(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Kaiserky
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky 2 - 3 celá vejce (podle velikosti) cca 230 ml vlažného mléka 150 ml oleje 2 lžičky soli 1 lžička cukru 1 droždí - 42 g (už jsem ale dělala i z půlky kostky, a taky se povedly) 1 vejce na potření, hrst hladké mouky na posypání těsta před kynutím Mák, kmín, sezam, lněné semínko, slunečnice, strouhaný sýr atp. na posyp Postup přípravy receptu
Postup přípravy
Postup přípravy receptu
Do mísy nasypeme mouku (lepší je prosátá) a uděláme důlek, do nějž rozdrobíme kvasnice. Ty posypeme cukrem a přlijeme 5 lžícemi vlažného mléka. Ve zbytku mléka rozšleháme vidličkou vajíčka, přidáme olej a sůl. Vlijeme do mísy k mouce a dobře propracujeme (mně to trvalo asi 5 minut).
Povrch hladkého těsta posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Po vykynutí těsto v míse rukou několikrát přeložíme, aby se zase srazilo, a opět necháme v teple dokynout dalších 30 minut.
Troubu předehřejeme na 170°C. Na vále vytvoříme z těsta 12 bochánků (pro puntíčkáře to bylo cca 85 g každá houstička) a necháme je dokynout na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý bochánek třikrát tupou stranou nože křížem prořízneme skoro až dolů, aby získaly tvar kaiserek. Posypeme a po 15 minutách dáme péct asi na 20 minut, dokud nezezlátnou.
Do mísy nasypeme mouku (lepší je prosátá) a uděláme důlek, do nějž rozdrobíme kvasnice. Ty posypeme cukrem a přlijeme 5 lžícemi vlažného mléka. Ve zbytku mléka rozšleháme vidličkou vajíčka, přidáme olej a sůl. Vlijeme do mísy k mouce a dobře propracujeme (mně to trvalo asi 5 minut).
Povrch hladkého těsta posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout. Po vykynutí těsto v míse rukou několikrát přeložíme, aby se zase srazilo, a opět necháme v teple dokynout dalších 30 minut.
Troubu předehřejeme na 170°C. Na vále vytvoříme z těsta 12 bochánků (pro puntíčkáře to bylo cca 85 g každá houstička) a necháme je dokynout na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý bochánek třikrát tupou stranou nože křížem prořízneme skoro až dolů, aby získaly tvar kaiserek. Posypeme a po 15 minutách dáme péct asi na 20 minut, dokud nezezlátnou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
24. 11. 2014, 10:14

nahlásit