Zobrazit přihlášovací formulář

Bezlepková dieta

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Bezlepkové Koblihy z bramborového těsta Radky Vrzalové

0.0
Bezlepkové Koblihy z bramborového těsta Radky Vrzalové

Potřebné ingredience

150 g Schaer Pattiseria
100 g Jizerka + na posypání válu
250 g uvařených oloupaných najemno nastrouhaných brambor (varný typ B)
120 g cukr moučka
1 cukr s pravou vanilkou
1 káv. lžička Tuzemáku
250 ml teplého rostlinného mléka
2 žloutky
špetka soli
kůra z jednoho BIO citrónu (najemno nastrouhaná)
1 sušené droždí Dr. Oetker
20-30 g rozpuštěného tuku Stella
náplň dle chuti a možností - marmeláda, povidla, čokoláda, nutella apod.
tuk na smažení (slunečnicový olej + Omega)
mísa s poklopem, hrnec s poklicí

Postup přípravy

1. Mléko ohřejeme a odebereme si cca 100 ml na kvásek. Přidáme kávovou lžičku z odvážené mouky a cukru, promícháme. Přisypeme droždí promícháme a necháme v teple vzejít kvásek (trvá to cca 10-15 minut).
2. Mouky promícháme s nastrouhanými brambory, cukry, nastrouhanou kůru a špetku soli v míse. Přidáme očištěné žloutky, zbytek mléka, rum a nakonec vzešlý kvásek. Rukou vymícháme hladké těsto. Mísu přikryjeme a dáme do tepla kynout (osvědčilo se mi vedle vařící plochy v kuchyni, pokud vařím nebo vedle trouby nebo v prádelně, kde pere pračka apod.). Necháme kynout cca 2 hodiny. Přidáme k těstu rozehřátý tuk a promícháme opět ručně, až se tuk s těstem spojí.
3. Vál posypeme moukou, těsto na něm vyválíme na placku cca 1,5 cm vysokou. Skleničkou nebo tvořítkem (průměr cca 4 cm), které si vždy před vykrojením otřeme v mouce, vykrajujeme kolečka. Na polovinu dáme lžičku náplně, přiklopíme druhým prázdným kolečkem těsta a skleničkou znovu celý koblížek vykrojíme - těsto se nám hezky slepí k sobě. Koblížky upravíme v pomoučených rukách a necháme cca 10 minut kynout na vále pod utěrkou.
4. Pečeme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje s tukem - koblihy by měly plavat. Snížíme teplotu na polovinu a smažíme z každé strany cca 2 -3 minuty, případně obracíme vidličkami. Necháme okapat na ubrousku a docukrujeme.

Já teda dělala těsto v pekárně a i tak byly koblížky vynikající...

Poznámka od autorky: Nejen koblihy vykouzlíte z tohoto těsta, ale pokud přidáte k základu cca 50 g mouky navíc můžete vytvořit plněné rohlíčky či loupáčky.... Pokud nechcete koblížky smažit, můžete je péct v troubě v papírových košíčcích, při 180 °C cca 20-25 minut potřené žloutkem rozmíchaným s teplou vodou.

Moc děkuji Radce za receptík....

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie