařením ve skle získává maso (syrové i předtím upečené) zcela jedinečnou, zesílenou chuť.
Samozřejmě, musí vás to bavit a musíte na to mít čas. Podobnou věc si dnes můžete i koupit (ale určitě ne na každém rohu) a laciné nebude (např. 260Kč/900g:http://www.pandrhola.cz/eshop.php?id=1&uniqueid=4341901318413344
V Lídlu lze koupit dobré maso ve skleničce za velmi dobrou cenu.

Varianta 1. Přidán kmín (údajně nevhodný pro dlouhodobější skladování).

Varianta 2. Vidíte více sádla než varianta 1, ale peklo se přikryté, jen ve vodě, kterou maso po posolení pustí.

Varianta 2.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Matarel 14. 8. 2014, 17:49
Takto připravuji masu už velmi dlouho. Je to super na dovolenou. Jen maso nakrájím na větší kusy, prosolím v míse, promačkám a nacpu do sklenic - opravdu nacpu tak cm od vršku. Nezalévám nic. Zavíčkuju a dám vařit hodinu a půl a druhý den taky tak. Skladuju ve sklepě, je to výborné teplé i studené. Manželovi to dělám i do práce (čas od času). Do nízkých širokých skleniček od paštik navážím 200g masa na kostečky, osolím, opepřím, majoránku - prostě různé koření a vařím stejně. V práci je za frajera, protože má teplý oběd (ohřívá si v mikrovlnce s chlebem)
PaulaPochop (upraveno) 1. 5. 2022, 23:29
@Matarel Mam dotaz: vcera jsme zavarovali veprove maso, ktere bylo ve sklenicich dost napechovany a po zavarovani tretina masa neni zakryta stavou ani sadlem! Ani nevim na co se zeptat, asi jen ze me to vadi a snad bude maso ok
lidare 29. 12. 2015, 14:37
Zkusím,je to dobré mít doma na rychlý oběd :-)
babkamt 4. 9. 2014, 8:32
Nedávno som zavárala pečené mäso. Je to výborné na výlety, k vode, na dovolenku. (Y) (Y) (Y)
Boňule 27. 8. 2014, 10:30
Chtěla bych tento recept také vyzkoušet, ale nevím, zda sklenice při vaření musí být ve vodě celé ponořené? Díky. (Y) (F)
jitkacz (upraveno) 15. 11. 2014, 8:30
@Boňule Je to zbytečné. Stačilo 2/3 sklenice ve vodě.
abril 17. 8. 2014, 23:04
také dělám syrové na dovolenou... i mleté na rizoto..... já dám do sklenice slabou lžící soli a jeden a půl lžíci vody, a kousek kůže na sosík... zavařují dvakrát hodinu a půl a pak hodinu na 100 st.. nikdy se mi nezkazí......
daskas1 17. 8. 2014, 20:56
Také už maso zavařují hodně dlouho. Dělám to stejně jako moje babička.Doma už nezabíjíme,ale krkovici a bůček si vždy koupím. Maso nakrájím na kostky, osolím,pokmínuji, na plech dám proužky kůží ,podliji vývarem z kostí a peču do poloměkka.Teplé maso nacpu do sklenic ,přidám kus kůže a výpeku,zavíčkuji a zavařuji sklenice 2 hod.na 100°C Je to neuvěřitelná bašta. (Y)
kvítečko 16. 8. 2014, 8:36
něco podobného děláme na dovču (Y)
laskonka333 15. 8. 2014, 11:17
(Y)
inaina 14. 8. 2014, 20:33
(Y) (Y) (Y) (Y)Taky jsme dělávaly když byla zabíjačka (Y)
Hyzule 14. 8. 2014, 20:29
(Y) (Y)
mobydick 14. 8. 2014, 19:45
Dik za recept, zkusim...! (Y) (Y) (Y)
ssonda 14. 8. 2014, 11:52
(Y) (Y) (Y) (Y) Výbornéééé,dělávali jsme úplně stejně vždy po zabijačce,když bylo hafo masa.Teď už ne....
Zrušený účet (upraveno) 14. 8. 2014, 11:46
(Y) lze zavařit i v kusech a po otevření krájet na plátky (H) a je dobré do každé sklenice přidat kousek syrové kůže (H)
jitkacz 14. 8. 2014, 11:30
@Zrušený účet Ta kůže je důležitá, já ji nechávám na tom bůčku.
bleška 55 14. 8. 2014, 11:21
Jitko, pokud bych dělala druhou variantu, tak do skleniček se to dává již měkké a jak dlouho tedy zavařovat?? Děkuji Jana
jitkacz 14. 8. 2014, 11:24
@bleška 55 2 hodiny. Nebo zkuste toto: http://www.brydova.cz/recepty/rychle-vecere/766-rillettes
Vyhnanice 14. 8. 2014, 10:59
Takto zaváříme maso už spoustu let,kdysi ještě do sklenic s gumičkama a patenty na přichycení víček.Je to moc dobré a rychlé na oběd, jen vyndám dám do remosky a prohřeju.Zbytek co se nesní tak na chléb a i to je veliká mňamka.Doporučuji !!!!!
DanušaP 14. 8. 2014, 10:41
to zkusím, kdysi takhle maso ze zabíjačky zavářela babička a byla to mňamka

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie